Startsida / Inlägg

Nu får Alex bekänna färg

av Patrik Syk

Mauricio ”Shogun” Rua. Smaka på det. Det är något Alexander Gustafsson lär göra de närmsta månaderna. En lång uppladdni gn för den i särklass största utmaningen hittills. Men det är ju å andra sidan Alex van vid. Karriärsstegen har sedan Phil Davis-torsken pekat rakt uppåt och ”The Mauler” har fått vänja sig vid att sätta nya personliga rekord i varje match han gått.

Den här gången måste han överträffa sig själv. Det är precis vad han kommer göra.

Segern mot Matt Hamill var imponerande mot ett sämre motstånd.

Segern mot Matyushenko var en tung jabb.

Segern mot Thiago Silva var en uppvisning i boxningsteknik.

Matchen mot ”Shogun” kommer kräva mycket mer.

Alla sparringrapporter säger samma sak. Vi har inte ännu sett Alex fulla potential. Det som tidigare var hans akilleshäl, brottningen, ska nu ses som en av hans styrkor. Men sparring är en sak. Match en annan.

Shogun Rua är en av den lätta tungviktens mest respekterade aktörer. Efter en framgångsrik karriär inom den japanska organisationen Pride (där han bland annat knep mellansviktstiteln) besegrade han för drygt två år sedan Lyoto Machida för UFC-bältet. Ett bälte han sedan förlorade till en viss Jon Jones.

Hösten 2011 mötte Rua den aktuelle titelutmanaren Dan Henderson i en match som går till historien som en av de tuffaste och mest underhållande fem-rondarna UFC någonsin sett. ”Shogun” förlorade den gången på målsnöret efter en sanslös comeback där han först varit helt överkörd och sedan var en hårsmån från att själv köra över ”Hendo” i matchens slutskede.

Närmast kommer ”Shogun” från en imponerande seger över Brandon Vera och har siktet inställt på en ny titelmatch.

I vägen står världens bästa svensk. Det kan bli svettigt det här.

Sett till styrkor så finns det ingen i divisionen som kan matcha Alex boxning. Hans fotarbete och slagkombinationer  är på en egen nivå. Rua kommer inte vilja boxas. Det ville nog inte Thiago Silva heller, men det gick ju som det gick ändå. ”Shogun” är dock den i särklass mest rutinerade och meriterade fightern Alexander någonsin mött. Och förstås också den bästa. Det är helt enkelt dags att bekänna färg.

Det är ingen omöjlig uppgift, men det kräver att Alex plockar fram det där det surrats om. Den stora fightingen. Förmågan att använda sin längd och sin balans i såväl nedtagningar som i nedtagningsförsvar. Att vara taktisk och smart i grapplingen och att vara opportunist på de lägen som dyker upp. Han måste helt enkelt överträffa den Alex som tidigare dansat runt i ringen. Jag tror han kommer göra precis det.

//Syk

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB