Startsida / Inlägg

Mitt allra mest cyniska jag eller nice guys finish last

av Patrik Syk

Floyd Mayweather jr är världens bäst betalda idrottsman just nu. Stjärnor som Lionel Messi, Tiger Woods och LeBron James ligger alla i lä för den obesegrade fängelsekunden, som passande nog går under smeknamnet ”Money”. Den som säger att boxningen är död får således ta den tankegången och dra den ett varv eller två till, för så är det uppenbarligen inte.Pengar verkar det åtminståne finnas.

Mayweathers perfekta facit, han har som bekant aldrig blivit besegrad, är förstås den främsta anledningen till att TV-bolag, promoters, sponsorer mfl. överöser honom med dollars. Frågan är dock, hur kan en osympatisk, skitsnackande, hustrumisshandlande 35-åring vara pengaspridarnas favoritmål? I vilken annan sport som helst hade sponsorer och arrangörer flytt fältet (se på Tiger Woods), här flockas de som flugor till en hög med skit.

För boxning är inte som andra sporter. Ingen annan stans är den gamla klyschan mer uppenbar, nice guys finish last.

I tungvikten, som i alla tider varit boxningens absoluta finrum, härskar två bröder med Klitsjko i efternamn. Två skötsamma, vältaliga, sportsliga killar med fötterna på jorden. Vissa hävdar att de har dödat tungvikten, inte med sin fina boxning utan med sin ”tråkighet”. Mitt allra mest cyniska jag håller med. Inga skandaler, inga känslor, bara överlägsen idrott. Bröderna är så långt från Mike Tyson eller Muhammad Ali man kan komma. Även om de sportsligt befinner sig på samma nivå (ja så bra är dom) är det ingen som bryr sig. I USA är det inte många som ens vet vilka de är.

Ett annat exempel är de två stolpskotten David Haye (nu blir min bloggkompis Petter arg..) och Derreck Chisora. På en presskonferens (efter Vitaly Klitsjkos utklassning av Chisora) blev det slagsmål mellan Haye och Chisora. Det hela slutade med att den senare ”lovade” att han skulle skjuta och döda Haye. Då skrev jag att både borde stängas av på livstid men att det förmodligen inte skulle dröja speciellt länge innan vi tvärt om fick en match mellan de båda. Mycket riktigt, de två möts den 14 juli på Upton Park i England.

Och ja, visst fan kommer jag titta.

//Syk

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB