Startsida / Inlägg

En milstolpe inom MMA

av Patrik Syk

I natt skrev Ronda Rousey på för UFC. Därmed blir hon den första kvinnan i världens största MMA-organisation. Det är en milstolpe som heter duga.

Hon är förstås alla promoters våta dröm. Snygg, kaxig och tills någon bevisar motsatsen bäst i världen. Hon har med sin fullständigt överlägsna armbar kört över allt motstånd hon ställts inför sedan debuten i mars 2011. Faktum är att av de sex proffsmatcher hon har i sitt record har bara en (!) tagit sig förbi första minuten, det var i titelmatchen mot Miesha Tate, då hade Tate redan fått armbågen uttänjd en gång innan hon fastnade i Rouseys armbar i första rondens slutskede.

Rousey har sedan matchen mot Tate seglat upp som världens största kvinnliga MMA-stjärna, detta förstås i dopningsavstängda Chris ”Cyborg” Santos frånvaro.

Ronda Rousey är dock ingen nykompling i kampsportsvärlden. Hennes mamma blev den första amerikan någonsin att vinna VM-guld i judo och Ronda uppfostrades att gå i hennes fotspår. Hon har i intervjuer berättat hon hennes mamma brukade väcka henne på morgonen med att sätta en tight armbar på henne. Inga konstigheter i familjen Rousey. Hennes egen karriär som judoka kröntes med ett brons i Peking-OS 2008 men var redan före dess en av världens mest dekorerade utövare med bland annat guld i världscupen och VM-silver på meritlistan. Hon har också vunnit Swedish Open i judo 2006, bara en sån sak!

Så att det var en framtida stjärna som lindade sina stenhårda ben runt Ediene Gomes armden 27 mars 2011 rådde inga tvivel om. Att hon skulle plöja genom världstoppen som en slåttermaskin i en balkonglåda kunde ingen förutse.

Givetvis är det en match mot ”Cyborg” som fått UFC att dregla efter lite kvinnlig fägring i oktagonen. Den matchen hade varit en av de största i sportens historia och givetvis ska den regisseras av UFC. Kan dock bli lite problem kring vikten då Santos är betydligt större än Rousey. Den senare har dock sagt att hon inte bryr sig utan kommer köra över den förre fjäderviktsmästarinnan (Rousey är bantam). Och ja det tror jag också.

Men det finns en fara med Rousey. Just nu har hon fansen på sin sida. Hennes fantastiska armbars är en attraktion. Men hon riskerar att bli en ”one trick pony” och jag är inte säker på att publiken kommer vara lika entusiatisk när hon försvarar sitt UFC-bälte för fjärde gången med karriärens tionde raka seger på armbar.

Frågan är vad som händer med Strikeforce nu. Mycket talar väl för att de till viss del spelat ut sin roll inom Zuffa. Personligen hoppas jag någon slantar upp, köper ut bröderna Fertitta och mr. White och gör Strikeforce till en maktfaktor igen. Det skulle alla tjäna på.

//Syk

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB