Startsida / Inlägg

Max Verstappen tog segern i F1 i Japan

av Anna Andersson

Vem kan hota Max Verstappen? Ingen. Under F1 i Japan tog han årets tredje seger.

– Det var ett litet gupp på vägen i Australien senast, men nu är vi tillbaka i topp, säger VM-ledaren.

När Daniel Ricicardo och Alexander Albon kraschade i den tredje kurvan av det första varvet av Japans GP i Formel 1 förändrades styrkeförhållandena  i racet. I samband med omstarten gjorde teamen olika däckval, vilket resulterade i att samtliga tre gummiblandningar fanns med i fältet. Därför fick racet flera spännande strategiska kamper.

Men trots det kunde ingen hota de tre senaste årens världsmästare. Max Verstappen, Red Bull, körde in den tredje segern för säsongen, precis som väntat slog han tillbaka efter missen i Australien för två veckor sedan.

– Det var ett väldigt bra race, det svåra var att ta starten och ledningen, men efter det så fungerade allt bra. Det kändes bättre när molnen kom in över banan, men strategin, depåstoppen, bilen, allt fungerade bra, säger Max Verstappen som utökade ledningen i VM.

Bakom honom gjorde kollegan Sergio Perez sitt jobb och slutade tvåa, men den stora överraskningen var Ferrari vars bilar slutade på plats tre och fyra.

Max Verstappen med seger i F1 i Japan

Ferrari tog ett smart strategiskt beslut när de valde att göra ett enda depåstopp med Charles Leclerc. Stallet fortsatte sedan med att ta ytterligare ett tydligt beslut när det gav Leclerc en order om att släppa förbi Carlos Sainz. Spanjoren slutade därmed trea och Leclerc fyra.

– Det var ett riktigt bra race, men tufft med däcksslitaget. Det blev inte bättre innan det molnade på något och temperaturen gick ner något. Det gav oss mindre däckslitage, säger Sainz till Mark Webber efter loppet.

– Det var svårt att köra om, det är det alltid på Suzuka. Man måste verkligen sätta den sista chikanen för att kunna köra om i kurva ett.

Sainz har tagit en pallplats i varje race som han har kört, vilket gör honom mycket intressant i silly season 2025. Läs mer här.

I VM-sammandraget leder nu Max Verstappen  13 poäng före sin kollega Sergio Perez som gick om Charles Leclerc i VM-tabellen.

Resultat Japan GP i F1.

Max Verstappen
Max Verstappen ökar sin ledning i VM i Formel 1 . Han har. nu vunnit i Japan 2022, 2023 och 2024,(Getty Images)

Hur länge får Daniel Ricciardo köra F1?

Alexander Albon och Daniel Ricciardo försvann i en startkollision i kurva 3 på det första varvet. Tungt för Williams, som haft en tuff start på säsongen, Albons krasch i Australien och Sargeant i fredags och nu Albon igen. Stallet har dåligt med reservdelar och inget extra chassi innan deltävlingen i Miami tidigast.

Ricciardo då? Han hade lyckats med ett bra val, var äntligen i närheten av Yuki Tsunoda. Men det blir ännu en nolla. Undrar hur långt tålamod som Red Bulls organisation har, det känns som om det  börjar tryta…

Formel 1 gör nu uppehåll en helg innan det är dags för comeback i Kina och årets första sprint. Det kan bli spännande. Där har mästerskapet inte varit sedan förra regelverket, 2019 och det är bara en timmes träning.

Då ses vi på F1-live. Fram till dess  uppdateras F1-bloggen och varje onsdag kommer vår F1-podd Plattan i Mattan.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB