Startsida / Inlägg

49 år och 314 dagar

av Petter Öhrling

Såg vi legendaren Bernard Hopkins karriär ta slut i Atlantic City i natt? Samma stad där den började för otroliga 26 år sedan.

Jag tror inte det.

”B-Hop” har aldrig förlorat med så stor marginal som han gjorde i natt. I samtliga domares ögon förlorade han varje rond. Dessutom blev han golvad i första ronden och skakad flera gånger därefter. Men för mig var det mer ett bevis på hur bra Sergej Kovalev är, inte hur gammal Hopkins har blivit.

Även om jag kan använda det här utrymmet till att skriva om Kovalev – som cementerade sin plats som en av de stora stjärnorna i boxningsvärlden just nu – väljer jag hellre att hylla Hopkins.

Är man 49 år och 314 dagar gammal och utmanar den mest fruktade fajtern i sin division – då förtjänar man allas respekt.

Det roligaste är att han har blivit mer populär på äldre dagar. Tidigare har Hopkins haft en stämpel som en tråkig boxare. Nu drar han sina klart högsta tittarsiffror i karriären. Folk fascineras av att se hur länge han kan trotsa naturlagarna. Titta bara på matchen i natt. Kovalev dominerade, men så fort ”The Alien” fick in en träff reste sig folk ur stolarna och tjöt av förtjusning.

Om Hopkins är slut som boxare? Det kan han nog bara svara på själv. Personligen skulle jag gärna vilja se honom göra ett försök på VM-titeln och utmana Adonis ”Superman” Stevenson om WBC-bältet. Gärna efter den 15 januari nästa år. Då har Hopkins fyllt 50.

***

Måste också säga några ord om gårdagens event i Västerås som blev väldigt lyckat. Gamla Rocklundahallen visade sig vara en ypperlig plats att arrangera en boxningsgala på, det var bra tryck på publiken och vi fick se dels en svensk världsmästare i Mikaela Laurén, dels en svensk Europamästare i hemmafavoriten Benjamin Kalinovic.

På tal om Hopkins. Laurén är ju ingen duvunge hon heller vid 38 års ålder men har tagit stora kliv i utvecklingen de senaste åren och säger själv att hon äntligen känner sig som en riktig boxare.

Nu har hon ett halvår på sig att försvara sitt WBC-bälte. Jag skulle tro att hon försöker försvara det bältet en eller två gånger och därefter utmanar norskan Cecilia Braekhus i en nordisk drömmatch.

De har redan mötts en gång, i oktober 2010, och den gången vann Braekhus på teknisk knockout. Men då hade Laurén bara sex matcher i bagaget. Nu har hon 26 och skulle förstås vara ett större hot även om norskan vore klar favorit.

/Petter Öhrling

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB