Startsida / Inlägg

F1 i Spanien: FIA ändrar reglerna för Mercedes megatalang

av Anna Andersson

FIA ändrar reglerna – för att ge jättetalangen chansen i F1.

Kimi Andrea Antonello F1 2024? Eller F1 2025?
Kimi Antonelli under sitt första F1 -test med Mecedes. Är han redo för F1 2024? Eller F1 2025?

Mercedes letar efter en ersättare till Lewis Hamilton inför F1 2025. Deras troliga val Andrea Kimi Antonelli har testat för stallet, men han har inte haft chansen att köra någonting i samband med Formel 1 2024.

Han är för ung.

Han är 17 år och fyller 18 först i augusti vilket gör att han, enligt de nuvarande reglerna som infördes efter det att Max Verstappen kom till Formel 1 som 17-åring, inte tillåts att köra i samband med GP-helgerna.

Nu har FIA (internationella bilsportförbundet) gjort ett undantag för den unge italienaren. Han har redan de poäng som krävs för en superlicens och nu står inte längre hans ålder i vägen, eller det faktum att han är för ung för att ha körkort. I ett uttalande från FIA heter det:

”En förare som nyligen har visat konsekvent enastående skicklighet och mognad i en ensitsig bil kan få en superlicens vid 17 års ålder.”

Kimi Andrea Antonelli – redo för F1 2024?

Det är inte längre ett krav att den som söker en superlicens har ett giltigt körkort

Andrea Kimi Antonelli tävlar nu i Formel 2, han hoppade över Formel 3 där Dino Beganovic numera tävlar och han är en del av Mercedes akademi. I och med att han nu får möjlighet att tävla i F1 innan han fyller 18 år i augusti så kan man kanske tänka sig att Toto Wolff gör någon form av deal med Williams, som köper motorer av Mercedes, och låter Antonelli få chansen där, istället för Logan Sargeant som inte alls lyckats under sin tid i Formel 1.

Han har tagit en poäng på två säsonger och fått storstryk av kollegan Alexander Albon.

En förarplats hos Williams skulle ge Antonelli värdefulla erfarenheter och Mercedes en möjlighet att se om italienaren är mogen att ersätta Lewis Hamilton redan till nästa år. Eller om de ska satsa på någon annan lösning under en övergångstid. Typ Mick Schumacher som är tredje förare i stallet eller den tidigare Mercedesföraren Valtteri Bottas som saknar en styrning till F1 2025.

Korta nyheter inför F1 i Barcelona

Till helgen kör F1 i Barcelona, Spanien och det är en klassisk bana. Alla förare kan den i sömnen, det törs jag lova. Även om den har byggts om något under de senaste åren så är den välkänd, och även väldigt representativ för resten av året. Detta är också starten på en period med tre lopp på lika många veckor.

F1 i Barcelona 2024 – datum och tider

21 juni

Träning 1 kl 13.30

Träning 2 kl 17.00

22 juni

Träning 3 kl 12.30

Kval kl 16.00

23 juni

Spanien Grand Prix kl 15.00

Som vanligt följer du F1 på Viaplay eller F1TV.

I helgen tävlar också Formel 2 och Formel 3 (Dino Beganovic och Arvid Lindblad), deras tävlingar visas också på Viaplay.

Givetvis följer du helgen i F1-live på Sportbladet.

•••

Mick Schumacher hade hoppats på stora framgångar i Le Mans 24-timmarslopp, men så blev det inte. Den bil han delade med Nicolas Lapierre och Matthieu Vaxiviere bröt med motorproblem. Samma gällde systerbilen #35 (Chatin/Habsburg/Milesi), därmed förlorade Alpine båda sina bilar långt innan målgång.

Önskar er en fin start på veckan!

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB