Startsida / Inlägg

Kaoset i F1: Horner medger att Verstappen kan lämna Red Bull

av Anna Andersson

Max Verstappen kan lämna Red Bull – om han så önskar. Det säger F1-stallets chef Christian Horner.

Max Verstappen F1
Helmut Marko och Max Verstappen tillsammans efter F1 i Jeddah (Red Bull Content pool)

Den interna konflikten hos Red Bull fortgår med oförminskad styrka, det som började med anklagelser om opassande beteende har nu växt till en intern maktkamp med skitsnack och ställningstagande.

Max Verstappen har tydlig tagit motorsportkonsulten Helmut Markos parti och nu antyder stallchef Christian Horner att det finns möjligheter för Max Verstappen att lämna stallet – om han så önskar.

Redan innan kontraktet löper ut 2028.

– Det är som allt annat i livet. Du kan inte tvinga någon att göra en sak bara för att det står på ett papper. Om det är någon som verkligen inte vill vara här så kommer vi inte att tvinga vederbörande att stanna mot sin vilja, säger Horner till flera medier, som The Guardian,  efter F1 i Jeddah.

För vilket stall i F1 kör Max Verstappen 2025?

Mercedes har redan uttryckt en önskan om att värva Max Verstappen som efterträdare till Lewis Hamilton 2025.

Hamilton lämnar som bekant för att ansluta till Ferrari.

– Jag skulle älska att ha honom i teamet, men först måste vi lösa problematiken kring vår bil. Det är vi skyldiga George och Lewis, vi måste förbättra bilen och ge dem ett bra material innan vi börjar drömma om nästa år, säger Wolff till Sky.

Han anser också att stallet har en fördel på förarmarknaden:

– I motsats till oss har Ferrari och McLaren skrivit sina kontrakt för de kommande åren väldigt tidigt, de har inga platser lediga, säger Wolff till oe24.

– Det kommer ett helt nytt regelverk 2026, det gäller framförallt motorn och det ger oss möjligheten att förhoppningsvis klara övergången lika bra som vi gjorde 2014.

Han fortsätter:

– Naturligtvis är det en fördel om man som förare kan vara med i ett tidigt stadium,  men jag kommer inte att fatta något förarbeslut nu utan vill ha en plats ledig så länge det går.

Adrian Newey Red Bull till Ferrari i F1?
Ferrari har länge försökt locka designern Adrian Newey från Red Bull. Lyckas det när kaoset i mästarteamet fortsätter? (AP-TT )

Adrian Newey från Red Bull till Ferrari inför F1 2026?

Men Verstappen är inte den enda som kan lämna Red Bull. Ferrari har varit på Adrian Newey vid flera tillfällen under åren, exempelvis under 1994, men efter Ayrton Sennas död så valde britten att stanna hos Williams och inte gå över till Ferrari och Michael Schumacher. Under 2014 gav Ferrari Newey ett mycket attraktivt erbjudande, men Red Bull lyckades ändå behålla sin stjärndesigner.

Nu skriver italienska tidningar att Ferrari återigen ser sin möjlighet att värva personal från Red Bull för att kunna förbereda sig inför nästa stora regeländring 2026. Det gäller inte bara Adrian Newey  utan flera av hans närmsta medarbetare. Hans högra hand Pierre Wache fick ett erbjudande redan i fjol precis som aerodynamikspecialisten Enrico Balbo. Enligt Gazzetta dello Sport finns båda två på den önskelista som Ferraris teamchef Fred Vasseur skrev upp när han tog jobbet som stallchef inför 2023.

I förra veckan gjorde vi en podd om just kaoset hos Red Bull. Sportbladet Daily.

Vi pratar om kaoset i veckans avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan. Vi snackar så klart också om succén för Oliver Bearman. Om varför Lando Norris inte straffades för sin solklara tjuvstart och om Haas taktik.

Det är inget lopp i Formel 1 i helgen. Det betyder inte att det är lugnt i F1-cirkusen utan snarare tvärtom. Nästa helg kör Formel 1 i Australien.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB