Startsida / Inlägg

Ilsken Lewis Hamilton lämnade Japan GP i F1

av Anna Andersson

Lewis Hamilton misslyckades – igen. Efter F1 i Japan kunde han inte dölja sin ilska.

Och lämnade pressträffen.

Den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton har fått stryk av sin kollega George Russell i samtliga F1-lopp i år. Japans GP var inget undantag och han är en av två förare som inte slagit sin kollega under säsongen, den andra är Charles Leclerc som ligger under med 0-3 mot Carlos Sainz. Detta sedan Sainz missat ett lopp på grund av en att han tvingades operera blindtarmen.

Men den stora skillnaden ligger i att Mercedes, som gjort om hela konceptet kring sin bil, inte tycks hitta rätt i racen. Medan Ferrari tog en tredjeplats och en fjärdeplats under F1 i Japan slutade Russell sjua och Hamilton nia.

Lewis Hamilton startade loppet från ruta sju, före Ferraris Charles Leclerc, han hade en liknande strategi men när Ferrarin valde att ha nya mediumdäck på Leclerc bil i samband med omstarten efter kraschen mellan Alexander Albon och Daniel Ricciardo  tog Mercedes beslutet att låta Hamilton starta på de hårda däcken.

Samma beslut tog teamet åt George Russell.

Målsättningen var att köra med ett enda depåstopp, men bilen saknade racepace och redan på varv 14 fick Hamilton order om att “byta plats” med Russell. Kort därefter påtalade Hamilton att höger framdäck var ”helt dött” och han frågade flera gånger om det inte var läge att byta strategi.

Mercedes Lewis Hamilton i samband med Japan GP i F1
Lewis Hamilton i samband med Japan GP i F1 (Mercedes Benz)

Lewis Hamiltin irriterad efter F1 i Japan

Mercedes valde istället att göra två depåstopp och deras förare slutade på plats sju och nio. Ferraris förare slutade på plats tre och fyra, Sainz före Leclerc. Efter loppet fick Hamilton fråga av Viaplay hur racet var:

– Det var rätt illa, svarar 39-åringen.

När racingnews365.com frågar Hamilton, som byter team till Ferrari till 2025, om han var avundsjuk på Ferraris racepace tappade britten tålamodet.

– Har du inga bättre frågor?, svarade han.

Och lämnade pressmötet.

Lewis Hamilton, som vunnit 103 lopp, har nu tagit tio poäng på fyra lopp. Inledningen av 2024 är långt ifrån vad han hade hoppats på och Mercedes är, med sitt nya koncept långt efter konkurrenterna. Detta efter att teamet återigen börjat helgen på ett bra sätt för att sedan tappa allt mer fart för varje pass som gått.

Även hos stallchef Toto Wolff märks irritationen efter ännu en misslyckad helg.

– Det finns ingen som kommer att komma ikapp Max, det handlar om att vara bäst av resten, säger Wolff.

– Vi vill kämpa om andraplatsen, så ser verkligheten ut.

Samtidigt påtalar han att stallet har tagit ett steg framåt när det gäller inställningarna på bilen.

Men det är knappast tillräckligt för att hålla Lewis Hamilton vid gott mod. Mercedes som var tvåa i VM 2023 sedan är nu fyra med sina 34 poäng. Red Bull har samlat ihop 141, tvåan Ferrari 120.

Hur går dina tankar kring Mercedes inledning av säsongen?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB