Startsida / Inlägg

En ren och skär hyllning

av Patrik Syk

Bara en heads up. Ni som inte sett Carvalho vs Zaromskis, se det och kom sedan tillbaka hit och berätta vad ni kände. Själv kände jag så här.

På en mörk och väldigt dammig heltäckningsmatta satt jag en gång som 11-åring och stoppade i ett videoband i videobandspelaren. På bandet stod det ”Enter the dragon”. Jag hade många kompisar som sett den och pratat om den, själv hade jag aldrig sett Bruce Lee förut i hela mitt liv.

En timme och 38 minuter senare var jag en annan människa. Att det fanns sån action! Att man kunde slå och sparka så estetiskt, så kraftfullt och så till synes effektivt. Jag hade egentligen bara Karate kid som kampsportsreferans och i ärlighetens namn, Ralph Macchio. Nja.

Det var en känsla av artisteri, teknik och akrobatik som kändes oöverträffad. På något sätt ville man att det skulle va så på riktigt. När man senare började följa riktig kampsport ville man ju att alla matcher skulle sluta med den känslan. Den av något vackert, akrobatiskt och dödligt effektivt. Det fick jag ikväll.

Marius Zaromskis framåtvoltspark. Ojojojojoj. Jag vet inte ens vad den kallas men jag har sett den en gång innan, då handlade det om taekwondo och var inte ens nära att träffa. Den här gången satt den. Och jävlar vad den satt. Efter det var Bruno skakad och Zaromskis kunde knyta ihop säcken med lite ground and pound. Så vackert.

———-

Trist dock för Bruno Carvalho och alla hans fans som var på plats, men vad säger man?

Kul också för Kruth, han var inte förberedd på den här fighten men klev upp, slaktade en riktigt duktig kille och förtjänar alla applåder han kan få.

Och Kyshenko, vilken form han har hittat! Efter den lite snöpliga finalförlusten mot Robin van Roosmalen i finalen av ”Fast and Furious” i september visade han ikväll att han tillhör den absoluta toppen. Vill väldigt gärna se mer matcher av den här kalibern 2012! Tror det blir Kyshenkos år. Kan mycket väl också bli Sanny Dahlbäcks. Såg bra ut, han har många år framför sig att gör till sina dessutom.

//Syk

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB