Startsida / Inlägg

F1 2024: Varför tiger Ferrari om Carlos Sainz?

av Anna Andersson

Charles Leclerc har förlängt med Ferrari inför F1 2024. Men stallet tiger om Carlos Sainz.

Varför?

F1 2024
Carlos Sainz Ferrari är han nyckeln till silly season i F1 2024? (AP-TT)

Hans kontrakt med Ferrari i Formel 1 går ut efter årets säsong och han va rredan 2023 tydlig med att han ville veta hur framtiden ser ut innan VM i F1 2024 startar. Det är ett par veckor dit.

Än så länge har ingenting kommunicerats.

Men var tar silly season i F1 2024 vägen?

Jag tror att det hänger på två förare.

Carlos Sainz och Alex Albon, som tävlar för Williams.

Albon har imponerat hos Williams, Helmut Marko hos Red Bull snackade om honom redan i fjol men han hade då ett gällande kontrakt.  Albon har tävlat för Red Bull tidigare och skulle kunna vara aktuell för en comeback – men det finns ett alternativ till.Det ryktas även om att Ferrari är intresserade av britten som kör med en thailändsk licens. Om nu Albon fortsätter att imponera under våren, samtidigt som Sainz ännu inte har skrivit på något kontrakt känns de två förarna som de mest spännande för hela silly Season – och som nycklarna i detta komplicerade pussel.

När vi snackar Ferrari kan vi konstatera att namnet på årets utmanare är klart. SF-24 Efter Sf21 2021, SF-75 2022 och senast SF-23 i fjol följer alltså SF-24.

Datumen för alla presentationer hittar du här

Andretti och Formel 1

Andretti har ännu ingen startplats i F1.

Men rekryterar personal och mitt i satsningen finns Nick Chester, tidigare Renault.

– Jag är överraskad över hur enkelt det har varit att engagera folk i projektet, säger han till The Atlantic.

Han har snart jobbat för Andretti i ett år och enligt tidningen är 120 medarbetare nu engagerade i Andrettis kamp för en plats i F1.

– Vi har värvat medarbetare från Red Bull, Ferrari, Mercedes och McLaren. Alla ville ha en ny utmaning och det finns verkligen potential i att ta fram en organisation som är så attraktiv.

FIA har godkänt Andretti, stallen har ännu inte gjort det. Andretti arbetar för en plats i F1 2025, men frågan är om det går innan det nya Concorde Agreement skrivs under? Nästa avtal gäller från och med 2026.

Visa Cash App RB värvar inför F1 2024

Småtjurarna, eller Visa Cash App RB, har värvat flera nya medarbetare. Vid sidan av nya stallchefen Laurent Mekies från Ferrari tillkommer nu Tim Goss, Chief Technical Officer. Guillaume Cattelani som Deputy Technical Director och Alan Permane blir ny Racing Director. Permane lämnade Alpine under uppmärksammade former under sommaren 2023. Han hade då jobbat hos teamet sedan det hette Benetton i mitten av 1990-talet och anses vara en mycket kompetent medarbetare.

– Efter ett par månaders ledighet är det fantastiskt att få komma tillbaka till racingen med Visa Cash App RB, säger han.

– Jag har lång erfarenhet och vet hur professionella, drivna och tävlingsinriktade människorna inom det här teamet är. Jag kan knappt vänta på att då se vart det kan ta teamet framöver.

Plattan i Mattan

I veckans avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan snackar vi om de senaste nyheterna inom Formel 1 – och det blev väldigt många. Vem säger att en vinter i F1 är långtråkig?

Nu är sista punkten satt och min första bok skickad till tryck. Den släpps i början av mars och förhandsbokningen av Cirkus Formel 1 är fortfaramde öppen. Ert förslag om att presentera den på NK har tagits väl emot, förberedelserna pågår.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB