Startsida / Inlägg

The great ten

av Patrik Syk

Äntligen är den här! Bloggen med örnkoll på de stora fighterna, de fetaste titlarna och de grymmaste utövarna. Fightingbloggen med mig Patrik Syk!

Att jämföra äpplen och päron brukar det ju kallas när man försöker jämföra saker som egentligen inte tillåter jämförelse. Det är precis vad jag tänker göra nu. Jag tänker lista världens tio bästa fighters alltså oavsett viktklass eller tävlingsform, just nu. De bästa pund for pound. Hur tänker jag då? Svårt att förklara, en blandning av meriter och personligt tycke kan man väl kalla det. Märk väl att det här är ingen ”bästa någonsin” lista, utan en lista på de jag tycker är bäst i sina respektive discipliner just nu.

Smaken är som bekant som baken! Vad tycker ni? Hur ser era listor ut? Skicka in så ska jag försöka göra en sammanställning!

1 Manny Pacquiao – Boxning, weltervikt, Filippinerna, 32
Pacmans överlägsenhet summerades nog bäst av Oscar de la Hoyas tränare i ringhörnan efter åttonde ronden i supermötet 2008: ”There is no reason to continue with this, he’s too fast”. Det blev ingen nionde rond. Världens snabbaste nävar på världens bästa boxare. Så överlägsen att han har svårt att hitta vettigt motstånd. Detta trots att han klättrat i viktklasserna från lätt flugvikt (!) till lätt mellanvikt.

http://www.youtube.com/embed/QPBY9uIOLW4

2 Anderson Silva – MMA, mellanvikt, Brasilien, 36
Ingen har någonsin dominerat UFC:s legendariska oktagon som Anderson Silva gjort de senaste åren. Både UFC-presidenten Dana White och kändiskommentatorn Joe Rogen har kallat honom den bästa någonsin, och än är han inte klar. Knockoutfighter som dessutom är riktigt giftig på golvet, har sneglat lite åt proffsboxningen men kontraktet med UFC har ännu inte tillåtit några sådana utflykter.

http://www.youtube.com/embed/8EO89acBFqo

3 Vladimir Klitsjko – Boxning. Tungvikt, Ukraina, 35
Endast matchad av brorsan som det verkar just nu. Matchen mot David Haye lanserades som kvällen som skulle ta tungviktsboxningen tillbaka till sin storhetstid. Publiken fick se en utskåpning som slutade med en överlägsen poängseger för Klitsjko och tungviktsboxningen verkade längre från glansperioden än någonsin. Mycket på grund av Klitsjkos överlägsenhet.

www.youtube.com/embed/OJ9PVZWjUQ8

4 George St. Pierre – MMA, weltervikt, Kanada, 30
Ses som den som kan utmana Anderson Silva om titeln som världens bästa MMA-fighter. Har krossat allt motstånd i weltervikten och UFC-fans världen över hoppas nu att GSP ska ta klivet upp en viktklass och utmana Silva om mellanviktstiteln. Det hade varit den häftigaste matchen på mycket mycket länge. UFC-presidenten Dana White har dock avfärdat alla sådana önskemål som fantasier.

http://www.youtube.com/embed/EBtSGOg1xbI

5 Giorgio Petrosyan – Kickboxning, weltervikt, Italien, 25
GP-mästare i K1-Max, 2009 och 2010 säger väl egentligen allt. Har inte förlorat en match på över fyra år och då har han mött ALLA de bästa. 66 vinster 1 förlust och 2 oavgjorda är överlägset. Giorgio Petrosyan är bäst i den kanske mest kunkurrensutsatta disciplinen av alla.

http://www.youtube.com/watch?v=p2o6PQMXis8&feature=related

6 Jon Jones – MMA, lätt tungvikt, USA, 24
Bones” debuterade 2009, men haft en raketkarriär. Jones är regerande mästare i sin viktklass och på vägen dit har han inte bara vunnit sina matcher, han har fullständigt mosat allt motstånd. Senast att bli överkörd var ”Rampage” Jackson som fick se sig själv utklassad i UFC 136. En av de största naturbegävningarna MMA-sporten skådat.

http://www.youtube.com/embed/1_EHjfIgnm4

7 Badr Hari – Kickboxning/boxning, tungvikt, Holland/Marocko, 26
K1-organisationens badboy. Fullständigt skoningslös i ringen och då och då även utanför tyvärr. Lägger i januari kickboxningen åt sidan för ett äventyr i USA som boxare. Kan bli precis vad den slumrande tungviktboxningen behöver, en rubrikmakare. Att han dessutom kan fightas råder det inga som helst tvivel om men räcker tekniken till mot de bästa boxarna?

http://www.youtube.com/watch?v=hVnNrbtLuoM&feature=player_embedded

8 Sergio Martinez, Boxning, Argentina, 36
Regerande
The Ring mästare. Hade både WBC och WBO-titlarna i både mellanvikt och superweltervikt, något som inte är tillåtet. Martinez tvingades därför välja vilken titel han skulle boxas för, men gjorde aldrig något val och blev därför av med båda bältena. Alltid spektakulär i sin boxning och har ett fight record på 48 segrar, 2 förluster och en oavgjord. Markerade sin dominans i mellanvikten genom att knocka tidigare obesegrade EBU-mästaren Darren Barker.

http://www.youtube.com/watch?v=MqRqbe2OkXg

9 Buakaw Por. Pramuk, Thai-boxning, weltervikt, Thailand, 29
Var under några år överlägsen på kickboxningsscenen med sina blixtsnabba och stenhårda sparkar. Har dock förlorat några stora matcher de senaste åren men är obesegrad sedan GP-semin 2009 mot Andy Souwer. Har förbättrat sina boxningstekniker men världens bästa sparkar är fortfarande ett av de mest spektakulära vapnen i fightingvärlden.

http://www.youtube.com/embed/FnshSWG7DyM

10 Nick Diaz, MMA, Weltervikt, USA, 28
Något av en strulputte som haft en ovanligt krokig MMA-karriär. Debuterade 2001 och har sedan dess fightats för alla de stora organisationerna. Dominerade Strikeforce mellan 2008-2011 innan han fick chansen i UFC igen (fightades för UFC 2003-2006). 29 oktober besegrade han BJ Penn i UFC 137 och ska om allt går som det ska, vilket det inte alltid gör, blir det drömmatch mellan Diaz och regerande mästaren GSP. Har enorma lungor och ett grymt fighterhjärta.

http://www.youtube.com/watch?v=brbkMyDrAxw&feature=related
Bubblare:

Floyd Mayweather Jr.

Frankie Edgar

Artur Kyshenko ( Kommer till Rumble of the Kings i Stockholm!)

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB