Startsida / Inlägg

F1 i Barcelona – pole position för Lando Norris

av Anna Andersson

Lando Norris slog till med det sista varvet under det dramatiska kvalet till F1 i Barcelona. Det gav honom pole position.

På en bana där första starled brukar ge en seger.

– Vi är här för att vinna, säger Lando Norris.

McLaren gjorde en stor uppdatering till deltävlingen i Miami i början av maj, den gav resultat och en seger för Lando Norris. Sedan dess har han fortsatt att ta ytterligare pallplatser.

Inför F1 i Barcelona är VM-trean i Formel 1 redo för ytterligare en.

– Vi har varit snabba sedan Miami och vi har tidigare tappat pole position för att varvet för att det inte har varit ett perfekt, men det lyckades vi med i dag. Jag tror dock att Max och Red Bull har varit lite bättre under den här helgen, men vi gjorde ett par förändringar inför avslutningen av kvalet och det lyckades, säger Lando Norris efter kvalet.

F1 i Barcelona 2024
Lando Norris tog sin andra pole position under kvalet till F1 i Barcelona 2024(AP-TT)

Han var otroligt nöjd med sitt varv och tog pole position med 0,020 sekunder före Max Verstappen, Red Bull. Det var ett makalöst varv – precis när han behövde det.

– Det var nästan ett perfekt varv. När man kör ett bra varv blir man glad, men detta var ett perfekt varv. Detta var min bästa pole position. Jag har inte haft många, men denna var bäst, säger Norris direkt efter sin andra pole position.

– Det blir svårt att fajtas mot Max och Lewis i morgon, men vi är här för att vinna.

Lando Norris med pole position i Spanien GP i F1

I Barcelona är banpositionen väldigt viktig, för att inte säga avgörande för att ta en seger. Därmed är en plats i första startled ett stort steg på vägen mot 25 poäng. Intill Norris startar Max Verstappen som leder VM, men än så länge har han inte alls dominerat säsongen på samma sätt som i fjol.

– Allt fungerade bra i kvalet. Vi har fått jobba med balansen i bilen under helgen, så sett till hela helgen kan vi vara nöjda med detta, säger Verstappen som också erkände att han hade lite problem med vinden under Q3.

Mercedes Lewis Hamilton körde in på plats tre i kvalet, något som han själv var förvånad över och han påtalade att teamet gjort stora framsteg under säsongen.

Den stora besvikelsen i Barcelona bar Ferrari, med Charles Leclerc och Carlos Sainz. De åetrfinns först i tredje startled. Red Bulls Sergio Perez tog sig denna gång till Q3, men var inte bättre än åtta. Alpines Pierre Gasly överraskade med plats sju. Faktum är att Alpine hade två bilar i Q3, det tillhör inte vanligheterna.

Resultatet i kvalet till F1 i Barcelona

Kort om F1 i Barcelona

Racing Bulls har en mycket uppdaterad bil denna helg, näst intill helt ny sett till aerodynamiken, men inte hjälpte det. Både Ricciardo och Tsuynoda åkte ut i Q1, men Tsunoda var bara 0,85 hundradelar från plats ett. Snacka om jämnt. Totalt var det 19 förare inom 1 ungefär sekund. Williams Logan Sargent var den enda som föll ur ramen.

Det brann i McLarens motorhome i  förmiddags. Fem personer behövde läkarvård, en av dem fördes till sjukhus. Branden utbröt i köket.

•••

Någon som är överraskad över nedanstående tweet?

Någonting som jag har påpekat här och i PIM sedan det blev klart att Audi skulle gå in, hur ska stallet kunna stå i den bryggan?

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB