Startsida / Inlägg

Max Verstappen – tidernas bästa F1-förare

av Anna Andersson

Andretti Global har fått klartecken för att bli ett elfte stall i F1. Det team Marcus Ericsson ska tävla med i IndyCar har möjlighet att vara med i Formel 1 efter 2025. 

– Andretti Formula Racing LLC är det enda teamet som har uppfyllt samtliga fastställda kriterier, säger FIA:s president Mohammed bin Sulayem.

elfte stall i F1
Nya konkurrenter för Max Verstappen i F1 ?(Getty Images) /

Nyheterna har tagits emot väl i USA, hos Michael Andretti, son till Mario Andretti som var världsmästare i Formel 1 1978. Anderetti är nu nära Formel 1. Mario Andretti har i flera samtal med Sportbladet varit tydlig med teamets ambition och stallet lämnar nu en positiv kommentar.

Det kan bli ett elfte stall i F1.

– Andretti Cadillac är stolta över att FIA har godkänt vår intresseanmälan, skriver teamet bland annat.

– Att grunda ett helt amerikanskt team är ett stort tillfälle och något alla våra medarbetare och fans kan vara stolta över. Vi är övertygade om att Andretti Cadillacs omfattande racing expertis och de tekniska framsteg som vi har gjort kommer att gynna våra kunder och öka intresset för F1 över hela världen.

Men vad betyder då detta?

elfte team i F1
Mario Andretti , tidigare världsmästare i Formel 1 och pappa till Michael Andretti som nu kan ha ett tema på väg in i F1 (AP-TT)

Andretti ett elfte stall i F1?

Andretti är det enda stall som har klarat det första viktiga steget mot Formel 1, men vägen dit är fortfarande lång. Vid sidan av ett okej från FIA, som Andretti nu har fått, krävs också ett okej från Formel 1 och Formula One Management (FOM). Det står i det senaste Concorde Agreement, som är avtalet mellan Formel 1, FIA och teamen.

F1:s VD Stefano Domenicali har tidigare påtalat att ett elfte team måste ge ett “mervärde”  vilket Cadillac och GM bör och nyligen pratade han om att “hitta en gemensam lösning”

– Vi noterar de slutsatser som FIA har dragit efter den första och andra delen av den här processen och gör nu vår egen bedömning av den återstående ansökan, förklarar F1.

Det låter inte helt övertygande och exakt vad det innebär är svårt att säga.

Ett troligt scenario är att F1 drar ut på processen så länge de kan, eftersom teamen inte är övertygade och dessutom rädda för att ännu ett team ska ta en för stor del av deras bonusutbetalningar. I nuläget måste ett nytt team betala 200 miljoner dollar inträdesavgift, sedan det fastställdes har F1:s marknadsvärde ökat rejält och de nuvarande teamen vill höja inträdessumman till 600 miljoner dollar.

Marcus Ericsson till F1?

Det nuvarande Concorde Agreement sträcker sig fram till och med 2025 och det troligaste är att teamen förhalar detta till ett nytt avtal är klart och att summan för ett inträde höjs rejält.

En annan fundering handlar om motorn, när kan Cadillac ha en motor färdig? Till 2026 kanske men mer troligt till 2027. Audi som ska kliva in i F1 2026 har redan ett års försprång.

Som ni ser finns fler frågor än svar – men det enda som är säkert är att Michael Andretti är närmare F1 nu än vad han var förra veckan.

Typ.

Det blir också intressant att se om och hur det påverkar Marcus Ericsson som tävlar för teamet i USA. Jag frågade honom just detta när vi pratades vid förra veckan. Hans svar läser du här.

F1 i Qatar – Max Verstappen tidernas bästa F1-förare?

F1 i Qatar, det är sprinthelg. Du hittar alla tider här, och det är VM-avgörande. Red Bulls  Max Verstappen behöver ta minst tre poäng till. Han blir också världsmästare om Sergio Perez tar färre än 32 poäng…

Enligt den tidigare F1-gurun Bernie Ecclestone som nu har gett en intervju med Daily Mail är Verstappen den största föraren i F1-historien.

– Max är den bästa föraren som någonsin har tävlat i Formel 1. Utan tvekan. Tidigare sa jag Alain Prost, men nu säger jag Max. Han är störst, säger Ecclestone.

– Han är smartast när det handlar om att få ut allt ur bilen. På min lista står han före Lewis Hamilton.

Ecclestone, 92, fortsätter:

– Lewis förstår människor och får ut det bästa av teamet, men Max får ut max av bilen. Lewis är väldigt olik Max och när han slutar med Formel 1 hittar han en plats i en annan värld.

Enligt Ecclestone kan Hamilton välja att syssla med underhållning eller något liknande. Det tror han inte om Max Verstappen.

Ecclestone påpekar att den nuvarande mästaren inte är intresserad av sådana saker.

– Max är en av oss.

Vad tycker du? Vem är tidernas bästa F1-förare?

Låt oss ha en juste diskussion kring vem som egentligen är bäst. Eller kanske du, som jag, har flera favoriter?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB