Startsida / Inlägg

Lewis Hamilton i unik roll när Brad Pitt spelar in film om F1

av Anna Andersson

Brad Pitt ligger bakom den F1-film inte bara är en av tidernas dyraste filmer. Det är ocksåå en ny karriär för Lewis Hamilton.  Mästaren har en unik roll i filmen som går under namnet F1.

Brad Pitt F1
Brad Pitt och Damson Idris har spelat in filmen på bland annat Silverstone (AP-TT)

Förra året filmades Brad Pitts kommande film på Silverstone. Han körde själv på banan, en depåmur byggdes upp och det fanns ett garage för ett elfte F1-team. Arbetet med filmen har sedan fortsatt och enligt uppgifter från bland annat Puck News är det en av de dyraste filmerna som någonsin producerats, sett till alla kategorier. Filmen, som regisseras av Joseph Kosinski  och produceras av Jerry Bruckheimer, har kostat mer än 300 miljoner dollar. Det är i klass med filmer som Star Wars: The Last Jedi, DC’s Justice League och Pirates of the Caribbean: At World’s End.

Och i år var Brad Pitt, 60, återigen på plats på Silverstone för att fortsätta arbetet som försenats av den tidigare skådespelarstrejken i USA. Denna gång syntes han hand i hand med sin flickvän, smyckesdesignern Ines de Ramon, paret har aldrig tidigare visat upp sin kärlek offentligt.

Hamilton med unik roll när Brad Pitt skapar F1-film

I filmen spelar Pitt den tidigare racerföraren Sonny Hayes som gör comeback på racerbanan. Han fått sällskap av kollegan Joshua Pierce, spelad av britten Damson Idris. Under F1-helgen på Silverstone spelade teamet in ytterligare racingscener på banan i en ombyggd Formel 2-bil och för att filmen ska vara så realistisk som möjligt har Lewis Hamilton fått en annorlunda och avgörande roll.

Den tidigare världsmästaren i F1 är inte bara rådgivare utan har en viktig roll i det pågående arbetet. Enligt Idris tillför han autenticitet till filmen och han beskriver Hamiltons roll som unik och sällsynt.

– Tja, det finns ingen bättre person att lära dig om Formel 1 än Lewis Hamilton, förklarar Idris i en intervju med klocktillverkaren IWC Schaffhausen.

– Så Lewis kommer in och han säger i princip ifrån – han låter oss veta att ’hörni, det där skulle inte hända’, vilket är en sällsynthet inom den här konstformen. Som jag sa, det är en fiktiv berättelse, så att ha någon som lever, andas och sover Formel 1, vi kunde inte vara i bättre händer.

Även Hamilton förklarar att han har en roll som faktagranskare och ska bidra till att filmen känns äkta.

–Filmen måste vara autentisk, säger Hamilton till GQ Magazine.

– Vi har två olika målgrupper. De som har tittat på F1 på BBC varje helg sedan de föddes och tittar tillsammans med sina familjer och de som har kommit till via Netflix.

När har Brad Pitts film om F1 premiär?

Filmen är F1:s nästa steg, efter Netflix ”Drive to Survive”, för att för att skapa nya marknader och öka populariteten. I filmen syns även Haas tidigare teamchef Günther Steiner som blivit omåttligt populär i just “Drive to Survive” och även på sociala medier. Även andra F1-förare har filmats under race i Europa. Detta för att göra filmen så autentisk som möjligt, även om historien är fiktiv.Filmen F1 släpps i Europa den 25 juni 2025.

Här kan du se trailern.

Kort om F1

Mick Schumacher fortsätter att testa F1. Denna gång genomförde han ett däcktest för McLaren. Förra veckan testade han en äldre Alpine i Frankrike. Stallet har inte släppt någon information om hur det testet, som också sades vara en duell mellan Schumacher och Jack Doohan, avlöpte.

Förra veckan meddelade Ferrari att Enrico Cardile lämnar stallet. Han har varit chef för chassit och arbetat inom stallet i decennier. Nu står det klart att han är klar för Aston Martin. Det gröna stallet fortsätter sin satsning och har vid sidan av en nyrenoverad fabrik också lockat personal som Andy Cowell till teamet. Cardile ansluter 2025 och ska arbeta med den nya bilen inför 2026.

Det ryktas fortfarande om att ägaren Lawrence Stroll jobbar hårt för att knyta Red Bulls tidigare stjärndesigner Adrian Newey till teamet.

F1 har tävlat i tre veckor i rad, visserligen tog Max Verstappen flest poäng av alla, men han vann bara ett lopp. Övriga två vann Mercedes. Verstappen tog 61 poäng, Hamilton 55, Piastri 43, Russell 42 och Norris 40.

Det var inte några bra veckor för Norris som har hoppats på att kunna utmana Verstappen i kampen om VM-titeln.

I veckans avsnitt av Plattan i Mattan snackar vi om Lewis Hamiltons seger på Silverstone. Hans nionde seger på banan och han är också den äldsta föraren som vunnit ett lopp under 2000-talet. Känslan var att nästan alla unnade Hamilton en seger – efter 56 lopp  och 945 dagar utan vinst.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB