Startsida / Inlägg

Schilt lägger av och en svensk världsmästare gör comeback

av Patrik Syk

Visst känns det en smula vemodigt trots allt? En av de mest framgångsrika K-1 bjässarna genom tiderna tvingas lägga vantarna på hyllan på grund av problem med hjärtat. Samtidigt kan en hel tungvikt nu ta en ny ansats.

Nu är det visserligen inte första gången Semmy Schilt, 39, lägger av. Efter att organisationen K-1 brakade ihop i ett moln av skuldsedlar 2011 försvann också organisationens största stjärna från kartan. Våren 2012 kom ah dock tillbaka och superfajten mor Errol Zimmerman på Glorys gala på Annexet i Stockholm är bland det bästa jag sett den gode ”Semtex” prestera på år och dar.

Med sina hiskeliga 212 centimeter, sina 132 kg, en vänsterjabb tung som en fullastad drabant och knän som naturligt befann sig i höjd med konkurrenternas hakspets var Semmy Schilt i sina bästa stunder så nära oslagbar någon varit. Mellan åren 2005 och 2009 knep han fyra av fem World Gand Prix.  efter come backen i Glory har han dessutom lyckats knipa såväl bältet som tungviktsturneringen innan problem med hjärtat nu alltså stoppar den väldige holländaren.

Men Semmys framgångar har inte bara mötts av glada tillrop. Hans enorma fyskiska övertag (trots bristande teknik) på sina konkurrenter gjorde att många helt enkelt tyckte att tungvikten blev tråkig. I perioder var till och med så illa att trots Semmy var rankad etta i världen tvekade vissa arrangörer inför att boka honom. Han sålde helt enkelt inte tillräckligt med biljetter när alla ändå visste hur det skulle sluta.

Schilt, som hade karate som grund, har också en gedigen karriär som MMA-fighter även om de stora framgångarna uteblivit. Hans record 26-14-1 är imponerande och även om vi minns honom som en av de största inom K-1 var det som MMA-fighter han först gjorde sig ett namn. Dock är det förlusterna mot Fedor, Big Nog och Josh Barnett som får ses som de mest uppmärksammade matcherna.

Tack för allt Semmy!

****

Och i samma veva som vi tackar av Semmy Schilt hälsar vi en svensk fd. världsmästare i thaiboxning tillbaka i ringen. Rickard Nordstrand har nämligen bestämt sig för att återuppta den avsomnade karriären på en utomhusgala på Stockholms Stadion i augusti.

Nordstrand är bokad att möta duktige holländaren Sem (som också kallas ”Semtex”!) Braan. Braan räknas som en av de främsta i supermellanvikten 77 kg. Braan har bland annat en seger över vinterns K-1 segrare Murthel Groenhart på sitt samvete och kan bli en tuff nöt att knäcka för Nordstrand som inte gått en match sedan december 2010.

//Syk

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB