Startsida / Inlägg

Era fantastiska, nyttiga frukostar!

av Hannah Widell

Älskade alla era oroligt bra och nyttiga frukosttips. Så jag tänkte att jag sammanfattar alla och tar bort de som var för lika så att vi alla får ta del av dessa grymma frukostar!

Hampaproteinsmoothie och finncrisp med bra pålägg. Man blir väldigt mätt av hampaprotein.

Finncrisp med MASSA pålägg, turk yoghurt med bär och stevia, äggröra med hackad salami i, en naturdiet shake (färdig), havregrynsgröt gjord på mjölk istället för vatten.

Godaste gröten: den innehåller rostade frön, russin och annat smått och gott.   Blanda 1 dl fiberhavregryn med 2 dl vatten och lite salt i en djup tallrik. In i micron typ 2-3 minuter. Under tiden rostar du lite solroskärnor i en torr stekpanna på högsta värmen. När fröna nästan är färdig rostade slänger du i lite pumpafrön. Ut med gröten och i med de rostade fröna, lite linfrö och russin.

Havregrynsgröt med äppelbitar, kanel och mjölk. Nyttigt och gott, smakar lite som äppelpaj.

Smoothie: frusna bär, en banan, sojamjölk, Kellogs All bran (de där som ser ut som små pinnar. Innehåller massor med fibrer!) Mixa ihop allt. Tar ca 1 min att fixa. Ett kokt ägg är bra komplement.

Jag äter en rejäl frukost som är som en trestegs-raket!
 Sedan jag började äta rejäl frukost har jag kunnat gå ned i vikt utan att bry mig om vad jag äter, för jag är nämligen mätt fram till lunch och håller stabilt blodsocker hela dagen och behöver inte småäta och bli sugen på onyttigheter. Detta ger mig även energi till att träna flera kvällar i veckan!

Trestegsraketen

1. ett sport-knäcke med smör och tomatskivor, lite flingsalt.

2. ett ägg med kaviar

3. någon osötad yoghurt med en klick naturell skyr i, toppat med fröbonanza: linfrön, sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön!

Innehåller super mycket nyttigheter och fröna är verkligen toppen för magen. För övrigt är ju ägg toppen mat och oroa dig inte för kolesterolet.

På helgen lyxar vi och äter äggröra som jag älskar, och vid sidan blåbärsgröt, med lite skyr på! Blåbär är ju hur nyttigt som helst!

Jag äter denna goda grötfrukost varje morgon… har nästan blivit beroende 😉 1 dl fiberhavregyn, 1 msk psylliumfrön, 2 dl vatten. In i micron 2 minuter. Rör i 1 tsk kallpressad ekologisk kokosolja, pudra över kanel, ha på en mosad banan och lite tinad mango + mjölk. Supergott och håller igång magen. Ibland lägger jag till ett kokt ägg också.

1 FinnCrisp med bregott, leverpastej och gurkskivor på
.

1 FinnCrisp med bregott, ett kokt ägg och flingsalt på
.

1 LITEN (vi pratar tennisboll-storlek) skål med yoghurt, keso/kesella och bär. Toppa med kanel och eller flytande honung, pytteytte.

1 Kopp kaffe eller té 
1 STORT glas vatten 
1 D-vitamintablett, jag kör Apotekets.

Viktigaste: ÄT LÅNGSAMT. Kliv upp tidigare om du har bråttom på mornarna, gör allt helt klart det vill säga klä på dig och så vidare, sen det sista du gör är att dra på dig morgonrocken över kläderna och tända ett par ljus och äta frukosten, ge det iallafall 20 minuter. Det är min vardagslyx!

Mangosmoothie med kokosolja och kardemumma
 – Till 2 små koppar eller 1 stort glas: mixa en färsk mogen mango (eller motsvarande mängd fryst) tillsammans med en halv banan, en deciliter tjockyoghurt och en matsked kokosolja (Kung Markattas är utom tävlan den bästa, spola burken under varmvatten så att den blir flytande). Smaka av med ett par kryddmått grovstötta kardemummakärnor. Servera kall.

Annars är ett bra tips om du gillar ägg att göra världens godaste äggröra, som jag lärt mig av årets kock 2012 i någon tidning. Han sa såhär: Knäck 2 ägg i en kastrull
+ en skvätt vispgrädde, salt och peppar.

Sätt på plattan och rör med en slickepott, tills röran börjar tjockna, klart! Blir superkrämig och god varje gång! Den kan man äta bara som den är, eller med någon grönsak (tex avocado), eller macka till 🙂

Jag äter overnight oats varje dag till frukost för tillfället. Det kan man göra på lite olika sätt, men ett som funkar bra för mig är att kvällen innan blanda 1 dl havregryn (eller rågflingor för all del) med 1,5-2 dl lättfil i en burk med tillhörande lufttätt lock. På morgonen dagen efter så häller jag på lite kanel (och eventuellt mer fil om det är för stabbigt) och lättsockrat äppelmos och blandar och sen äter. Grymt gott och jag står mig bra på det. Ibland om jag vet att jag behöver stå mig lite längre på frukosten så blandar jag i lite kvarg i burken också eftersom jag har märkt att jag håller mig mätt längre på det. Man kan göra på olika sätt när det gäller overnight oats, det är bara att googla. Men det jag gillar med det är att man kan (ska) förbereda det kvällen innan och att det är snabbt och lätt att slänga i sig, samt är lätt att ta med om man behöver få i sig det i farten.

Jag har alltid haft svårt för nyttiga frukostar eftersom jag egentligen vill spisa frallor med nutella till frukost haha, men nu har jag faktiskt hittat en frukostvana som jag älskar OCH som är nyttig. Jag gör helt enkelt en smoothie på rysk yoghurt, grädde, kokosfett, babyspenat och Reneé Voltaires smoothiemix, ihopmixat med en hel del jordgubbar/blåbär/hallon/ det som faller mig på läppen för dagen. Lovar att man inte känner smaken av spenaten eller de andra nyttigheterna alls!

Gör en omelett och fyll med några skivor skinka, avlcado, ruccola och smula lite fetaost över. Mums! Gott, nyttigt och snabbt. Du står dig utan problem till lunchen. Baka också ett LCHF-bröd som du kan ha i skivor i frysen. Ta fram och ät hur ofta du vill utan att ha ett dugg dåligt samvete!

Jag rekommenderar följande: ta bilen till Martin Ohlsson i storängsbotten och köp plastmuggar + lock + sugrör så du kan göra egna take-away smoothies! 2. Ha alltid vanilj yoghurt hemma + frysta bär (hallon är godast)
 3. Dela en apelsin på mitten och krama ur juicen i en bunke tillsammans med yoghurt och bär, ju syrligare apelsin desto godare. 4. Om man vill kan man ju köra ner lite nyttiga linfrön så får magen en skjuts också! Sen detta med en god enkel havregrynsgröt och ett ägg på det! MUMS 🙂 Häll upp i plastmugg och ta med i bilen!

Gröt!  2 dl vatten, 1 dl fiberhavregryn (mycket godare!) Koka med lite salt. Ev. kläck i en äggvita strax innan den är klar för extra protein. Äppelmos på. Mjölk runt. Ät detta varje dag och du behöver aldrig tänka på frukosten mer.

Varför inte pröva att äta mer grönsaker och frukt. jag kör ägg och grönt + kaffe eller te.

Mitt heta tips är att göra en stor smoothie på söndagen som står sig hela veckan i en kanna. Jag gör en på hallon, ingefära, blodapelsinjuice och ibland naturell yoghurt. Perfekt. Ett glas smoothie och en kopp kaffe, jag mår topp fram till lunch, dvs från sex till elva 😉

Detta äter jag till frukost under höst och vinter: Gröt på hälften havregryn, hälften rågflingor med blåbär och rivet äpple. (Ingen mjölk!) Till det ett kokt ägg och en smoothie på banan, lite äpplejuice, frysta hallon och ingefära. Jag dricker en kopp gott te om jag har tid att njuta av det. Annars tar jag det på jobbet lite senare. Hur som helst är det en supergod och mättande frukost som jag inte tröttnar på! Men jag tror att det är viktigt att äta utifrån vad man själv gillar och mår bra av. Vi är olika och ska äta olika också!

KESO med russin, sjukt snabbt, bra protein och dessutom tokgott. Skivar i apelsin, mango eller avokado lugnare morgnar men funkar fint med russin. Håller en pigg o mätt länge nu i vintermörker utan den där stabbiga känslan man får av gröt.

Knäcke med keso och kaviar. Saftigt, salt och man blir mätt utan att känna sig tung. Surdegsbröd på helgen. Rågflingegröt med Sharon och kanel och mjölk. Gött!

Jag är lärare och måste få i mig en energikick varje morgon för att orka! Det betyder, en soyablåbärsyoghurt, en kiwi och en banan + 1tsk SPIRULINA-pulver. Detta mixas och dricks. Värsta energibooosten 🙂

Min favvofrukost för tillfället är Hjordnäras naturella yoghurt 3% med en filéad apelsin i bitar och en näve hackade hasselnötter till det ett eller två kokta ägg och en kopp te! Så gott att det fått mig från mackorna!

Omelett! Idag tex åt jag denna och det var så gott. Blanda tre ägg och 2 msk mjölk, plus lite svartpeppar och vitpeppar.- Vispa allt. Häll i äggsmeten i en stekpanna och stek på medelvärme i 3 minuter. Häll sedan på små bitar av paprika, lite tomat, salamibitar och rivenost. Låt osten smälta och rör om lite ibland. Servera med gott bröd och tex en kopp kaffe!  🙂 Ha gärna en apelsin vid sidan av så du får i dig lite c-vitamin. Bon appetit!

Detta är min dagliga frukost och jag ÄLSKAR det! Först och främst har jag en stor bytta där jag blandat i hackade hasselnötter, hackade torkade aprikoser, torkade blåbär och cashewnötter. Denna räcker väldigt länge, några månader. Jag har det till min gröt (råg) och linfrön, värm, med frysta bär, min nötblandning, kanel, keso och så lite pumpafrön häller jag på efter uppvärmning. Häll över havremjölk eller vanlig mjölk. Mmmm längtar varje kväll till att det blir morgon!

Min bästa frukost är keso! Det är gott och väldigt mättande. Jag har svårt att äta tidigt på morgonen och då tycker jag att det är skönt att äta sådant som är väldigt mättande så man in behöver äta så mycket. Jag tar alltså några skedar keso. Någon frukt eller bär, eller helst både och. Och toppar det med lite nötter och frön. Ser otroligt gott ut också vilket är ett plus när man är trött och hängig 🙂

Om du som jag tröttnar lätt på havregrynsgröt så gör den här muslin: 5dl havregryn, 5dl rågflingor, 1dl kokosflingor, 1dl pumpafrön, 1dl linfrön, 2dl solrosfrön, 100gr valnötter, 1/2 dl råsocker. Blanda allt med 2dl vatten och två-tre msk neutral olja. Rosta i ugnen på 250 grader i ca 30 minuter och tillsätt russin. Den innehåller bra fetter, mättar (en halv dl per port räcker) och är supergod (som start fast mkt nyttigare)!! Jag äter ett ägg, kaffe och naturell lättyoghurt med denna musli och längtar till frukosten varje dag 🙂

Jag kör typ varje dag på en skål med: två matskedar ryskyoghurt, frysta bär (som jag tar ut och lägger i kylen kvällen innan) lite hackade hasselnötter och valnötter sen toppar jag det hela med malen kanel! Mums och jag håller mig 3-4h! Rätt mkt LCHF över det men det funkar fint för mig! Lycka till frukost djungeln!

Bananplättar:
 2 ägg,
 1 banan
, 2 tsk fiberhusk. Mixa ihop och stek!
 Servera med massa bär och kanel..
 Så nyttigt och gott!

Quinoagröt med hallon! Gott, nyttigt och mättar som tusan (+ det är helt veganskt, fint dä!)

Detta är en frukost som man längtar till kvällen innan, riv ett äpple, strö över en aning kanel. Lite linfrö och solroskärnor, häll över lagom mängd naturell yoghurt eller filmjölk, blanda ät och njut, ät ett kokt ägg till och drick så mycket kaffe du vill.

Lättyoghurt med keso, linfrön, solroskärnor och valnötter. Låter märkligt, men det står jag mig otroligt bra på.

Ägg är perfekt mat, mättar och gör att man inte småäter. Min favvo är surdegsbröd (halv skiva) lättrostad, med keso och äggröra på.  Och vill man inte ha det goda surdegsbördet funkar det precis lika bra 
att lägga äggröran och keson på en tallrik utan bröd, kanske med ett par
 skivor rökt kalkon. Grymt gott.

Eller testa kesoplättar! Finns på arlas hemsida. Otroligt gott och mättande. Man kan ersätta den lilla mjölmängden med fiberhusk -> no carbs.

Min bästa gröt gör jag såhär: 
Jag har ett 1.5 dl-mått hemma, och jag brukar ta knappt hälften fiberhavregryn och fyller sedan på med solrosfrön, kruska-kli och linfrön. Sedan ungefär dubbelt så mycket vatten och låter koka upp. Hård, klistrig gröt är det värsta jag vet! Sedan toppar jag med frysta bär, banan eller äppelmos (ibland alla tre) och en näve hackade nötter och mjölk. Det går supersnabbt att göra, alla ingredienser är sådant man bara behöver köpa en gång i månaden och magen mår så bra!

En annan favorit är smoothie, speciellt om man inte är så hungrig på morgonen. 
Ta en halv banan, blåbär, hallon, juice/mjölk/fil/yoghurt, solrosfrön, havregryn, kardemumma, kanel… Vad du vill! Mixa och häll upp. Jag tar ofta med mig smoothien i en petflaska och dricker på väg till jobbet. En smoothie är också väldigt enkel att göra nyttigare eller lyxigare om man vill. Supernyttig: Bär, proteinpulver, vatten, nötter, spenat. Helglyxig: Jordgubbar, vaniljyoghurt, lite citronsaft.

Mina alternativ: 1) 2 kokta ägg, 1 skiva hårt bröd och ev frukt, 2) 3 dl lättfil/yoghurt blandat med kvarg, banan, nötter och bar, 3) rågbröd med lax, fruktsallad. Alltid kaffe och MASSOR av vatten!

Alt 1: Axa sportknäcke med keso, avocado, tomat, salt och peppar. Gott och man håller sig mätt länge. Funkar även som snabblunch, kanske med kallrökt lax till.

Alt 2: Gröt på havre och korngryn eller rågflingor. Man kan variera med att antingen blanda i frysta blåbär så att de tinar i gröten och hälla på lite russin, eller så river man ett halvt äpple över, strör kanel och ringlar lite honung över. Till all gröt tycker jag det är gott och fräscht med osötad sojamjölk (GoGreen har en utan socker).

Keso med hallon, lite kanel och valnötter 🙂 naaaaam!!!!

Äsch det är ju helt koko att man inte skall äta NÅGONTING, man ska ju helst fungera som människa också!
 Gröt är det absolut bästa! Jag har alltid haft sjukt svårt med ja… både konsistensen och smaken (och har varit tvungen att ha en hel jävla syltburk på för att den skall gå ner. dvs. inte så bra) men efter min SUPERGRÖT så MÅSTE jag ha den varje morgon. 
Riv ett svenskt äpple i en gryta, alltså riv på det grövsta. Blanda med 1 dl havregryn (eller lite mindre, äpplet tar mycket plats så det blir en STOR portion). Koka och tillsätt mycket kanel och eventuellt lite kardemumma. Ät med havre eller mandelmjölk!
 Inget sött behövs men smakar så förbaskat gott ändå! Och kanel kallas ju inte flat-belly-krydda utan anledning!

Mina två favoriter som jag hållit mig till som vardagsfrukost ända sen september nu är dessa: 1 dl turkisk yoghurt med en klick osötad äppelmos, kokosflingor och solrosfrön, 2. blandgröt på 1 dl flingor och ca 2 dl vatten, en klick smör eller äppelmos på + ett ägg. Och kaffe förstås och massa vatten innan! Två Finncrisp m Philadelphia och svartpeppar. Kaffe och 1 ägg varannan dag.

Jag har kommit på bästa receptet på nyttiga amerikanska pannkakor som dessutom går jättesnabbt: 1 ägg, 
1 dl yoghurt (valfri fetthalt),
 1 dl havremjöl (fiberhavregryn mixade till mjöl) 
en nypa salt
, 1/2 tsk bikarbonat eller bakpulverBlanda ihop och stek två åt gången i stekpanna. Det blir fyra små pannkakor. Ät med honung/banan/bär/kanel. Supersnabbt och gott och nyttigt, blir som yoghurt/gröt/äggfrukost i ett! Det här är mitt bästa tips, bananpannkaka
mixa en banan med ett ägg, en msk mandelmjöl (lite fiberhusk) stek i kokosolja. Jag brukar äta med keso, bär och lite kanel. Super gott, nyttigt och tar 5 minuter!

Min frukost ser numera ut så här till vardags:

1. Ett stort glas varmt vatten (med pressad citron eller flytande Aloe vera juice i)

2. Fiberhavregrynsgröt med linfrön, solrosfrön och psylliumfrön. Frysta hallon, kanel och lättmjölk.

3. 1-2 ägg mosade med örtsalt eller några rullar ost eller några rullar kalkon.

4. Kaffe med lättmjölk i

5. Vitaminer (omega 3 och multivitamin)

En favorit som jag brukar äta är ex. hallon och blåbär som jag värmer 1 minut i micron, keso och banan. Eventuellt med en liten näve cashewnötter på. Eller smoothie med 1 dl hallon, 2 dl mild naturell yoghurt, en halv banan och en skvätt flytande honung.

Har du en stavmixer, så är det superenkelt att slänga ihop en smoothie! Jag brukar ha några deciliter mjölk, fiberhavregryn, frysta bär, solfrosfrön/valnötter, gojibär och ibland lite proteinpulver. 
Till denna (som man såklart kan ta med sig om det är stressigt) käkar jag ett ägg och ibland även en halv avokado, då blir jag så mätt att det nästan är löjligt.

1. Två knäckemackor med keso på, en apelsin och ett kopp kaffe 
2, En tallrik fil med nötter och ev ibland torkad frukt i och självklart en kopp kaffe.

Kesellasmootie bäst efter periodisk fasta om du inte vill/kan; 1 burk 1% kesella, 1 dl frusna bär, 1 dl havregryn och vill du söta med ngt ta fun light stevia. Mixa slätt och drick direkt! Du håller dig mätt till lunch maxat m protein och antioxidanter, bra kolhydrater minimalt med fett och sockerfritt.

Keso med frukt och bär
. Själv brukar jag köra med en halv banan + en kiwi alt. en halv banan + lite hallon/blåbär. 
Keso är ju massa protein i, precis som ägg, vilket jag tycker man håller sig mätt på längre!
 Är man vrålhungrig går det utmärkt att komplettera med en knäckemacka (typ wasa sport plus) utan att det blir för mycket kalorier.

Smoothie är svaret! Jag har i 1 banan, lite vaniljyoghurt, frusna bär (oftast hallon el blåbär och 1/2 – 1 dl havregryn. Om jag har hemma- även krossade linfrön eller andra nyttigheter. Havregrynen märks knappt av och gör dig mätt. det går på mindre än 1 minut att göra och diska ur mixerkannan. Vissa avancerar ju med att ha i ett rått ägg.. Det ska inte smaka något, men jag är inte där än.. 🙂

Bästa frukosten är havregrynsgröt som du kokar upp ngn minut, tillsätter en näve frysta hallon i slutet. Toppar med linfrön, rostade solrosfrön eller pumpafrön, en klick lättkesella och kanel och agavesirap på toppen. Mjölk till förstås. Du kan även toppa med banan, valnötter och kanel, gott med lite variation men kesellan kan jag verkligen rekommendera. Jättenyttigt och man står sig fram till lunch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senaste inläggen
Senaste kommentarer
  • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

  © Aftonbladet Hierta AB