Startsida / Inlägg

F1 i Melbourne – seger för Carlos Sainz och Ferrari

av Anna Andersson

Dramatik när Max Verstappen bröt F1 i Melbourne. Istället gick segern till nyopererade Carlos Sainz.

– Livet är en bergochdalbana, jublar han.

Red Bulls Max Verstappen tog ledningen av F1 i Melbourne, men förlorade den till Ferraris Carlos Sainz på det andra varvet. Strax där efter rapporterade Verstappen att han hade problem med bilen, rök syntes från den bakre delen av bilen och efter fyra varv tvingades han slå av.

Han gick in i depå, det brann bak i bilen – och bröt med ett bromshaveri.

– Efter starten så kyldes inte systemet och efter första och andra varvet så kom det och gick. Det var svårt att köra bilen och den saknade balans. Det var som att bilen bromsade själv, säger Verstappen till Viaplay.

Carlos Sainz, Ferarri, vann F1 i Melbourne
Carlos Sainz, Ferarri, vann F1 i Melbourne (AP Photo/Scott Barbour)

Carlos Sainz vann F1 i Melbourne

Det öppnade upp för Carlos Sainz. Ferraris förare missade det förra racet i Formel 1 på grund av en blindtarmsoperation, men det tycktes inte påverka honom.

–Det var ett riktigt bra race och det kändes bra, även om jag var lite stel i kroppen. Det var inte helt enkelt utan krävande för kroppen. Tur att jag var ensam i täten så jag kunde styra racet som jag ville, säger spanjoren.

Han påpekar att han, redan när han körde om Verstappen, insåg att han kunde vinna racet. Detta var hans första seger sedan Singapore 2023 och han är också den enda förare som inte kör en Red Bull som har vunnit lopp under 2023 och 2024.

– Det visar att livet kan vara helt galet, pallplats i Bahrain, sedan blindtarmsoperationen och sedan detta. Det är en galen bergochdalbana. Jag skulle rekommendera alla förare att ta ut blindtarmen under vintern!

Han körde ett taktiskt säkert race och vann före sin kollega Charles Leclerc. Det är Ferraris första dubbelseger sedan tävlingen i Bahrain 2022. McLarens Lando Norris slutade trea före sin kollega Oscar Piastri som slutade fyra.

Resultat F1 i Melbourne

F1 i Melbourne – Max Verstappen bröt

Max Verstappen var inte den enda världsmästaren som bröt, det gjorde även Mercedes Lewis Hamilton som drabbades av motorproblem. Detta var första gången sedan tävlingen på Monza 2021 som de bröt båda två. Även George Russell bröt efter en otäck krasch på det näst sista varvet.  Han tappade bilen i ingången till kurva 6, gick  in i muren och slog nästan runt.

George Russell rapporterade efteråt att han är okej.

Haas visade återigen på en samarbetsvilja och Nico Hülkenberg körde upp sig från plats sexton till två VM-poäng, även Kevin Magnussen tog poäng. I fjol föll bilen som en sten, i år har de tagit flera poäng.

Williams satsade däremot allt på Alexander Albon som fick ta över Logan Sargeants bil, men den chansingen gick inte hem. Temaet blev utan poäng och står kval på noll, samtidigt som Racing Bull tog sina första poäng med Yuki Tsunodas åttondeplats. Daniel Ricciardo? Han nollade igen. Hur länge blir han kvar?

IndyCar

Felix Roseqvist var snabbast i sitt kval till kvällens race i IndyCar. Ett race som är värt MÅNGA miljoner. Även Linus Lundqvist och Tom Blomqvist gick vidare till final. I kvällens final där tolv förare tävlar.

Start klockan 18.50 (Viaplay). Mer om förutsättnignarna i racet som inte ger några VM-poäng men har tio miljoner i prispotten läser du här.

Dino Beganovic tog en historisk seger i Formel 3. Du ser bilder från det och läser mer här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB