Startsida / Inlägg

F1: Klausulen som kan tvinga bort Sergio Perez – Red Bull testar nytt

av Anna Andersson

Sergio Perez tog inte en poäng under F1 i Storbritannien. Det är ett fiasko och nu riskerar han sparken – innan sommaren är över.

Red Bull testar en ny förare redan i veckan.

F1 på Silverstone
Sergio Perez är pressad efter missen under F1 på Silverstone (AP-TT)

Det är bara en månad sedan Red Bull förlängde kontraktet med 34-årige Sergio Perez. Han skrev ett tvåårskontrakt, vilket var överraskande för många fans.  Han tog en fjärdeplats i Miami, efter en tajt  manöver i kamp med Max Verstappen kort efter start. Hade det gått fel kanske läget i dag hade sett annorlunda ut.

Han följde upp med en åttondeplats på Imola och sedan kontraktet skrevs på har han kvalat 16:e i Montreal och kraschat i racet, kvalat in som åtta i Barcelona och slutat som åtta, han var åtta i sprinten i Österrike och sjua i racet och sedan kom Silverstone.

Där körde han i kvalet och var näst sist – för att sluta på plats 17 i loppet.

Även om han agerade försökskanin med intermediatesdäcken i det nyckfulla vädret är det inte godkänt. Max Verstappen kämpade sig till en andraplats när Lewis Hamilton tog sin nionde seger på hemmaplan.

Riskerar Sergio Perez sparken fredan till F1-uppehållet?

Han har kört elva poäng sedan han skrev på kontraktet med Red Bull. Max Verstappen har tagit 86 i samma bil.

Som jämförelse har Nico Hülkenberg har tagit 16 poäng för Haas under samma period.

– Tar han inga poäng nästa lopp måste de snart plocka honom ur bilen, säger den tidigare världsmästaren Jenson Button till Sky.

– Det  var en fruktansvärd helg för honom och när McLaren tar så många poäng av Red Bull är det en stor grej.

Checo Perez låg 62 poäng efter Verstappen när han förlängde kontraktet. I dag skiljer det 137 och motorsporttotal skriver att det finns en klausul i hans kontrakt som gör att Red Bull kan sparka honom till sommaruppehållet.

Om han är 100 poäng eller mer efter Verstappen. Det betyder att han måste ta in 37 poäng eller mer på Verstappen under två lopp.

– Vi behöver honom där framme, han måste stötta Max. Det är två McLaren, två Mercedes och två Ferrari. Då behöver vi absolut två Red Bull, säger Horner när han möter media efter Storbritannien GP.

Red Bull testar ny förare till Formel 1

I veckan ska Liam Lawson, som ersatte Daniel Ricciardo när han var skadad hösten 2023, testa RB20 under en filmdag på Silverstone. Han ska även testa en AlphaTauri från 2022 på Imola inom en snar framtid och kan vara aktuell för en förarplats i Red Bull när säsongen startar om i Nederländerna den 23 augusti.

En annan möjlighet är att Red Bull flyttar runt i sin föraruppställning i F1 – det har stallet gjort förr. Så kom Max Verstappen in i Red Bull och även Pierre Gasly har lyfts från huvudteamet under säsong för att ersättas av en annan förare ( Alex Albon).

En möjlig konsekvens skulle kunna vara att stallet lyfter Daniel Ricciardo till huvudtemat och låter Liam Lawson köra för Racing Bulls resten av säsongen. Bakom väntar också Isack Hadjar, som leder Formel 2 ( även om han gjorde en miss när han nu körde FP1 i Storbritannien) och 16-årige Arvid Lindblad, som efter ännu en fin helg är tvåa i Formel 3.

Helmut Marko har vid flera tillfällen påpekat att Racing Bulls, eller VeCarb är ett juniorteam.

Ricciardo har fyllt 35 år.

– De kan inte fortsätta så här i en evighet, påpekar Jenson Button för TV-kanalen Sky.

Formel 1 har nu uppehåll i en vecka innan den första delen av säsongen avslutas med deltävlingar i Ungern och Belgien. Därefter väntar ett sommaruppehåll fram till starten i slutet av augusti.

Schemat för F1 2024

IndyCar

Marcus Ericsson var bästa svensk i helgens deltävling i IndyCar. Han slutade femma. Felix Rosenqvist drabbades av en motorbestraffning sedan han tvingades ta säsongens femte motor och flyttades ner sex platser i startuppställningen.

Detta inträffade samma helg som IndyCar premiärkörde med sina nya hybridmotorer. Rosenqvist slutade på plats 14 och Linus Lundqvist på plats 15. Pat O´Ward vann loppet, men efter nio av 17 lopp är det Alex Palou som leder mäsetrskapet. Rosenqvist är nia och bäste svensk.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB