Startsida / Inlägg

F1 i Las Vegas – med svenska stjärnor

av Anna Andersson

Vi är redo för F1 i Mexiko, men snacket handlar om comebacken i Las Vegas.

Sverige är tillbaka i Formel 1.

Lagom till årets stora fest – F1 i Las Vegas.

– Racet kommer att vara helt otroligt, säger Lewis Hamilton.

F1 i Las Vegas 2023
Red Bull Racing tog sin bil till Las Vegas för reklam, om ett par veckor är hela F1-cirkusen tillbaka med årets fest. (Red Bull)

Efter 40 års frånvaro är Formel 1 tillbaka i Las Vegas. Senast tävlade mästerskapet på en parkeringsplats utanför Cesars Palace, den här gången är det något helt annat. F1 förbereder för en riktig stjärnsmäll, där förarna ska köra över den världsberömda The Strip. Banan är 6,2 kilometer, vilket för förhållandevis långt jämfört med flera andra banor i mästerskapet. Den har 17 kurvor, men enligt Formel 1 ska farterna närma sig det som F1-bilarna uppnår på Monza ( Temple of Speed), men banan också locka till flera omkörningar.

Men framförallt blir det en stjärnspäckad invigning – med ett svenskt bidrag.

Swedish House Mafia.

F1 i Las Vegas: Årets show

Tillsammans med Journey, Keith Urban, Steve Aoki, Thirty Seconds to Mars och will.i.am ska de underhålla F1-förarna och de runt 30 000 fans som är på plats för invigningen.

Det ska bli en sprakande invigning med flera av världens största artister. De ska uppträda på sju olika scener, i området placeras 1000 strålkastare och 100 laser. Kvällen ska också innehålla ett spektakulärt fyrverkeri. Allt sänds live på på Formel 1:s Youtube.

– Det finns så oerhört mycket energi på en så liten plats så den helgen när vi ska tävla här. Jag förstår inte ens hur vi ska kuna ta oss runt. Det kommer att vara oerhört stressigt, men jag föreställer mig att i Vegas…, ja, racet kommer att vara otroligt, citeras Lewis Hamilton av Formula1.com.

Tävlingshelgen pågår den 17-18 november, där Las Vegas GP avgörs på lördagskvällen i Nevada men klockan 07.00 på söndag morgon den 19 november för alla fans i Europa.

Bernie Ecclestone slipper fängelse

Den tidigare F1-gurun Bernie Ecclestone, 92, erkände sig nyligen skyldig till bedrägeri. Han dömdes för att ha undanhållit den brittiska staten skattemedel för 400 miljoner pund.

Ecclestone sägs ha tillgångar värda omkring 32 miljarder kronor och enligt åklagare ska han ha struntat i att deklarera tillgångar på motsvarande omkring sju miljarder kronor. Pengarna var gömda på ett bankkonto i Singapore. Han erkände sitt brott och fick en villkorlig dom.

Nu är han hemma igen och bakar pizza tillsammans med sin son Ace, 3. Det visar hans hustru Fabianna på Instagram.

F1 i Mexiko – däck

Nu lägger vi fokus på Mexikos Grand Prix i Formel 1. I Mexiko väntar 17 kurvor på en banan som är fyra kilometer lång och den är placerad på 2000 meter över havet. Det påverkar förare, bilar och däck. Den syrefattiga luften minskar downforce och effekten i motorn minskar. Det är inte heller något däckslitage att prata om.

– Efter att vi noga har analyserat fjolårets tävlingshelg och även tagit till oss teamens slutsatser har vi oss har vi bestämt oss för att ta med de mjukaste gummiblandningarna till Mexiko, säger Mario Isola hos PIrelli.

– Vi har valt de tre mjukaste blandningarna vilket bör öppna möjligheten för olika strategier. Även för två depåstopp. I fjol när vi använde oss av C2, C3 och C4 använde de flesta förarna ett depåstopp och de körde soft och medium.

Under träningen på fredag ska teamen också testa det nya C4-däcket för 2024.

Tider för F1 i Mexiko finns här och en guide till Mexiko GP  hittar du här.

Du följer allt på F1-live här på Sportbladet, jag finns bakom tangenterna med under kval och race.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB