Startsida / Inlägg

Ett megafiasko av UFC och Jones

av Patrik Syk

En kropp höll inte. En hel gala går om intet. Det är en stor fet skandal mina damer och herrar. Den ansvarige? Vi kommer till det.

När Dan Henderson tvingades dra sig ur titelmatchen mot Jon Jones tidigare idag på grund av ett trasigt knä var reaktionen ungefär som när man drar pluggen i en överfylld badboll. Först blåser det till ordentligt, på sociala medier löper rykten och felgrundade åsikter amok, och luften försvinner snabbt. UFC gör sitt bästa för att täppa till genom att försöka stoppa Chael Sonnen i ventilen. Men ventilen tyckte inte att det passade och fortsatte pysa ut värdefullt lufttryck. Då tappade UFC humöret och hoppade på sin egen boll (som trots allt hade en hel del luft kvar) och smällen ekar fortfarande över MMA-världen.

Kort sagt. Hendo skadar sig, UFC erbjuder Sonnen. Jones tackar nej och hela kalaset läggs ner. Wam bam thank you m’am.

Kvar har vi 20 fighters i världens största kampsportsorganisation. 20 heltidsproffs. Redo. För flera av dem var det karriärens största match. Hundratals träningstimmar och tio-tusentals dollar har plöjts ner i denna gala av var och en av dem. Nu står dom där. Lurade på konfekten. Blåsta av en mästare med näsan i vädret och av en organisation så fartblind av uppblåsta PPV siffror att man tappat den viktigaste egenskapen av alla. Fingertoppskänslan.

I presskonferensen som efterföljde pressmeddelandet om fiaskot gick Dana White till massivt agrepp på Jones. Han la hela skulden på dennes axlar för att han tackat nej till en match han varken tränat eller förberett sig för. Det är i min mening riktigt svagt av White.

Att matchkortet utan sitt main event inte skulle sälja speciellt många PPV är ju självklart. Men att det skulle va så dåligt att man får lägga ner hela skiten med nio dagar kvar är riktigt riktigt klent. Att man sedan inte ens kan se sin egen del i det fiasko som följer är dessutom otroligt arrogant. Hade jag varit UFC hade jag åtminstone sett till att stå för ekonomisk kompensation till de övriga utövarna. Enligt White så kan Jones beté sig så här för att han är rik och att han är egoistisk när han drar sig ur. Må så vara. Men samma sak kan väl egentligen sägas om UFC eller? De har en hel jävla massa flis och det är väl ganska egoistiskt att ställa in galan för att inte bli av med en liten del av dem. Eller?

I min mening är det två riktiga primadonnor som är skyldiga här. Jones för att ha tackar nej till en sämre fighter, från en lägre viktklass som inte ens genomgått camp inför galan. Diva. Och UFC som har sån hybris att dom inte ens bemödar sig med att plocka ihop ett matchkort som står för sig själv OCH till råga på allt skyller på SINA anställda när DERAS gala går i stöpet. Båda två sprider just nu riktigt dålig mojo i MMA-världen, fråga är hur relationen de två emellan blir framöver.

En rejäl besvikelse. Håll utkik efter fler reflektioner kring detta på bloggen inom kort.

//SYK

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB