Startsida / Inlägg

2012 års 20 bästa fighters!

av Patrik Syk

Det finns mycket att säga om fightingåret 2012 men för oss svenskar var det här förstås året UFC kom till Sverige och vi fick en svensk världsstjärna i Alexander Gustafsson.

Men det var så mycket mer, personligen tar jag med mig Sanny Dahlbecks genombrott i GLORY World Series där han knockade självaste Sato i kvartfinalen och gjorde det mycket bra mot världstvåan Robin van Roosmalen. Paquiao åkte inte bara på en utan TVÅ förluster i år, detta trots att han faktiskt sett mycket bra ut.

Debaclet kring den inställda UFC 150 är förstås också någonting vi tar med oss som ett varningstecken till UFC att inte bli för giriga, sätta upp för många galor och vattna ur sitt eget varumärke.

Två riktiga snackismöten hade vi ju i Jon Jones vs Rashad Evans och ANderson Silva vs Chael Sonnen. Den senare lyckades ju förolämpa ett helt land vilket är begåvat på sitt eget sätt.

I tungviktsboxningen har Haye och Chisora skapat rubriker samtidigt som bröderna Klitjko fortsätte vara sjukt överlägsna och nästan lika okarismatiska.

Men om vi (Petter och Patrik) här på fighterbloggen får välja vilka vi tycker har varit årets 20 bästa fighters så kommer vår lista här. Och skriv gärna era egna listor bland kommentarerna, skulle bli förvånad om det finns två som tycker likadant.

Plats 1 – 10

1 Anderson ”The Spider” Silva, 37 – MMA. (mellanvikt)
Den odiskutable MMA-kungen befäste sin position på UFC-tronen genom att köra över både Chael Sonnen (Mellanvikt) och Stephan Bonnar (Lätt tungvikt) och utökade sin förlustfria svit till 16 raka segrar. Nu hoppas många på en supermatch mot welterviktens titelhållare George St-Pierre.

En highlight med bland annat segern över Chael Sonnen i somras

2 Giorgio ”The Doctor” Petrosyan, 26, K-1 (mellanvikt)
Har i vanlig ordning inte förlorat en enda match och är nu uppe i sanslösa 39 raka förlustfria matcher. Han har dessutom besegrat båda sina värsta konkurrenter Robin van Roosmalen och Artur Kyshenko i överlägsen stil. Tog hem årets största titel i GLORY World Series.

Petrosyan mot van Roosmalen i finalen av GLORY world series

Benson ”Smooth” Henderson, 29, MMA (lättvikt)
Har etablerat sig som en av världens bästa fajters kilo-för-kilo efter överkörningen av Nate Diaz förra helgen samt 
dubbla segrar mot förre titelhållaren Frankie Edgar. Alltid spektakulär att titta på.

Överkörningen av Nate Diaz
http://www.youtube.com/watch?v=mS-RH7gTjHM

 Adrien ”The Problem” Broner, 23, USA, boxning (lättvikt)
Den snabbast växande stjärnan på boxningshimlen. Spås av många ta över tronen efter Floyd Mayweather Jr. Har inte gett oss några anledningar till att tvivla på det hittills. Tre matcher i år och lika många segrar på knock.

En lite annorlunda highlight
http://www.youtube.com/watch?v=zakvNjHIXR8

5 Andre ”Son of God” Ward, 28, USA, boxning (super mellanvikt)
Boxningen blir ibland kritiserad för att de bästa inte ställs mot de bästa (Lex Mayweather-Pacquiao). Men i september klev Andre Ward och Chad Dawson – bäst i respektive viktklass – in i ringen mot varandra. Tyvärr blev det aldrig särskilt spännande eftersom Ward utklassade Dawson, golvade honom tre gånger och vann på TKO i tionde ronden.

Hela matchen mot Dawson! Titta och njut
http://youtu.be/B-lQccxZRTE

6 Ronda Rousey, 25, MMA (bantamvikt)
Den före detta OS-medaljören i judo har på ett spektakulärt sätt satt kvinnlig MMA på tapeten när hon blev den första kvinna att signas av UFC. Hennes sanslösa armlås och hennes frispråkiga attityd har gjort henne till en världsstjärna. Att hon dessutom framstått som helt oslagbar gör ju heller ingen skada.

Årets mest omtalade armbar. Aj aj aj
http://www.youtube.com/watch?v=JtsJ3glgRgc

7 Jon ”Bones” Jones, 24, MMA (lätt tungvikt)
Vinsten över före detta bästisen Rashad Evans cementerade Jones som den bästa lätta tungviktaren i världen. Men framgången har under året kantats av skandaler (inte minst kring den inställda galan UFC 150) och trots segern mot Vitor Belfort i september hade ”Bones” tappat en hel del fans. Många hoppas på ett möte med svenske Alexander Gustafsson under 2013.

En highlight-reel med lite bilder från Jones vs Evans på slutet

8. Vladimir ”Dr. Steelhammer” Klitjko, 36, Ukraina, boxning (tungvikt)
Fortsätter att regera tungviktsboxningen. I år har jätteukrainaren vunnit tre matcher, två på knock, utan att vara riktigt hotad. Oavsett divisionens tillstånd kan man inte blunda för att Klitjko besegrar de utmanare som finns på löpande band.

Senaste Klitjko

9 Demetrious ”Mighty Mouse” Johnson, 26, MMA (flugvikt)
Efter att ha tagit sig hela vägen till titelmatch i bantamvikt (61,2 kg.) blev han UFCs första titelhållare i flugvikt (57 kg.) efter fantastiska matcher mot Ian McCall och Joseph Benavidez.

Best of ”Mighty Mouse”
http://youtu.be/KYmmHbnXT-8

10. Alexander ”The Mauler” Gustafsson, 25, Sverige, MMA (lätt tungvikt)
Har matchats mot allt svårare motstånd och visat att han är en stjärna. Stod pall för trycket inför ett fullsatt Globen i april när han besegrade Thiago Silva. Förra helgen slog Gustafsson sin klart svåraste motståndare i superstjärnan Mauricio ”Shogun” Rua. Är nära en titelfajt

Highlights från segern över ”Shogun” Rua
http://youtu.be/ptQo0bu7aVI

Plats 11 – 20

Danny Garcia (boxning)

Robin van Roosmalen (K-1)

Semmy Schildt (K-1)

Nonito Donaire (boxning)

Georges St-Pierre (MMA)

Floyd Mayweather Jr. (boxning)

Renan Barao (MMA)

Juan Manuel Marquez (boxning)

Andy Souwer (K-1)

Johnny Hendricks (MMA)

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB