Startsida / Inlägg

F1 i Melbourne: Sainz i första led – två veckor efter operationen

av Anna Andersson

Han missade deltävlingen i Jeddah eftersom han opererade blindtarmen. Under F1 i Melbourne körde Carlos Sainz in bilen i första startled.

Två veckor senare.

– Jag kan knappt tro det, säger han.

Max Verstappen tog pole position inför Australien GP i Formel 1, hans tredje raka i år. Men bakom honom körde Ferraris Carlos Sainz in på plats två, Sainz som opererade blindtarmen för två veckor sedan och då missade racet i Saudiarabien.

Nu är han tillbaka – i första startled.

Detta trots att han varit sängliggande i tio dagar och inte suttit någonting i simulatorn.

– Tack, det har varit tuffa veckor, jag har tillbringat många dagar i sängen för att se om jag ens skulle kunna resa hit. Att sedan ta en plats i första startled är väldigt bra, säger han efter kvalet.

– Jag är glad över att utmana RB, jag var lite ringrostig i går men hittade farten till i dag.

F1 i Melbourne: Max Verstappen med pole position

F1 i Melbourne
Carlos Sainz, Ferrari, i första startled till F1 i Melbourne. (AP-TT)

I torsdags var det osäkert om Carlos Sainz skulle kunna köra årets tredje deltävling i Formel 1, men efter att ha tagit det försiktigt under fredagens första träningspass kände han sig redo.

– Jag ska inte ljuga, jag är inte helt bekväm och men jag klarar det och så länge jag kan göra det utan smärta så kan jag trycka plattan i mattan, säger han efter kvalet.

För Sainz, som tog en pallplats i premiären och missade årets andra lopp, är säsongen viktig. Han har inget kontrakt för nästa år, sedan Ferrari förlängt med Charles Leclerc och värvat Lewis Hamilton från Mercedes.

Det gör att han behöver prestera för att ta en så bra styrning som möjligt till nästa år och det finns öppna möjligheter i alla stall utom Ferrari och McLaren.  Mer om Silly Season i F1 läser du här. 

Red Bulls Max Verstappen tog årets tredje pole position i Australien. Han har vunnit de två inledande loppen

– Det var lite oväntat, säger Verstappen efter kvalet.

–Men Ferrari såg snabba ut i sina racesimuleringar, så detta är inte avgjort.

Verstappens kollega Sergio Perez var trea i kvalet, men fick en bestraffning för att han hindrat Nico Hülkenberg i Q1. Därför flyttades han ner till ruta sex. Det gör att  McLarens Lando Norris startar som trea och Charles Leclerc som fyra. Efter en svit på sju race i första startled (2023 och 2024) är nu Leclerc nere i andra led.

Hela resultatet från kvalet till Australien GP finns här. 

Korta nyheter från F1 i Melbourne

Nico Hülkenberg kunde inte upprepa sin prestation från i fjol och får svårt att ta poäng i år. Han hade problem med sin Haas, blev hindrad av Perez och åkte ut i Q1.

Inte heller Mercedes tycks inte hitta rätt, trots det hårda arbetet inför helgen. Lewis Hamilton trivs inte i bilen och han åkte ut i Q2, det är första gången sedan 2010 som han inte har en plats bland de tio främsta i Australien.

Notera att Williams Logan Sargent missar Australiens GP –  under F1 i Melbourne måste han låna ut sin bil till Alexander Albon. Som kraschat sin.

Albon tog plats tolv i kvalet och har häng på en plats bland de tio främsta, vilket skulle ge en poäng.  Läs mer här. 

Daniel Ricciardo försvann redan under Q1, sedan han gjort en miss och blivit av med sin tid. Hur länge har Red Bull tålamod med honom? Överlever han en säsong hos Racing Bulls? En halv? Redan för ett par dagar sedan var kritiken mot honom hård.

Tack till alla som var med under F1-live. Vi ses i morgon 05.00.

Viaplay startar sin sändning klockan från Australien GP kl 04.30.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB