Sveriges bästa G&T

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Pressmeddelande:

Puran Chen gör Sveriges Bästa Gin & Tonic

Gin & Tonic är en relativt enkel drink med få ingredienser. Men ibland är det enkla väldigt svårt. Få bemästrar konsten att göra en perfekt GT. I helgen avgjordes Schweppes tävling Sveriges bästa Gin & Tonic. Åtta finalister gjorde upp om den åtråvärda titeln på Grand Escalier i Stockholm och vinnare blev Puran Chen.

 

Den vinnande Gin & Tonicen: Hint of Fashion

“Hint of Fashion, var nyskapande i och med att jag vågade blanda två olika sorters gin, varav den ena var en ekfatslagrad gin, men samtidigt familjär för en GT-älskare”, säger Puran Chen.

Här är receptet:

Hint of Fashion

Ingredienser

4,5 cl (3 tsk) ekfatslagrad gin

1,5 cl (1 tsk) gin, med tydligt inslag av enbär

2 droppar Bitter

10 cl Schweppes Premium Tonic (Original)

apelsinskal

maraschinokörsbär

Gör så här:

Använd ett Old-Fashioned glas (även kallat whiskeyglas/rocksglas/tumbler). Lägg i en stor, kubisk isbit (gärna putsad så att den ser ut som en rubin) som är helt genomskinlig (dvs inga sprickor). Tillsätt båda ginsorterna och droppa försiktigt i 2 droppar Bitter rakt ner i ginen (undvik att droppa på isen, då man riskerar att frysa fast Bittern). Rör om försiktigt ett varv med en sked. Tillsätt Schweppes Premium Tonic. Tillsätt inte mer än 12 cl (max 2 gånger den totala gin-mängden) då de subtila ekfatssmakerna riskerar att försvinna. Toppen på isbiten ska vara “fri”. Ta ett apelsinskal och spruta oljorna över glaset genom att snabbt “vika” skalet mellan fingrarna med utsidan mot glaset. Vrid till apelsinskalet till en spiral och lägg den på den stora iskuben. Placera sedan ett maraschinokörsbär inne i spiralen. Servera.

Nu blir det reklam

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Marknaden svämmar över av hamburgare. Hamburgertrenden på krogen har nog kommit av sig en smula jämfört med ifjol då det var hysteriskt, men nog grillas det en jädra massa burgare i trädgårdar och på verandor no matter what. Vill man göra egna är valet av kött lite trixigt. Nötkött eller blandfärs? Mala eget av högrev eller köpa färdiga färska? Well, för egen del vänder jag mig gärna västerut i jakten på kött. Svenskt kött, javisst, det funkar också, men hittar jag black angus i disken blir jag extra glad. Den skotska rasen är som gjord för mitt grillgaller. Problemet är att det är väldigt sällan som black angus säljs som färs. Fryst däremot, hittas den lite lättare. Och i färdiga puckar. Nu också i storformat.

Skärmavbild 2015-06-16 kl. 09.13.15

Brittiska världsmästare i grill&bbq

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet
British Bulldog BBQ nya världsmästare
 
Efter intensivt tävlande inför tusentals besökare, var det British Bulldog BBQ som tog hem världsmästartiteln, Grand Champion.
– Vi är närmast mållösa men självklart fantastiskt glada över att få kalla oss världsmästare, sa medlemmarna i laget efter att förstapriset delas ut.
 
Heden i centrala Göteborg blev en smältdegel av olika nationella lag och besökare från en mängd länder. Efter att ha korat svenska mästare, nordiska mästare och världsmästare i de fem kategorierna Kyckling, Nötbringa, Kamben, Grisbog och Fisk, väntade alla på vem som skulle bli mästare totalt. Det svenska mästerskapet vanns av Grillgrabbarna och danska Smoke It All blev Nordiska Mästare.
I själva världsmästerskapet togs tredjeplatsen av det belgiska laget BBQ+. Andraplatsen gick till Redline Chlaggi Brutzler från Schweiz och till legendariska Queensången We are the Champions, kunde British Bulldog BBQ ta emot förstapriset av Patrick O’Sullivan, president för WBQA. Den internationella organisationen som arrangerade världsmästerskapet tillsammans med svenska SBQA.

Väl värda alla priser

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Om det finns ett kokboks-VM så är det Gourmand World Cookbook Awards som gäller. Och svenskarna brukar ligga bra till. Så även i år. Zeta-Fernandos bok från Medelhavet är fantastiskt, kan inte rekommendera nog mycket. Och Jills amerikanska, den är för jädra bra den också. A taste of Värmland har jag inte sett röken av, men den är säkert kanon den också.

Gourmand World Cookbook Awards 

Massolit Förlag kammade hem inte mindre än tre förstapriser i Gourmand World Cookbook Awards som avgjordes i Yantai, Kina den 9 juni. Priset för bästa italienska kokbok gick till Mitt medelhavskök av Fernando Di Luca, och Jill Johnson fick pris för bästa amerikanska kokbok – Country Cooking! Böcker från 40 deltagande länder konkurrerade om priserna.

Best in the World:

Mitt Medelhavskök av Fernando Di Luca och Mattias Jersild
– best Italian cookbook

Foto: Bruno Ehrs
Formgivning: Lisa Kullberg
Medverkande: Paolo Parini & Mai-Lis Hellenius

Country Cooking av Jill Johnson
– best US cookbook

Foto: Ulrika Ekblom
Fomgivning: Lisa Kullberg

A Taste Of Värmland av Christoffer Schyman, Åke Persson och Liselotte Forslin – best translation cookbook

Foto: Bruno Ehrs
Formgivning: Lisa Kullberg

Våra varmaste gratulationer till upphovsmännen!

Det var väl på tiden

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Axfood först med pant på saftflaskor

Axfood blir först i Sverige med att införa pant på saftflaskor. Det handlar i ett första steg om fyra saftflaskor av det egna varumärket Premier; Apelsinsaft, Jordgubb blandsaft, Päronsaft samt Citron & Limedryck.

 

Och Sveriges bästa kafé är…

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet
Skärmavbild 2015-06-08 kl. 16.31.14

WHITE GUIDE CAFÉ: Vid en prisutdelning på Eric Ericsonhallen i Stockholm idag presenterades White Guide Café 2015. Efter de två senaste årens succélanseringar var intresset större än någonsin. I närvaro av över 300 personer från caféer, branschorganisationer och media hyllades också åtta vinnande caféer i olika kategorier.

Årets bästa café enligt White Guide Café finns i Göteborgda Matteo MagasinsgatanÅrets Kaffebar heter för andra året i rad Drop Coffee – en kaffepionjär på Södermalm i Stockholm. Det främsta konditoriet är en trendsättare i Stockholm: Tössebageriet. Det mest hållbara caféet ärStrandnära Ekocafé i Mörbylånga på Öland. Årets Stjärnskott heter Uggla kaffebar & café i Malmö. Även Årets Värt en Resa finns i Skåne – Bäckdalens Café Orangeriet väster om Båstad. Årets Fikaställe ligger i Mariefred: Annas Hembageri. Det nya priset Årets Bageri går till Green Rabbit Rågbrödsbageriet – en nykomling i Stockholm.

Totalt i White Guide Café 2015 rankas 317 caféer av närmare 400 testade över hela Sverige. I boken redovisas också trender och notiser från kaffets och konditoriernas värld. Alla caféer finns även på webben och i vår app.

Förfärliga fakta

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Alltså, för en köttälskare stundar det bistra tider, vare sig vi vill det eller inte. Jag håller å andra sidan med Johan Jureskog&Co som förespråkar att vi bör äta mindre kött, men också bättre kött. Den som har satt tänderna i en hängmörad entrecôte av toppkvalitet vet vad som menas. Det är skillnad på kött och kött.

I vilket fall:

Vill skapa medvetenhet kring hållbar köttkonsumtion
Word Meat Free Day lanseras 15 juni

Med en växande global befolkning som väntas nå 9 miljarder 2050 kommer den ökade efterfrågan på protein ha en betydande effekt på miljön.

World Meat Free Day propagerar inte för stopp av köttkonsumtion men vill uppmuntra till att äta mindre kött och välja kött som är producerat på ett bra sätt

World Meat Free Day är ett icke vinstdrivande projekt skapat av bland andra The Eating better Alliance http://www.eating-better.org/, Compassion in World Farming http://www.ciwf.org.uk/ och Quorn.

– I dag går 40% av den mat som odlas i världen till att föda upp djur, World Meat Free Day är ett projekt som vill visa att våra val kan göra skillnad. Som organisation strävar vi efter att främja hälsosam och hållbar kost och uppmuntra förändringar i beteende och attityder hos företag, regeringar och konsumenter. Vi hoppas att många deltar den 15 juni, en liten förändring i en persons kostvanor kan ge stora effekter för jordens framtid, säger Sue Dibb, VD för Eating Better Alliance.

Projektet har samlat fakta och räknat ut att om 10 miljoner människor skulle byta till ett köttfritt protein EN dag skulle:

– Koldioxidutsläpp motsvarande 2 438 varv runt jorden med bil sparas
– 23 kvadratkilometer landareal sparas

– 13 miljoner ton vatten sparas
– 885 miljoner färre kalorier konsumeras
Sida 1 av 41
 • Tjänstgörande redaktör: Sandra Christensen, Alex Rodriguez, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB