Startsida / Inlägg

F1 i Mexiko: Dödsskjutning intill arenan

av Anna Andersson

Två person dödades och fyra personer skadades i samband med en skjutning inför F1 i Mexiko.

Inför F1-helgen i Mexiko skakades sporten av en dödsskjutning. Den inträffade vid ingång sju till Autódromo Hermanos Rodríguez, vid Foro Sol. Det vill säga det stadionkomplex som bilarna kör igenom och där prisutdelningen sker efter loppet.

Skjutningen inträffade under fredag morgon, ett par timmar inför den första träningen.  Enliogt nyhetsbyrån Proceso.com följde uniformerad polis efter gärningsmännen som misstänktes ha stulit en vit skåpbil i de norra delarna av staden. Skåpbilen stoppades i närheten av arenan och skott avlossades. En polis och en av de misstänkta gärningsmännen avled. Ytterligare fyra personer skadades, en polis och en taxichaufför som befann sig i området.

Tävlingen genomfördes sedan enligt plan. Fler än 400 000 människor besökte Autódromo Hermanos Rodríguez under tävlingshelgen, världsmästaren Max Verstappen hade livvakter i depåområde.

Sergio Perez kolliderar med Charles Leclerc efter 800 meter av F1 i Mexiko
Sergio Perez kolliderar med Charles Leclerc efter 800 meter av F1 i Mexiko (AP-TT)

Har Sergio Perez en framtid i Formel 1?

Red Bulls Sergio Perez är väldigt pressad. Han hade alla möjligheter att rycka i kampen om plats två i VM i Formel 1, men han förstörde dem själv i kurva ett. Det tog 800 meter innan hans race var över, han kolliderade med Charles Leclerc i en tydlig race incident som kan bli väldigt väldigt dyr för Sergio Perez. Inte nog med att han nu bara har 20 poängs försprång på Lewis Hamilton i kampen om plats två i VM, Daniel Ricciardo gjorde också en bra helg för AlphaTauri…

Red Bull vill ha en förare som kan stötta Max Verstappen och frågan är om Sergio Perez är rätt man att göra det?

Han startade från ruta fem, jag blir inte ens imponerad över att han ens satsar på att ta ledningen i första kurvan, det är bara dumt. Riskerna är allt för stora. Perez har i år ofta kvalat dåligt, gett sig själv dåliga förutsättningar och har sedan satt en stor press på sig i racet. När han inte har lyckats ta sig igenom fältet har han istället tagit väldigt stora risker. Precis som i går.

Det blir kostsamt för honom.

Korta tankar efter Mexiko GP i F1

Charles Leclerc, Ferrari, har tolv pole position som inte har gett honom någon seger. Det säger allt om Ferraris bil just nu. Det håller inte.

Lewis Hamilton hade inget annat alternativ än mediumdäcken till den sista stinten, efter rödflaggen. Jag var tveksam till om det skulle räcka, men jag hade fel. Han klarade det och tack vare det snabbaste varvet tog han in 19 poäng Sergio Perez. Snacka om att Hamilton studsade tillbaka efter missen i Austin. Nu skiljer det 20 poäng mellan dem och det återstår tre GP-helger varav en sprinthelg. I fjol var Mercedes riktigt bra i Brasilien, Russell vann både sprint och race. Vad kan Hamilton göra där i år?

Lando Norris, McLaren, körde upp gång på gång i race.t Han åkte upp och ner som en jo-jo, men slutade på plats fem. Synd att han gjorde en miss i kvalet, annars hade han varit med i kampen om pallplatserna.

Dubbel DNF för Aston Martin. Mike Krack har väldigt mycket att hantera i det teamet. En irriterad Alonso, två tjuriga Stroll och en bil vars uppdateringar går med expressfart ner i källaren.

Poäng för Daniel Ricciardo, AlphaTauri och även för Alexander Albon, Williams. Det gör att AlphaTauri nu är åtta i mästerskapet (16 poäng) medan Alfa Romeo  är nia på samma poäng och Haas nu är sist med sina 12 poäng.

Williams är sjua med sina 28 poäng men det blir en  enorm kamp om plats 8, 9 och 10.

16 segrar för Max verstappen i år. 51 i karriären. Hur många till tar han innan 2023 bli 2024?

Resultat i Mexiko GP i F1

F1 i Brasilien

Redan i helgen är det dags för årets sista sprint, Brasiliens GP, vilket betyder att vi har en fullspäckad helg.

3 november – fredag:

Träning 1 kl 15.30

Kval kl 19.00

4 november -lördag:

Sprint shoot-out kl 15.00

Sprint klockan 19.30

5 november – söndag:

Brasilien GP kl 18.00

Givetvis öppnar jag F1-live, till kval, shoot-out, sprint och Brasiliens GP.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB