Startsida / Inlägg

McLarens prestigevärvning lämnar – efter tre månader

av Anna Andersson

McLaren värvade David Sanchez från Ferrari. Inför F1 i Japan står det klart att han lämnar stallet.

Tre månader efter det att prestigevärvningen anslöt.

– Vi har kommit överens om att det är bäst att vi skiljs åt, säger McLarens stallchef Andrea Stella.

F1 i Japan
Sanchez med Sebastian Vettel hos Ferrari 2018 (Getty)

Inför säsongen 2023 gjorde McLaren klart med en prestigevärvning, Daniel Sanchez från Ferrari. Han fick rollen som ny teknisk direktör men ytterligare någon månad senare värvades nästa stortjärna, Rob Marshall från Red Bull. Även han fick titeln teknisk direktör, men med ansvar för ingenjörsteknik och design. Sanchez fick ansvar för bilens koncept och prestanda.

I januari började Sanchez sin tjänst hos McLaren – inför F1 i Japan lämnar han teamet. Efter tre månader på posten.

– David Sanchez och teamledningen hade ingående samtal och bestämde gemensamt att David lämnar teamet, bekräftar teamchef Andrea Stella.

Lämnar McLaren inför F1 i Japan

Troligen är anledningen till uppbrottet att Sanchez och McLaren haft olika åsikter om hur arbetet ska skötas.

– Under våra diskussioner stod det klart att rollen, ansvarsområdena och ambitionerna som är förknippade med Davids position inte överensstämmer med de ursprungliga förväntningar som vi hade när han värvades när han gick med till oss i februari 2023, förklarar stallchef Stella i ett uttalande.

David Sanchez säger ungefär samma sak och efter att han nu lämnat McLaren genomför stallet ytterligare en omstrukturering. Den tekniske chefen Rob Marshall fungerar även som chefsdesigner, medan Neil Houdley tar rollen som teknisk chef för ingenjörsavdelningen. Peter Prodromou förblir chef för aerodynamik, medan teamchef Andrea Stella ansvarar för avdelningen för koncept och prestanda till dess att en lämplig efterträdare har hittas.

– Detta är ytterligare ett steg i utvecklingen av strukturen på den tekniska avdelningen. Stallets arbetssätt visar vårt engagemang för att ständigt förbättra våra tekniska färdigheter och arbetsprocesser, vilket leder till ökad effektivitet, påtalar Stella.

Det är inte klart vad David Sanchez ska göra framöver.

Kort om F1

F1 tävlar på Suzuka i Japan i helgen. Återigen är den en tidig morgon som gäller. Här får du alla tider inför F1 i Japan 2024.

Som vanligt kan du se F1 på Viaplay eller F1TV. Här på Aftonbladet är det som vanligt liverapportering  i F1-live på vår målservice.

Enlgit den senaste väderleksrapporten väntas regn på Suzuka, men enbart under fredagen och sent söndag eftermiddag. Med andra ord bör F1 klara sig.

Det ryktas också om att Adidas, som lämnar det tyska fotbollslandslaget, ska bli ny klädleverantör till Mercedes. Mercedes har ett avtal med Tommy Hilfiger och Puma, men de avtalen går ut efter årets säsong.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB