Startsida / Inlägg

Målet för Williams talang – nästa kvinna i F1

av Anna Andersson

Känner du igen namnet Jamie Chadwick? Nyligen blev hon första kvinna på 14 år att vinna ett lopp i Indy NXT. Målet är högre än så – hon vill vara nästa kvinna i F1.

Nöästa kvinna i F1?
Jamie Chadwick efter den historiska segern (Joe Skibinski | IMS Photo)

Jamie Chadwick, 26, kommer från Storbritannien och har under många år varit den kvinna som nämnts flitigast i samband med Formel 1. Hon vann ett lopp i det brittiska F3-mästerskapet 2018 och körde till sig en plats i F1-stallet Williams akademi. Därefter gick hon vidare till W-serien, ett formelbilsmästerskap för enbart kvinnor. Det dominerade hon och slog rekord på rekord, samt vann mästerskapet tre år i rad.
Segrarna fick henne att söka nya utmaningar.

I dag har hon har hon lämnat mästerskapen för tjejer bakom sig och med stöd av Williams F1-stall, samt Andretti Global ( samma team som Marcus Ericsson tävlar för) återfinns hon sedan förra säsongen i Indy NXT.

Första kvinnai F1 – på ett halvt sekel

Det är en supportklass till IndyCar och på Road America tog hon pole position. Hon följde upp det resultatet med att bli tredje kvinna i historien och den första på 14 år att vinna ett lopp.
– Det är alltid så blandade känslor efter en sådan sak. Adrenalinet släpper. Det blir mer  en känsla av lättnad än någonting annat, men jag är så glad, säger Jamie Chadwick till Sky Sports efter segern på Road America.

Hennes seger har gett eko i racingvärlden. Dels för att hon tävlar för det stall som kämpar hårdare än något annat för att snart få vara en del av Formel 1 och dels för att hon tillhör klassiska Williams. F1-stallet har inte visat några större resultat på senare tid, men har vunnit 16 VM-titlar i historien, både förar-VM och konstruktörsmästerskap.
– Det är mycket arbete som behöver göras framöver. Vi måste verkligen få fler kvinnor att engagera sig i sporten. Jag tycker inte att det finns någon anledning att vi inte kan se någon kvinna i F1 framöver, säger hon.
– Däremot är det svårt att sätta en tidsram. Förhoppningsvis är vi inte alltför långt borta.

Jamie Chadwick – en del av Williams F1-team

Ingen kvinna har tävlat i Formel 1 på närmare 50 år. Ingen har ens försökt att kvala till ett lopp sedan 1992, men det pågår ett stort arbete för att få fler tjejer att välja racer och ge dem samma möjligheter som deras manliga kollegor. I år tävlar exempelvis F1 Academy i samband med Formel 1. Mästerskapet är öppet för unga tjejer och varje F1-stall stöttar en förare.
– Jag tycker att det är fantastiskt att vi ser effekten i sporten där vi verkligen vill driva fler tjejer till motorsporten och få fler kvinnor att lyckas på hög nivå, säger Jamie Chadwick.

På den främsta amerikanska racingscenen är det vanligare med kvinnliga förare än i Europa. Kathrine Legge kvalade exempelvis in till årets Indy 500 och när klassiska Daytona 24-timmars inledde racingsäsongen i USA tidigare i år var nio av 230 förare kvinnor. Frågan är när vi får se nästa kvinna i F1?

IndyCar på Laguna Seca

I helgen tävlar IndyCar och Indy NXT igen, denna gång på Laguna Seca. Loppet är flyttat från höst till högsommar, vilket lär påverka banan som asfalterades om för ett år sedan.

– Det ska bli intressant att se vad som hänt med beläggningen nu, nio månader senare, och hur det potentiellt påverkar saker och ting i kombination med det nya datumet, säger Felix Rosenqvist.

Notera att McLaren har bytt ut Theo Pourchaire mot Nolan Siegel, 19. Det gör att F2-mästaren står utan styrning.

Hos Meyer Shank Racing har Tom Blomqvist ersatts av David Malukas. Malukas som hade kontrakt med McLaren, men ramlade med cykeln och skadade sig så illa att han missade säsongsinledningen vilket startade hela förarkarusellen.

Pourchaire  lämnade en plats i japanska Super Formula för IndyCar, men trots bra resultat nu blir petad. Malukas skada har läkt och han är tillbaka. Blomqvist är kvar i teamet och lär väl dyka upp i IMSA framöver. Vad Pourchaire ska göra framöver är inte klart.

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 8

Firestone Grand Prix of Monterey
Laguna Seca (USA)
(svensk tid)
Fredag 21 juni
Fri träning 1: 23.00-00.15

Lördag 22 juni
Fri träning 2: 19.00-20.00
Kval: 23.15-00.45

Söndag 23 juni
Warm-up: 21.00-21.30
Race (95 varv): 00.15 (natten mot måndag)

TV: V Sport Motor / Viaplay / indycarlive.com

Nu önskar jag er glad midsommar! Vi ses väl till F1-live?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB