Startsida / Inlägg

Värsta teamnamnen i F1?

av Anna Andersson

Då är det klart. Vi får stall som Visa Cash App RB och Stake F1 Team Kick Sauber i Formel 1 2024. Knasiga namn, absolut, men är de värst i historien? Jag har tittat tillbaka och hittat elva guldkorn som dykt upp i historien om Formel 1. 

Racing Bulls
Tävlar Yuki Tsunoda och Daniel Ricciardo för Racing Bulls i år? (AP-TT)

Visa Cash App RB och Stake F1 Team Kick Sauber?

Det sistnämnda är kanske inte så illa i alla falll.  Jag har svårt att svälja dem, det förstod ni i som läste gårdagens inlägg också. Visa Cash App RB känns inte helt bra i munnen, men när vi ser tillbaka i historien är det inte det första stallet som samarbetat med ett finansinstitut. Det tidigare gick dock i konkurs. När jag kikar igenom listan på de elva märkligaste teamnamnen slår det mig också att en förare har kört för två av teamen – och dessutom bildat ett eget stall som finns med på listan. Nyfiken? Det är dags att börja scrolla.

Kika på min subjektiva lista, lägg dina favoriter i kommentarerna.

Vi snackar också lite om detta och om andra nyheter i veckans avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan, där vi för en gång skull gör ett nedslag i vinterns vardag;-)

Vilka är de märkliugaste namnen på ett F1-stall?

11) Footwork

Arrows döptes om till Footwork 1991 sedan den japanska affärsmannen Wataru Ohashi köpt teamet och stallet körde med motorer från Porsche. Det blev totalt 97 F1-lopp och bland förarna märks Stefan Johansson, Aguri Suzuki och Jos Verstappen som tog stallets sista poäng i Argentinas GP 1996.

10) Tec-Mec

Stallet gjorde ett försök, USAs GP på Sebring 1959. Stallet grundades av Valerio Colotti, tidigare designer hos Maserati, men det kvalade in på plats 17, näst sist före en bil som var designad för att köra dirt-track. Fritz d’Orey  startade i alla fall loppet och körde sex varv. Sedan bröt han och Tec-Mec försvann.

9) Osella

Känner du igen namnet på Enzo Osellas stall som tävlade i F1 mellan 1980 och 1990? Inte det? Kanske är det för att olika sponsorer dök upp i namnet, som Denim Osella, Denim S.A.I.M.A. Team Osella, Kelémata Osella, Landis & Gyr Osella och Fondmetal Osella.

8) Zakspeed

Man kan ju tänka sig att Lando Norris och Oscar Piastri skulle köra för teamet, grundad av McLarens VD Zak Brown. Men inte.

Bakom stallet låg den tidigare tyske racerföraren Erich Zakowski. Stallet tävlade i F1 från och med 1985 till 1989, med förare som Jonathan Palmer, Martin Brundle och Super Aguris grundare, Aguri Suzuki . Brundel stod för teamets bästa resultat på Imola 1987. Han slutade på plats fem.

7) EuroBrun

Euroracing + Brun Motorsport = EuroBrun. Inför premiären 1988 var förväntningarna enorma på det italienska teamet, men under tre säsonger och 46  försök tog det bara målflagg sju gånger. Deras lyckades kvala in vid det sista racet den första säsongen, men kvalade inte in till något den andra säsongen och efter två lopp 1990 var det över.

6) Life Racing Engines

1990 döpte grundaren Ernesto Vita stallet efter sig själv, vita betyder liv på italienska, men det hjälpte inte. Varken Gary Brabham eller Bruno Giacomelli kunde få liv i bilen. Ingen av förarna lyckades kvala in till något race under och stallet lämnar F1.

5) MasterCard Lola

Ett kreditkort som teamnamn, varför inte? Red Bulls systerteam är i alla fall inte först. 1997 tävlade MasterCard Lola, eller de försökte kvala in till Australiens GP. Det lyckades inte – och stallet försvann innan säsongens andra lopp. Lite ironiskt för ett stall sponsrat av ett finansinstitut.

4) John Goldie Racing with Hexagon

1974 dök det upp ett namn vi inte glömmer, men resultatet var inte direkt övertygande. Stallet, med föraren John Watson, tog poäng i tre lopp. Carlos Pace (härligt efternamn det med) gjorde också ett race för teamet. John Goldie var ett fastighetsbolag som sponsrade teamet, Hexagon, en bilhandlare i Storbritannien.

3) Trojan

Trojan var en brittisk biltillverkare mellan 1914 och 1965, stallet var anmält till åtta lopp år 1974. Det tävlade vi sex av dem, bakom ratten satt australiern Tim Scenken som oclså tävlade för Williams, Brabham och Lotus.

Super Aguri F1
Takuma Sato i i Monaco. Minns du vilket team han körde för 2006? Sato tävlat i F1, men varit mer framgångsrik i IndyCar där han bland annat har vunnit Indy 500. (AP-TT)

 

2) Super Aguri

Det är ett namn vi minns,  inför säsongen 2006 valde Aguri Suzuki att ge sitt team namnet Super Aguri. Stallet körde i F1 under 2006, 2007 och under inledningen av 2008. Stallet tog fyra poäng så så väldigt super var det inte. Bernie Ecclestone försökte rädda teamet genom att gå in som finansiär, men stallet försvann innan det var dags för Turkiets GP 2008.

Det var ingen superhit direkt och  en placering i toppen får Aguri Suzuki  för att han finns  med på tre ställen denna lista.

1) Aston Butterworth

Kanske är detta mitt absoluta favoritnamn? Bill Aston och Archie Butterworth hade ett team i Formel 2 och under 1952 fick F2-stall även anmäla sig till Formel 1. Stallet anmälde sig till fyra tävlingar, men kvalade inte in vid något tillfälle.

Men vad gör det? Med ett sådant namn!

•••

I gårdagens avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan snackade vi faktiskt också om detta. Det blev ett nyhetsavsnitt bland alla intervjuver och tidlösa avsnitt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB