Startsida / Inlägg

F1-mästarens krav: Sparka Sergio Perez

av Anna Andersson

Hittills har det varit spekulationer kring framtiden i F1. Nu kommer kravet på att Red Bull ska sparka Sergio Perez  – inom någon vecka. 

Ska Sergio Perez lämna F1
Sergio Perez har haft ett par tuffa veckor. Nu kommer kraven på att han sa lämna F1 (AP-TT)

Sergio Perez skrev ett nytt kontrakt med Red Bull för en månad sedan. Det gäller över Formel 1 2025 och 2026, men sedan dess har hans form varit sviktande, för att inte säga urusel. Sedan han förlängde kontraktet har han kört in elva poäng.

Max Verstappen 86 – i samma bil.

Enligt uppgifter har han en klausul som gör att han måste ligga mindre än 100 poäng efter Verstappen för att inte riskera sparken under sommaruppehållet och det har spekulerats mycket i hans vara eller inte vara.

Nu går den första experten ut och kräver att Red Bull ersätter honom – för att rädda segern i konstruktörsmästerskapet.

– Perez form är ett stort problem, Silverstone var en hemsk helg för honom, säger Jenson Button, mästare 2009, till Sky.

Dags för Sergio Perez att lämna Formel 1

Faktum är att Verstappen i stort sett ensam har fyllt på Red Bulls poängkonto i det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet medan Perez inte tog en poäng i Storbritannien. Han gjorde en dyrköpt miss i kvalet och gick i mål på plats 17.

Samtidigt som Verstappen jobbade sig till andraplats.

– Perez måste i alla fall ta ett par poäng, även om han  inte tar platsen direkt bakom Verstappen i mål, säger Button som vann VM i Formel 1 2009.

Red Bull kan inte låta detta pågå för evigt. Om Perez inte tar poäng måste de lyfta honom från bilen och ersätta honom med en annan förare.

Britten som kört för stall som Brawn, Honda och McLaren påpekar att två förare som tar poäng är ett måste för Red Bull i kampen om placeringarna i konstruktörsmästerskapet. De poängen är en viktig parameter i de bonusutbetalningar som har en stor betydelse för F1-stallens intäkter.

– Det är ingen skön känsla för en förare. Det är hårt och för en förare är det fruktansvärt, säger Button.

– Men för Red Bull är konstruktörsmästerskapet viktigt.

Han är inte den enda tidigare förares som nu ifrågasätter Perez. Det gör även Robert Doornbos, som tidigare tävlat för Red Bull och är landsman med Verstappen.

– Hela världen frågar sig varför han fått ett nytt kontrakt och varför han inte måste lämna sin plats, säger nederländaren.

– Det Perez levererar är inte värdigt Red Bull, stallet har aldrig tidigare visat en förare ett sådant tålamod och gett honom så mycket tid.

F1 jämnare än på många år

I Storbritannien tog Red Bull 18 poäng med Max Verstappen, McLaren 27 och Mercedes 25 eftersom Lewis Hamilton vann F1 på Silverstone.

Verstappen har bokförts för 255 av Red Bulls 373 poäng, Perez för 118. Även om gapet fortfarande är stort, återstår halva säsongen och F1 är inte lika jämnt som tidigare.

I år har sex olika förare vunnit lopp och styrkeförhållandena har skiftat, vilket möjligen också kan oroa Red Bull. I veckan genomför stallet också en filmdag med årets bil, RB 20, på Silverstone.

Då sitter Liam Lawson bakom ratten.

•••

Vi snackar lite om Sergio Perez i veckans avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan, men framförallt snackar vi om Hamiltons seger och McLarens misstag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB