Startsida / Inlägg

Talangernas duell om en plats i F1

av Anna Andersson

Alpine har en förarplats kvar till F1 2025. Carlos Sainz är en kandidat. Inför F1 i Österrike står det nu klart att ytterligare två kandidater möts i en duell nästa vecka. 

Båda söner till motorsportlegendarer.

Inför F1 i Österrike pratas det om MIck Schumacher
Mick Schumacher, tävlade tidigare för Haas i F1, i år är han testförare för Mercedes och kör för Alpine i sportvagn. (AP-TT)

Alpine tog poäng med båda bilarna under Formel 1 i Barcelona, med i teamet fanns då den nya rådgivaren Flavio Briatore. Den förre teamchefen som under sin tidigare sejour i Formel 1 var inblandad i flera skandaler. Crashgate är bara en av dem.

Nu tar stallet nästa stora beslut. Eftersom Esteban Ocon inte får förlängt kontrakt letar stallet efter en kollega till Pierre Gasly – om han nu stannar. Även Audi sägs vara intresserade av Gasly.

– Kanske satsar vi på en yngre förare, eller också en äldre, säger Flavio Briatore till Canal+.

Enligt Autosport har Alpine erbjudit Carlos Sainz som nu kör för Ferrari ett avtal för kommande säsonger. Han är son till den dubble världsmästaren i rally med samma namn.

Men han är inte den enda kandidaten, stallet är också intresserat av två andra förare med berömda pappor.

Schumacher mot Doohan i en kamp om Formel 1 2025

Den ena är Mick Schumacher, 25, son till Michael Schumacher som vann två VM-titlar tillsammans med Briatore i Benetton, och som tidigare tävlat i Formel 1. Han är testförare för Mercedes och tävlade för Alpine i Le Mans 24-timmarslopp. I Tyskland pratas det om att det är en fördel för Mick Schumacher att Briatore är hos Alpine eftersom han har en tajt relation med familjen och rådgivare Sabine Kehm, samt med Jean Todt. Todt var tidigare stallchef hos Ferrari, har varit president i FIA och är en mycket god vän till familjen.

– Det är ingen hemlighet att jag älskar familjen Schumacher, det innefattar även Mick. Jag vill att han ska nå sina drömmars mål och jag är övertygad om att han har förtjänat en plats i Formel 1, säger Todt till Sport Bild och påtalar att Schumacher har vunnit både Formel 3 och Formel 2.

– Mick är bättre än hälften av alla förare i startuppställningen.

Den andra är Jack Doohan, 21, son till Mick Doohan som är flerfaldig världsmästare i roadracing. Han är testförare hos Alpine och sitter regelbundet i simulatorn. Han har också varit framgångsrik i juniorklasserna, han har varit tvåa i Formel 3 och trea i Formel 2.

De två möts i ett test med en äldre F1-bil,  A522 från 2022,  på den tidigare F1-banan Le Castellet (Paul Ricard) i Frankrike den 3 juli.

Sainz har också erbjudits ett avtal från Williams, det sägs vara flexibelt och ge honom nya möjligheter till 2026, om han vill. Även Audi är intresserade av Sainz. Här hittar du den uppdaterade artikeln om läget i silly season inför 2025.

Kort inför F1 i Österrike

Max Verstappen körde om Lando Norris i starten av Spanien Grand Prix, på det tredje varvet kunde han sedan nyttja DRS i kurva ett och passera George Russell. Därefter behövde han bara kontrollera racet i täten och hantera däcken för att vinna. Kort sagt behövde Max Verstappen 10 km för att avgöra racet.

Lewis Hamilton har nu stått på prispallen under 18 F1-säsonger i rad, han debuterade 2007.

McLaren är det enda stallet som har slutat på plats ett eller två vid samtliga av de senaste sex GP-loppen.

Sauber å andra sidan är det enda stallet som inte har tagit några poäng i år. Williams har två, Haas sju och Alpine åtta. Den kampen är otroligt spännande.

Håller de trenden när Formel 1 kör på Red Bull Ring?

Tider för F1 i Österrike

Det är dags för sprinthelg på Red Bull Ring, vilket innebär en träning, två kval och två race. Det betyder också att jag  finns med er på F1-live vid fyra tillfällen.

Här är tiderna att hålla koll på inför F1 i Österrike.

Fredag 28 juni: 

12.30 Träning 1

16.30-17.14 Sprintkval

Lördag 29 juni: 

12.00-13.00 Sprint

16.00-17.00 Kval

Söndag 30 juni:

15.00 Österrikes GP

Du kan följa F1 hos Viaplay eller F1tv.com.

Här på F1-bloggen kommer det också regelbundna uppdateringar inför alla årets racehelger och här får du också en härlig gemenskap med många underhållande diskussioner i kommentarerna.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB