Startsida / Inlägg

Förlorar Lewis Hamilton en VM-titel i F1?

av Anna Andersson

Förlorar Lewis Hamilton en VM-titel i F1? Felipe Massa har nu lämnat in sin stämningsansökan vid London High Court. Han vill tillräkna sig VM 2008.

Felipe Massa  F1
Felipe Massa körde i väg med tankslangen under Singapores GP i F1 2008 (AP-TT)

Den interna konflikten hos Red Bull fortgår. Tyska medier rapporterar att Christian Horner kan tvingas avgå efter det krismöte som Red Bulls koncern höll i går.

Nu blommar nästa konflikt upp. Felipe Massa anser sig bestulen på VM-titeln 2008 och har nu vidtagit juridiska åtgärder mot FOM (Formula One Management), FIA (Internationella bilsportförbundet) och Bernie Ecclestone. Han vill förändra utgången av VM 2008 och att han ska räknas som världsmästare, en titel som Lewis Hamilton och McLaren vann.

– Jag har alltid sagt att jag kommer att kämpa ända till slutet. Eftersom FIA och FOM har bestämt sig för att inte vidta några åtgärder  försöker vi rätta till denna historiska orättvisa i domstol, citeras Massa av motorsport-total.com.

–  Ärendet ligger nu hos juristerna. De har full befogenhet att göra allt som är nödvändigt för att säkerställa rättvisa för sporten.

Felipe Massa känner sig bestulen på VM-titeln i F1

Felipe Massa, som tävlade för Ferrari, hade VM-titeln när han gick över mållinjen hemma i Brasilien där VM-finalen avgjordes 2008. Han förlorade den i samma ögonblick som Lewis Hamilton körde om Timo Glock och slutade femma. Britten vann sin första VM-titel med en poäng före Massa, men det är inte mot utgången i VM-finalen som Massa protesterar utan mot Singapores GP.

Då inträffade skandalen ”Crashgate”. Renaults chefer beordrade Nelson Piquet Jr att medvetet krascha sin bil för att ge kollegan Fernando Alonso möjligheten att vinna. Satsningen gick hem, men historien uppdagades först sommaren 2009 när Nelson Piquet jr fick sparken av Renault.

Trots att flera av de inblandade i Renault tvingades lämna F1 bestod resultatet från deltävlingen i Singapore. Hamilton behöll sin titel, men i mars 2023 erkände Bernie Ecclestone att han vetat om att Renault beordrat Piquet att krascha.

Men att han lät det bero.

– Han (Massa) lurades på en titel han förtjänade. Hamilton hade all tur i världen och vann sitt första VM, sa Ecclestone till F1-Insider.

Nu minns den 93-årige Ecclestone ingenting av den intervjun.

Bernie Ecclestone minns inte

Men Felipe Massa vill ha upprättelse. Han anser att han har förlorat både en VM-titel och hundratals miljoner kronor.

”Mr Massa begär en förklaring till varför FIA bröt mot sina regler genom att  låta bli att omedelbart utreda Nelson Piquet Jr:s olycka vid Singapore Grand Prix 2008. Hade det arbetet gjorts ordentligt hade vunnit förarmästerskapet det året” skriver den brasilianska advokatbyrån Vieira Rezende Advogados som företräder Massa i ett uttalande.

“Herr Massa kräver också skadestånd för den betydande ekonomiska förlust han lidit till följd av FIA:s misslyckande. Något som Mr Ecclestone och FOM också var medskyldiga till”

Juristerna fortsätter:

“Försöken att nå en uppgörelse i godo misslyckades, vilket gjorde att Massa inte hade något annat val än att vidta rättsliga åtgärder.”

Singapores GP var det första kvällsloppet i historien och Piquet kraschade tidigt i loppet. Hans kollega drog nytta av situationen och vann. Massa tappade däremot flera placeringar och tog inga poäng, Hamilton slutade trea vilket bidrog till att han vann titeln. Om resuktatet i deltävlingen hade strukits hade Massa vunnit titeln före Hamilton.

16 år senare vidtar Felipe Massa rättsliga åtgärder för att vinna VM 2008, gör han det förlorar Hamilton en av sina sju VM-titlar.

Crashgate är en av de största skandalerna i F1-sportens historia och har fått ett eget kapitel i boken Cirkus Formel 1.

Kort om F1

F1
Max Verstappen och Christian Horner i samband med F1 i Jeddah (AP-TT)

Red Bull har två dubbelsegrar i Formel 1, men alla snackar om vad som händer vid sidan av banan.

– Jag anser att Christian Horner borde avgå, jag tror att han kommer att göra det. Jag tror inte att han överlever detta, säger F1-experten Ralf Schumacher som jobbar för Sky.

Vill du ha en koll på vem som står var i historien om Christian Horner, har Bild gjort en  grafik över situationen. Den ligger en bit ned på sidan.

•••

Hinner Carlos Sainz återhämta sig till Australiens GP eller får Oliver Bearman chansen att köra för Ferrari i Melbourne också? Det kan stallchef Fred Vasseur inte svara på än.

–  Läkningen går fantastiskt bra, säger Vasseur i en kommentar.

– Nu får han vila i en vecka. Sedan tar vi ett beslut om han ska åka med till Melbourne eller inte.

Många av er har undrat varför Fred Vasseur valde Bearman och varken Antonio Giovinazzi  eller Robert Schwarzmann  som är mer erfarna reservförare. Vasseur  svarade på frågan efter deltävlingen i Jeddah.

– Jag tog beslutet under vintern, sa han,

– Jag tyckte att det var dumt att även i år be Antonio att åka med på mellan 22 och 24 lopp när han kör WEC för oss. Det är ett viktigt mästerskap för oss, en stor utmaning. Jag ville inte pressa någon av dem att åka direkt från deras premiär i Qatar för att vara hos oss i en vecka i Jeddah. Därför bestämde vi oss för att låta Olli ta rollen, han var ändå på plats.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB