¡Hasta la victoria siempre!

”’Det kommer inte att finnas något att skriva om’ sa de. De känner inte Barça. Jag jobbar mer än om de hade kvalificerat sig för semifinal i Champions League.”
Orden kommer från en katalansk kollega på Twitter – jag censurerade en svordom där, extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder, som Viktor Órban också resonerar just nu.
Detta är ingen Barça-blogg (jag hade en sån en gång i tiden) men de senaste dagarnas utveckling förtjänar en kommentar.
Sedan sist har Barcelonas a-lag på fotbollssidan antagit hotet om tvångssänkning av löner med 70 procent. Leo Messi och kompani har dessutom frivilligt avstått ytterligare två procent av sina löner för att övrig personal i klubben ska kunna behålla sin lön, men det skedde inte utan en liten, för att inte säga stor, för att inte säga iögonenfallande markering mot klubbledningen.

”Mycket har sagts och skrivits om Barcelonas a-lagspelare när det gäller det nuvarande undantagstillståndet. Först av allt vill vi tydliggöra att vi hela tiden varit beredda att sänka våra löner, vi förstår mycket väl att det här är en exceptionell situation och vi är de första att ALLTID hjälpa klubben när de ber oss” inleddes den kommuniké som delades på sociala medier först av Leo Messi och därefter av resten av truppen.
Det följdes av lite bla bla bla för att landa i den kanske mest potenta fras vi sett i ett pressutskick från ett idrottslag på den här sidan millennieskiftet:
”Därför är vi förvånade över hur man inifrån klubben försökt elda på kritiken och sätta press på oss trots att vi hela tiden varit klara med vad vi vill göra”.

Eller, som en annan kollega i Katalonien upphetsat beskrev det när vi pratade i går: Det där är en örfil med öppen handflata mot Bartomeu!

Barcelonas president har onekligen några frågor att svara på, efter att i förra veckan ha signalerat att klubben skulle ta till det lagutrymme som gör att man kan tvångssänka lönerna med 70 procent också utan spelarnas medgivande. Det lirar lite dåligt med hans ord i går om att spelarna från dag ett varit villiga att samarbeta. Det ser framför allt fantastiskt skumt ut med tanke på historien om den påstådda smutskampanjen tidigare i våras, som just nu behändigt nog inte kan tas vidare juridiskt eftersom det spanska rättsväsendet i princip ligger nere under undantagstillståndet.

Josep Maria Bartomeu har i dag, möjligen med Anders Tegnell som förebild, rejsat runt i en god del av landets radio- och tv-kanaler, för att förklara läget. Det har väl gått sådär.
”Det stämmer att det varit mycket nerver och att folk både i och utanför klubben har pratat och haft för mycket åsikter utan att ha all information. Det är mänskligt, men så är det. Jag sa ’i klubben’, inte ’i ledningen’, det har skapat ett onödigt brus”, klargjorde Bartomeu i en av dagens alla intervjuer, där han också hamrade fast: ”Relationen med spelarna har inte försämrats”.
Den bilden delas inte ens av alla i klubbens ledning. Till tidningen El Mundo säger en anonym klubbdirektör: ”Hjältar? Spelarna har vare sig givit mer eller mindre än vad lagen stipulerar. Det är som att de säger att de accepterar att betala skatt och att vi ska hylla dem för att vara generösa. Det har de inte varit. Det enda de gjort är att lägga till lite för att övriga löntagare i klubben som inte är spelare ska få ut hela sin lön. Det handlar om tre miljoner kronor fördelat på hela truppen. Vi förväntade oss mycket mer av dem.”

Det där med att betala skatt är ju en lite olycklig liknelse eftersom spelare i Barcelona inte bara applåderas om de gör det, utan avgudas också om de låter bli.

Den här historien är väl ännu i sin linda, men vi gläds förstås åt att de spanska journalistkollegorna har precis lika mycket jobb som vanligt.
I dag har flera spanska medier publicerat franska L’Équipes förstasida, som avbildar Leo Messi som världens kanske mest kände revolutionär. Fun fact: Che Guevara föddes, precis som sin nye compadre, i Rosario i Argentina.

Det som inte hängt med över Pyrenéerna och till grannlandet är den uppenbara ironin bakom L’Équipes grepp.
Vi lär, som man säger, få återkomma i det här ämnet.