Startsida / Inlägg

F1-sprint med nyheter – och en grön bil

av Anna Andersson

Det blir ett nytt upplägg för F1 sprint 2024.

Återigen flyttas helgens program.

F1-sprint 2024
Stake F1 kommer att se ut på följande sätt i år, både under GP-lopp och sprinthelger (F1 Stake)

Formel 1 har beslutat om att det blir en tydlig förändring till sprinthelgerna. I år är det, precis som i fjol sex sprinter. Den första avgörs i Kina redan i april, därefter följer Miami. Båda är premiär. Under sommaren följer en F1 sprint i Österrike i juni innan de tre avslutande F1-sprinterna 2024 avgörs i USA, Qatar och Brasilien.

Hur fungerar en F1 sprint 2024?

Tävlingen fungerar som tidigare, men formatet förändras till följande, världsrådet måste dock fastställa förändringen.

Fredag: Fri träning och sprintkval.

Lördag: Sprint och GP-kval.

Söndag: Grand Prix.

Valtteri Bottas och Stake F1 Kick Sauber

Alfa Romeo har nytt namn, säger vi Stake F1 eller Kick Sauber? Teamet säger Stake F1, men jag gillar historien i namnet Sauber och känner nog att det ligger bättre i munnen. Den tål att fundera på. Nu är i alla fall bilen här.

Svart och grön.

Allt annat än röd och vit som den var när Alfa Romeo hade något att säga till om.

Stallet, med teknikchef James Key som tidigare bland annat har arbetat för McLaren, har gjort en ”agressiv omarbetning av aerodynamiken”. Bland annat genom att gå från pushrod- till pullrod fram, något som både McLaren och Red Bull har använt sig av.

– C44 är praktiskt taget en helt ny bil, med vi har fört över ett par saker bak på bilen, säegr James Key.

– Teamet var tvunget att ta en ambitiös riktning långt innan jag kom och det finns många mekaniska förändringar, vissa är väldigt synliga. Den främre fjädringen är helt ny, ett tufft och ambitiöst projekt för ett team av vår storlek. Vihar även förändrat aerodynamiken, det är det primära utvecklingsområdet, så bilen ser verkligen helt annorlunda ut jämfört med förra årets bil. Vi har tagit nya spännande vägar, som alla verkar ha en hel del potential, så vi ser fram emot att komma på rätt spår.

Stake F1 2024

Valtteri Bottas tävlar för Stake F1

Sauber bekräftar också att stallet har planerat ett mycket ambitiöst utvecklingsprogram och man noterar att redan har slutfört några viktiga uppdateringar som ska presenteras under de första tävlignarna eftersom stallet vill hänga med i utvecklingsracet i år.

– Nya C44 känns definitivt annorlunda. Både när det gäller utseende och vad vi kan förvänta oss av bilen, säger Bottas.

– Vi måste prestera som ett team och få ut det mesta ur pakeett, som har en imponerande potential. Personligen måste målen vara höga, när man går in i den tredje säsongen tillsammans med ett lag. Mina egna förväntningar är höga, vi måste definitivt ta ett stort steg och göra bra framsteg jämfört med förra året. Det var en säsong där vi i ärlighetens namn inte nådde de mål vi satt upp för oss själva.

På fredag ska bilen köras på banan i Barcelona, det är en filmdag.  Det är inte klart om det är Valtteri Bottas eller Zhou Guanyu som sitter bakom ratten då.

I går presenterade Williams sin bil till F1 2024, eller i alla fall sin färgsättning och i fredags hade Haas sin presentation.

Vad tycker du om de färgsättningar och bilar som du har sett?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB