Startsida / Inlägg

F1 i Qatar: Mercedes plan för att nå toppen i F1

av Anna Andersson

Red Bull har redan vunnit VM-titeln och inför F1 i Qatar meddelar Mercedes att de ska ändra koncept på bilen till nästa år. Ändå fortsätter deras arbete med W14.

Varför?

F1 i Qatar
Mercedes Lewis Hamilton under Japans GP i F1 för snart två veckor sedan. (AP Photo/Toru Hanai) XDB187

Det är snart ett år sedan Mercedes vann ett lopp i Formel 1 och snart två sedan den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton stod överst på prispallen. Stallet påpekar nu att det kommer att göras en grundläggande förändring i konceptet till 2024 för att kunna utmana Red Bull i F1 2024, men tänker också fortsätta att utveckla årets bil.

Nästa uppdatering väntas till USA:s GP i Austin om ett par veckor.

– Vi måste använda vintern för att driva på den grundläggande utvecklingen av nästa års bil W15, men det finns också så mycket vi kan göra för att utveckla årets bil och göra den snabbare, säger Mercedes Rosie Wait i en video som stallet publicerat på YouTube.

– På  så sätt kan vi också lära oss saker om hur vi ska utveckla bilen under nästa år, vi lär oss nya saker hela tiden och så kommer det även att vara framöver.

Mercedes vs Ferrari i F1

Hon påpekar att det som stallet lär sig nu skaanvändas på nästa års bil, samtidigt som kampen om bonusutbetalningarna för en framskjuten placering i konstruktörsmsterskapet inte är avgjord än.

– Vi får inte heller glömma att vi slåss med Ferrari om andraplatsen i konstruktörsmästerskapet. Det är en viktig kamp att vinna och vi har uppdateringar redo för årets bil

Sedan regeländringen 2022 har Mercedes inte kunnat utmana Red Bull, efter en tung start är det istället McLaren som under sommaren och hösten har klivit fram som den främsta konkurrenten till Max Verstappen och Sergio Perez. Även banan i Qatar bör passa Lando Norris och Oscar Piastri, vars bil gillar snabba kurvor.

F1 i Qatar – alla tider

F1 i Qatar innebär sprinthelg och ett fullspäckat schema när helgens F1-live. Det betyder kval fredag, sprintsshootout lördag, Sprint lördag och Qatar GP i Formel 1 på söndag. Jag finns på plats vid tangenterna vid samtliga fyra tillfällen och jag hoppas att ni sluter upp, som vanligt.

Hur fungerar en F1-sprint 2023?

När det gäller F1-sprinten 2023  skiljer  den sig lite från förra året. Dels är det fler sprinttävlingar i år, hela sex stycken. Det återstår tre, i Qatar, Austin (USA) och Brasilien, En sprint innebär ett 100 km långt lopp, utan obligatoriska depåstopp. Det fastställer inte startuppställningen för söndagen som i fjol, utan ger poäng till de åtta första förarna, åtta poäng till segraren och i en fallande skala ner till en poäng för åttan

Det följande tider som gäller för Qatar GP i Formel 1

Fredag 

15.30-16.30 – Träning

19.00-20.00 Kval till söndagens Qatar GP

Lördag:

15.00-15.44 Sprint Shootout

19.30-20.30 Sprint – här kan Max Verstappen vinna VM

Söndag

19.00 Qatar GP i Formel 1

IndyCar, F1 och Marcus Ericsson

I helgen gjorde jag en lång intervju med Marcus Ericsson som berättade om anledningen till att han byter från toppteamet Ganassi till Andretti Global som inte har varit lika framgångsrika de senaste åren. Han berättar om sitt resonemang och sina tankar kring att Andretti Global kan vara på väg mot Formel 1 och vad det betyder för honom.

Du läser artikeln med  Marcus Ericsson här. 

Alla datum och nyheter till IndyCar 2024 finns här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB