Startsida / Inlägg

F1 i Madrid från och med 2026

av Anna Andersson

Det blir ett nytt VM-lopp i Europa. F1 kör i Madrid från och med 2026. Det blir ett stadslopp. Är framtiden för F1 i Barcelona osäker?

F1 i Madrid
F1 i Madrid – här är banskissen för 2026 (F1)

Under en tid har det ryktats om att Formel 1 vill köra i Spaniens huvudstad Madrid. Nu är det bekräftat. Samma år som det sker en ny stor regeländring i Formel 1 och flera motorleverantörer väntas kliva in gör Madrid comeback i VM i F1.  Men denna gång ska mästerskapet inte tävla på  Circuito der Jarama, 32 km norr om Madrid. Där körde Formel 1 mellan 1968 och 1981.

Istället blir det en ny stadsbana. En 5,47 km lång hybridbana där mästerskapet kör på gatorna i Spaniens huvudstad, men också på mässområdet som ska byggas i de norra delarna av staden.

Banan måste godkännas av FIA, det är inte gjort än. Enligt planen handlar det om 20 kurvor och en varvtid runt 1.32 minuter.

Formel 1 snackar också om en depå i premiumklass.

F1 i Madrid – en hybridbana

Kontraktet gäller över tio år och publiken ska kunna nå banan med kollektivtrafik. Under  de första åren väntas 110 000 människor. Därefter ska publikkapaciteten öka till 140 000 människor.

– Madrid är en otrolig stad med så väl ett sportsligt som ett kulturellt arv . Nu börjar vi ett nytt och spännande kapitel för F1 i Spanien, säger F1:s chef Stefano Domenicali i ett uttalande.

– Detta sammanför F1:s vision om att kombinera sport och underhållning i ett event över flera dagar. Fansen får en maximal tillgång och det innebär också en satsning på innovation och hållbarhet.

Var i Spanien tävlar Formel 1?

Det är ännu oklart vad det betyder för deltävlingen i Barcelona som har genomförts sedan 1991, mellan 2008 och 2012 hade Spanien två GP lopp, ett i Barcelona och ett i Valencia. Barcelona har ett kontrakt till och med 2026 vilket gör att det blir två lopp under den första säsongen som Madrid finns med i Formel 1, vad som händer framöver är inte klart. Arrangörerna i Barcelona för en dialog med Formel 1.

– För att undvika att det blir någon feltolkning, det faktum att vi kör i Madrid utesluter inte en framtid även i Barcelona, säger Domenicali till formula1.com.

– Det pågår samtal och vi får se om vi till och med kan utveckla det samarbete vi har med Barcelona framöver, vi har en mycket bra relation.

Vilken F1-bana har det längsta kontaktet?

Även Italien har just nu två lopp, Imola och Monza, och Stefano Domenicali är glad över att kunna presentera ett nytt GP-lopp i Europa.

– Vid ett tillfälle när Europa uppfattas som en plats som man inte är redo att investera i vår sport, visar Madrid och andra att det är det, säger Domenicali.

Avtalet gäller till och med 2035 och Madrid är den elfte arrangören som har ett kontrakt som sträcker sig förbi 2030. Madrid och Melbourne har båda kontrakt till 2035. Bahrain har det längsta kontraktet, det gäller till och med 2036.

Här är kalendern med alla lopp i F1 2024.

F1 i Madrid 2026
Är Fernando Alonso en del av F1 2026? (AP -TT)

Kort om F1 -Visa Cash App RB

Då är det klart. Av Alpha Tauri blir det Visa Cash App RB.  Presentationen av den nya bilen sker i Las Vegas den 8 februari. Alla lanseringsdatum hittar du här.

– Det är fantastiskt att få en ny identitet och välkomna en ny partner in i nästa fas av stallets F1-historia, säger VD Peter Bayer i en kommentar.

Daniel Ricciado och Yuki Tsunoda tävlar alltså för Visa Cash App RB. Kom igen.

Den frågan ställer vi oss också i vår F1-podd Plattan i Mattan.

Vad tycker du?

Under ett vinteruppehåll när vi brukar pyssla med mer tidlösa saker har vi nu lagt in ett nyhetsavsnitt. Vi snackar Günther Steiner, Haas, givetvis om AlphaTauri eller vad de nu heter och lite kort om  Cirkus Formel 1.

Vi kan också konstatera att Haas kommer att lansera sin bil den 11 februar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB