Startsida / Inlägg

Succé i F1 – missade uppkörningen

av Anna Andersson

18 år och Ferraris yngsta förare i F1. Dessutom tog han poäng i VM-debuten  – men Oliver Bearman hade det tuffare när han skulle ta körkort.

Han kuggade uppkörningen.

F1 Oliver Bearman
Oliver Bearman debuterade för Ferrari under F1 i Jeddah(AP-TT)

Den unge britten fick chansen att köra Saudiarabiens GP i Formel 1 sedan Ferarris Carlos Sainz tvingats operera blindtarmen. Bearman körde träning tre, var sedan ett par tusendelar från att kvala in till en av de tio främsta startpositionerna och startade F1 i Jeddah från plats elva.

Under racet körde han upp sig till plats sju och höll undan för mer rutinerade förare som Lando Norris och Lewis Hamilton. Han hyllades efteråt och kollegan Charles Leclerc var stor i orden.

– Han har verkligen imponerat, han hittade farten redan på den enda träning han körde, han var bara tusendelar från att kvala in i topp tio och han körde in som sjua i sin debut, i en bil han inte har kört tidigare, sa Ferraris Charles Leclerc efter F1 i Jeddah.

Olli Bearman imponerar på Ferrari i F1

Bearman, som under flera år har varit en del av Ferraris förarakademi, har imponerat när han kört på banan, men det krävdes två uppkörningar för att han skulle få sitt körkort och tillåtas köra bil hemma i Storbritannien.

Och utan körkort hade han inte fått chansen i Formel 1. Det krävs numera för den superlicens som alla förare måste besitta för att köra F1.

– Han hörde av sig till mig via instagram, hans familj bor i byn, säger körläraren David Currey som bor i Essex till The Sun.

Han gav Bearman, som på den här tiden körde Formel 3, en två timmar lång körlektion. De körde Bearmans BMW.

– Han kuggade den första uppkörningen efter en miss vid ett trafikljus. Jag är inte säker på om det var för att han körde mot gult ljus, eller kanske stannade han inte? Det kan också ha varit så att han hade positionerat sig fel vid ljuset, säger Currey till The Sun.

– När han missade uppkörningen så var han, ja ”vad i helskotta”.

Currey är noga med att påpeka att Bearman ställde många frågor och var väldigt trevlig. Att han ville ta en lektion för att klara sin uppkörning – vilket han också gjorde.

Detta inträffade för ungefär ett och ett halvt år sedan – under F1 i Jeddah hanterade han Olli Bearman sin Ferrari med största mognad och i dag testade han en F1-75 från 2022 på  Ferraris testbana Fiorano.

Det är ännu inte klart om han får chansen igen, eller om Carlos Sainz är tillbaka när F1 kör i Australien om lite mer än en vecka.

Annars snackar F1 bara om kaoset hos Red Bull. Om att Christian Horner medger att Max Verstappen kan lämna stallet.

Om han vill.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB