Startsida / Inlägg

F1 i Mexiko: Pressad Perez får stryk av Ricciardo

av Anna Andersson

Sergio Perez har kontrakt med Red Bull för F1 2024, men inför F1 i Mexiko är han pressad. Han startar till och med bakom konkurrenten Daniel Ricciardo, AlphaTauri.
– Det är som en bassäng med 20 krokodiler, säger pappa Antonio Pérez Garibay.

Sergio Perez F1 i Mexiko
Sergio Perez Red Bull är pressad (AP-TT)

Max Verstappen har redan säkrat sin tredje VM-titel i Formel 1, hans kollega Sergio Perez är på väg mot andraplatsen. När Lewis Hamilton diskades i USA fick mexikanen ett försprång på 39 poäng i kampen om plats två i VM.

Den plats som skulle kunna säkra hans framtid i Formel 1, för inför 2024 har Red Bull fem förare, men bara fyra bilar i sina två team.
Nu väntar helgens deltävling i Mexiko – där Checo Perez är hjälte.

– Mexiko är årets absolut viktigaste helg, det är min hemmaplan, säger Sergio Perez inför helgen.
– Det var ett galet stöd i Austin förra veckan, så jag har svårt att föreställa mig hur det blir nu. Det kommer att bli väldigt speciellt.

Men det blir ett tufft race. Han kvalade in som femma, efter Ferrari med Charles Leclerc och Carlos Sainz som var etta och tvåa. Efter Max Verstappen som kvalade in som trea och Daniel Ricciardo, AlphaTauri, som startar som fyra.

Sergio Perez startar från ruta fem, men det kan ske förändringar eftersom domarna skulle titta på ett stort antal incidenter som inträffade under den första delen av kvalet då det bland annat var trångt när bilarna skulle köra ut från depån under Q1.

Men publiken i Mexiko bryr sig inte så mycket om sådana detaljer. Allt dersa fokus ligger på Sergio Perez.

F1 i Mexiko: Daniel Ricciardo slår Sergio Perez

Perez är också tydlig med att han drömmer om att ta sin sjunde GP-seger den här helgen. En sådan skulle kunna hjälpa honom mot en allt säkrare framtid, för även om kontraktet är klart har Red Bulls chefer Christian Horner och Helmut Marko varit tydliga med att de kräver en andraplats i VM. De är inte alls är nöjda med att skillnaden mellan Verstappen och Perez har varit allt för stor vid ett flertal tillfällen i år.

De vill se en kollega till Max Verstappen som faktiskt klarar av att ge honom understöd när stall som McLaren, Mercedes och även Ferrari har två förare som är kapabla att både kvala in i första startled och vinna lopp.

– Han måste ta sig ur den negativa spiral han befinner sig i, han kör snabba varvtider men han måste sluta med att dra på sig så många bestraffningar, sa Helmut Marko till tyska Sky i samband med tävlingen i Austin förra helgen.
I samma intervju antydde han också att stallet kommer att utvärdera Perez insatser när säsongen är slut.

Det är nu fyra deltävlingar kvar – den första hemma i Mexiko och ett bra resultat där kan säkra ännu en säsong hos Red Bull Racing.

– Man kommer inte till Formel 1 för att hitta nya vänner, säger Sergio Perez pappa till Kleine Zeitung.
– Det är som en bassäng med 20 krokodiler och du måste bevisa att du klarar av det.

Mexikos GP i Formel 1 – korta nyheter

Resultatet efter kvalet till F1 i Mexiko finns här.

McLarens Lando Norris misslyckades helt i kvalet och åkte ut i Q1. Inte heller Aston Martin och Fernando Alonso är där teamet hade förväntat sig att han skulle vara. Stallet har haft någon framgång med den senaste uppdateringen och Haas är också långt efter sina förväntningar, trots en uppdatering förra veckan.

En guide till F1 i Mexiko hittar du här, allt om däcken finns här  och givetvis kommer jag att finnas med er under racet. F1-live startar klockan 20.45, välkommen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB