Startsida / Inlägg

F1 i Melborune: Williams ger Alex Albon Logans Sargeants bil

av Anna Andersson

Logan Sargent missar Australiens GP –  under F1 i Melbourne måste han lämna sin bil till Alexander Albon.

Som har kraschat sin Williams.

Alexander Albon kraschade sin bil under den första träningen till F1 i Melbourne. Han klarade sig utan skador, men bilen var illa tilltygad efter med skador på växellåda, motor och chassi.

Eftersom Williams inte har något extra chassi, inte tillräckligt många reservdelar på plats och det inte finns några möjligheter att transportera det till Australien heller, tar teamet ett tufft beslut inför årets tredje deltävling i Formel 1.

– Vi är enormt besvikna över att skadorna på chassit har inneburit att vi behöver dra tillbaka det från helgen. Att inte ha ett reservchassi är oacceptabelt i dagens Formel  1, men det visar hur långt efter vi låg under vintern och varför vi behöver genomföra betydande förändringar för att placera oss själva i en bättre position för framtiden, säger stallchef James Vowles.

Williams Alexander Albon F1 i Melbourne
Logan Sargeant måste lämna sin Williams till Alexander Albon under helgens F1 i Melbourne. (AP-TT)

Varför kör inte Logan Sargeant F1 i Melbourne?

Logan Sargeant måste stå över F1 i Melbourne – trots att han inte gjort någon miss. Han måste lämna sin bil till Alex Albon som kraschade sin udner den första träningen.

–  Även om Logan inte borde behöva lida för en miss han inte har gjort, räknas varje deltävling i VM. När nu när mittfältet är tightare än någonsin har vi tagit detta beslut och det baserar sig på hur vi tror att vi har bäst möjligheter att ta poäng, fortsätter Vowles.

– Det var inget enkelt beslut att ta och vi uppskattar verkligen att Logan har tagit detta på rätt sätt. Det visar att han är en riktig lagspelare. Det här kommer att bli en tuff helg för Williams, och den här situationen kommer vi inte att hamna i vid fler tillfällen.

Alexander Albon tog 27 av Williams 28 poäng i fjol, stallet har inte tagit någon poäng på de två inledande loppen den här säsongen.

– Det här är det svåraste ögonblicket jag kan minnas i min karriär och det är absolut inte lätt. Jag är dock helt här för teamet och kommer att fortsätta bidra på alla sätt jag kan den här helgen för att maximera vad vi kan göra, säger amerikanen.

Det betyder att F1 i Melbourne genomför den återstående träningen, kval och race med 19 bilar, inte 20 som brukligt.

Kort inför F1 i Melbourne

Ferrari imponerade under den andra träningen, med Charles Leclerc som etta 0,4 sekunder före Max Verstappen, och Carlos Sainz som trea. Men Max Verstappen hade problem, vilket gjorde att han började träning två först efter 20 minuter.

Anledningen till avbrottet var att Verstappen gjorde en miss under det första passet och körde utanför banan, vilket skadade hans golv.

– Jag tror att Ferrari körde sina kvalvarv med maxade inställningar, det gjorde inte vi, säger Red Bulls Helmut Marko till Sky.

– Därför är tre-fyra tiondelar inte så farligt. Däremot imponerade Leclerc i sina racesimleringar, där har vi inte fått ordningen på inställningarna än.

Han påpekar att startfältet blir allt jämnare.

För övrigt har Zak Brown förlängt sitt kontrakt med McLaren. Han stannar som Chief Executive Officer (CEO) till och med 2030.

Mercedes Lewis Hamilton gick bort sig rejält i inställningarna och var 18:e man, mer om det läser du här. Resultat från träningarna ser du här.

I helgen är det också dags för IndyCar och där finns tio miljoner i potten. LÄs mer om spektaklet, vad svenskarna tycker och alla tider.

Även Dino Beganovic kör säsongens andra deltävling i Formel 3. Alla tider finns här. 

Vem kör var i F1 2025 – senaste snacket hittar du in denna artikel. Team för deam. Det är Aftonbladet PLUS.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB