Startsida / Inlägg

Lewis Hamilton avslöjar: Nära lämna F1

av Anna Andersson

Lewis Hamilton vann inte ett F1-lopp på 945 dagar. Nu avslöjar den flerfaldige världsmästaren att han var nära att ge upp.

Att avsluta sin karriär i Formel 1. 

Lewis Hamilton var nära att lägga av och lämna F1
Lewis Hamilton var nära att lägga av och lämna F1 (Mercedes)

Inför årets säsong meddelade Lewis Hamilton att han lämnar Mercedes för Ferrari. Ett enormt stort steg av den sjufaldige världsmästaren som 2021 petades från tronen och missade möjligheten att bli historisk  i säsongens allra sista lopp.

En krasch av Nicholas Latifi ändrade spelreglerna och sedan dess har han och Mercedes kämpat med att ta sig tillbaka till toppen.

På Silverstone tog han sin 104:e GP-seger – men vägen dit har varit lång och kvalfylld. Efter loppet avslöjar Lewis Hamilton att han varit nära att ge upp.

Inte bara en F1-säsong utan hela sin karriär.

– Efter en så svår säsong som 2021 försökte vi att ta oss tillbaka till toppen, gång på gång och när stallet gick igenom så tuffa tider så tvivlade jag, säger han till Sky efteråt.

– Ibland ville jag lägga av.

Lewis Hamilton – nära att lägga av

Men 39-årige Hamilton gav inte upp. Det gjorde inte hans stall heller och nu har stallet vunnit de två senaste deltävlingarna, i Österrike och i Storbritannien. Hamilton har nu tagit nio segrar på Silverstone, ingen annan  förare har någonsin lyckats vinna nio lopp på samma bana.

– Att resa sig igen, försöka igen och sedan klara av det. Att vinna igen. Det är den häftigaste känsla som jag någonsin har upplevt.

Redan efter loppet, när han intervjuades av Jenson Button berättade han om den stora tvivel som  han känt och hur tveksam han har varit inför sin position i Formel 1 och om han någonsin skulle vinna ett F1-lopp igen.

– Det finns definitivt dagar mellan 2021 och nu, där jag inte har haft känslan att jag är tillräckligt bra eller att jag kan komma tillbaka dit där jag är i dag, sa han till sin tidigare teamkollega.

Formel 1 gör nu ett uppehåll den kommande helgen. Sedan tävlar VM i Ungern och i Belgien innan mästerskapet går på sommarlov och fabrikerna stänger i två veckor.

Red Bull – bara tredje team i F1?

Sett till den data som samlats in efter F1 på Silverstone, sett till kval och race, är det tydligt att det har skett en förändring i rangordningen mellan stallen. Max Verstappen, som är en av fältets absolut bästa förare i regn, har inte längre den bil som gör att han kan dominera. Lewis Hamilton, som avslutade loppet på fel däck (mjuka), var 0,11 sekunder snabbare än McLarens Oscar Piastri per ett varv ( han valde dock fel strategi och förlorade möjligheterna till en seger).  Verstappen som slutade tvåa var 0,14 sekunder efter Hamilton per varv.

Red Bull valde rätt strategi, men farten fanns inte där den här helgen.

Enligt motorsporttotal.com, som har tagit med strategierna i beräkningen, var Mercedes en tiondel före McLaren och ungefär tre tiondelar före Red Bull. Ferrari låg ytterligare tre tiondelar efter.

Sett till kvalet var Mercedes 0,21 före McLaren och nästan fyra tiondelar före Red Bull.

Sett till däcken valde både Mercedes och McLaren soft till Hamilton och Norris i slutet av loppet, men det däckvalet var egentligen inte rätt vid något tillfälle under loppet. Medium hade varit ett bättre val för dem, men inte för Verstappen.

Han hade stora problem med graining när han körde medium under inledningen av loppet. Den regerande mästaren fungerade bättre med de hårda däcken som han använde i slutet av loppet.

Det är också värt att notera att Ferrari, som i fjol inte hade några problem med däckslitaget, sliter betydligt mer däck i år, medan Haas har gått i motsatt riktning.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB