Startsida / Inlägg

Bakom en av tidernas största skandaler – comeback i F1 2024?

av Anna Andersson

En usel inledning på F1 2024 kan få Alpine att agera.
Och plocka tillbaka mannen som stängdes av från F1 – efter en av tidernas största F1-skandaler.

Flavio Briatore redo för Alpine under F1 2024?
Är Flavio Briatore redo för en comeback i F1 2024?  (AP Photo)

Alpine har tagit två poäng under F1 2024, det är långt efter teamets målsättning och stallet som för bara ett par år sedan kämpade om pallplatser har nu fått acceptera fler rubriker om interna stridigheter och bråk, än om framgångar och poäng.

I Monaco senast körde exempelvis Esteban Ocon på sin kollega Pierre Gasly, vilket gjorde att stallet tappade flera viktiga poäng och Ocon även fick en bestraffning till starten av Kanada GP om lite mer än en vecka.

Det har till och med diskuterats om stallet funderar över att byta ut Ocon.
Samtidigt diskuteras det också andra interna förändringar. En av dem är att Flavio Briatore kan vara på väg tillbaka. Han har tidigare varit statschef i teamet, dels när det under namnet Benetton vann VM-titlar med Michael Schumacher under 1990-talet och dels när Renault vann VM tillsammans med Fernando Alonso 2005 och 2006.
Men har också varit inblandad i en av tidernas största F1-skandaler.
Crashgate.

Comeback hos Alpine under F1 2024?

2008 kraschade Nelson Piquet Jr medvetet under kvällsloppet i Singapore. Flavio Briatore och Pat Symonds, som då var ansvariga i teamet, ansågs båda vara inblandade i en av tidernas största F1-skandaler och dömdes därefter.
Briatore lämnade F1, men i samband med F1-loppet på Imola för ett par veckor sedan syntes han i depån igen. Han sägs också ha haft ett möte med Alpine, som är Renaults fabriksteam i F1.

Nu skriver både italienska Corriere della Serra och franska L´Equipe att det är Briatore som ska få Alpine tillbaka på rätt spår.
Enligt tidningarna handlar det inte om rollen som teamchef. Där väntas Bruno Famin, behålla sina arbetsuppgifter. Istället sägs det handla om rollen som rådgivare. Tanken är att 74-årige Briatore ska vara inblandad i personalfrågor och vägen övervaka arbetet i Renaults motorfabrik.

Flavio Briatore till Alpine?

Den italienska tidningen skriver också att Briatore redan har kontaktat Red Bulls tidigare stjärndesigner för att diskutera ett eventuellt samarbete hos Alpine.
Alpine, varken bekräftar eller dementerar uppgifterna, men kommenterar dem så här:
– Vi som team har kontakt med flera olika personer som är experter inom F1, detta för att förbättra vår prestation. Vi måste låta oss bli inspirerade från olika källor och lyssna på råd från de experter som tidigare har varit framgångsrika inom sporten.
Alpine har tagit två poäng i år. Stallet ligger näst sist i mästerskapet och är årets stora besvikelse.

IndyCar och Formel 1

I veckans avsnitt av Plattan i Mattan snackar vi ner F1 i Monaco. Du hittar det senaste avsnittet av vår F1-podd här.

Ingen Formel 1 i helgen, men IndyCar tävlar i Detroit. Marcus Ericsson, Linus Lundqvist och Felix Rosenqvist är tillbaka i respektive team. Däremot får Tom Blomqvist pausa i två lopp. Meyer Shank Racing ersätter honom med Hello Castroneves som körde Indy 500 för stallet förra veckan så Blomqvist hade ett tyngre race. Han orsakade den krasch under det första varvet som ledde till att både han själv och Marcus Ericsson tvingades bryta tävlingen.
IndyCar planerar dessutom en stor regeländring när mästerskapet byter motorer mitt under säsong. Mer om det läser du här.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB