Startsida / Inlägg

”Sergej dödade en kille – och blev elakare”

av Petter Öhrling

Tiden hinner ikapp alla utom Bernard Hopkins”. Så sa tungviktaren Tony Thompson när jag intervjuade honom förra sommaren.

Men tänk om Tony har fel?

För hur går det egentligen när man sätter in en snart 50-årig boxare mot någon som är nästan 20 år yngre och har dödat en av sina motståndare?

Sergej Kovalev är snäll som en rysk nalle utanför ringen, men desto elakare inuti. Man får inte smeknamnet ”Krusher” för ingenting. För tre år sedan gick han match hemma i Ryssland. Motståndaren Roman Simakov tog emot rejält med stryk och i början av den sjunde ronden föll han ihop efter en slagserie. Simakov bars medvetslös ut på bår, fördes i ambulans till sjukhus där han dog av hjärnskador tre dagar senare. Kovalev har vunnit samtliga åtta matcher sedan dess på knockout.

Sergej dödade en kille i en match. De flesta fajters som är med om en sådan upplevelse kommer tillbaka lite försiktigare. Sergej kom tillbaka elakare än någonsin. Han har knockat varenda kille han har mött sedan dess. Tänk på det en sekund. Det kommer Bernard att göra. Tror du inte att det kommer att ligga i Bernards bakhuvud när de kliver upp i ringen?, säger Kovalevs tränare Don Turner.

Bernard Hopkins fyller 50 år i januari och har skrivit om boken för hur gammal en idrottare kan vara men fortfarande prestera på toppnivå. För medan namn som Roy Jones Jr och Shannon Briggs har fortsatt boxas mest för pengarnas skull, har ”The Alien” gjort det på grund av sin kärlek och dedikation till sporten. Vid 49 års ålder söker han fortfarande upp de farligaste motståndarna han kan hitta.

Det finns människor som springer ifrån brinnande hus, och människor som springer emot dem.

Hopkins har förmodligen glömt mer än vad de flesta boxare lär sig under en hel karriär. Han proffsdebuterade redan 1988 när Kovalev bara var fem år gammal. Sett till åldern skulle de lika gärna kunna vara pappa och son.

Det som talar för Kovalev är främst hans förödande slagstyrka. Han är en ung, stark, mästare med krut i båda nävarna. En träff räcker för att matchen ska vara över. Men ryssen kan vara en aning långsam, och hur hanterar han en slug taktiker som Hopkins? Amerikanen är tekniskt fulländad, har ett mästerligt försvar och kan varenda knep som finns att kunna. Skillnaden i erfarenhet är enorm. Hopkins har till exempel gått tolv ronder i 15 av sina 16 senaste matcher. Kovalev har bara gått åtta ronder en gång.

Det har gått några år sedan Bernard Hopkins som 46-åring skrev in sig i historieböckerna som den äldste titelhållaren i boxningshistorien. Men tiden hinner ikapp oss alla till slut.

Frågan är bara när den hinner ikapp Bernard Hopkins.

/Petter Öhrling

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB