Också en ackademi

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet
Skärmavbild 2015-05-29 kl. 14.43.50

Sveriges, och förmodligen världens, första Tunnbrödsakademi instiftades idag den 29 maj på Kulturfabriken i Mjällom på Höga Kusten. Tunnbrödsakademins syfte är att värna den svenska tunnbrödstraditionen samt vara landets främsta forum för att samla, sprida och utveckla kunskap om tunnbrödet, och hur det avnjuts på bästa sätt.

I samband med Tunnbrödsakademins första sammanträde invigdes även en ny utställning om tunnbrödsbakning i Kulturfabriken i Mjällom.

– Norrland är inte bara natur, det är också kultur. Vi ska se till att bevara kulturarvet med det norrländska brödet, säger Kjell Jonsson som är Tunnbrödsakademins grundare och hedersledamot.

Mindre men bättre (UPPDATERAD)

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet
Skärmavbild 2015-05-27 kl. 11.34.49

Well, initiativet är ju inte dumt alls, men helt okomplicerat är det inte. Svenskt kött anser till exempel att antibiotikaanvändandet borde vara en parameter att räkna in. Svar på tal från Maria Forshufvud:

”Världsnaturfondens initiativ är vällovligt men en fråga som inte tas upp är en jämförelse av antibiotikaförbrukningenmellan länderna.

– Friska djur behöver inte antibiotika. Svenska bönder har genom förebyggande djurhälsoarbete och långvarigt arbete med att bekämpa sjukdomar minskat behovet av att använda antibiotika. Idag är den lägst inom EU och det är synd att det inte kommer fram i Köttguiden, säger Svenskt kötts vd Maria Forshufvud.

Köttguiden har WWF bedömt olika köttslag med hänsyn till hur de påverkar klimatet och biologisk mångfald. Man har även bedömt hur djurens välfärd ser ut och hur mycket bekämpningsmedel som används vid produktionen. Betygen ges i form av trafikljusens färger: rött (undvik), gult (var försiktig) och grönt (ät måttligt).

Endast naturbeteskött och ekologiskt kött får grönt ljus. Importerat nötkött och griskött får rött ljus.

– Vi delar Köttguidens uppmaning ät mindre men bättre kött, men med det tydliga tillägget att välja svenskt kött när du äter kött. Svenskt kött är bra val oavsett vilken typ av kött du väljer. Varenda mule och klöv behövs i Sverige för att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden. Och för en levande landsbygd, säger Svenskt kötts vd Maria Forshufvud.”

 

Smaka på Stockholm

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Återigen dags för Smaka på Stockholm – med Sveriges bästa kockar och restauranger

Under 4-7 juni blir Kungsträdgården återigen en gastronomisk mötesplats för alla mat- och dryckesintresserade. Smaka på Stockholm, en av världens största matfestivaler och Sveriges största återkommande evenemang, gästas av stadens främsta kockar, food trucks och restauranger tillsammans med gästspel från andra delar av landet.

Årets stora nyhet är en pop-up krog där Mathias Dahlgren, Paul Svensson och Frida Ronge samt Erik Videgård, Tove Nilsson och systrarna från Arirang flyttar in under var sin dag. På plats serverar de sina signaturrätter samt en mini-3-rättersmeny.

Ytterligare en nyhet är att Ulf Wagner och Gustav Trägårdh gästspelar med Sjömagasinet från Göteborg och Magnus Nilsson, som driver Fäviken i Jämtland, tar ner sin Korvkiosk från Åre.

– Smaka på Stockholm är en helhetsupplevelse, säger Johan Turesson och Anders Sewerin som grundade festivalen redan 1992. Under fyra dagar ges en unik möjlighet att uppleva flera av Sveriges främsta kockar och deras kokkonster, följa kockdueller, gå kurser, lära sig grilla, testa mat från food trucks och lyssna på artister. Vi har aldrig varit stoltare över att presentera evenemangets innehåll.

I Culinary Theatre får besökarna möjlighet att grilla fisk, kött och grönsaker under ledning av kända kockar. Sébastien Boudet genomför dagligen sina eftertraktade kurser i surdegsbakning och tillsammans med dessertmästaren Joel Lindqvist komponerar och presenterar de en ny nationaldagsbakelse den 6 juni.

Årets kockdueller leds av Lisa Lemke med deltagande kockar som Jonas Lundgren, systrarna Ulrika och Carina Brydling, Gustav Trägårdh, Ulf Wagner och Milos Malbasic.

– Stockholm är en fantastisk matstad och matintresset här är rekordstort. Genom evenemanget skapar vi en mötesplats för den stora breda publiken och det bästa som det svenska köket har att erbjuda, säger grundarna Johan Turesson och Anders Sewerin.

I fjol genomförde Smaka på Stockholm den största förändringen av festivalen sedan starten. Kvaliteten på restaurangerna höjdes och utbudet breddades med allt från food trucks och salutorg till populära restauranger från Stockholm ytterområden. Resultatet blev en publiksuccé med över 350 000 besökare från hela landet.

Currywürst über alles

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

En stickare till Tyskland kan ju inte innehålla annat än minst en currywürst:

Skärmavbild 2015-05-26 kl. 09.56.19

Och eftersom vi var där i mer än en dag så blev det ju fler än en:

Skärmavbild 2015-05-26 kl. 09.54.46

Okej, Tyskland kanske inte är känt som kulinariehetens högkvarter (många skulle nog hävda tvärtom) men det finns ju trots allt en hel del gott att käka även där (även om würstarna på den nedre bilden inte var av yppersta världsklass, inte den på den översta bilden heller för den delen). Fast målet med den här nyss avslutade resan var ju inte bara att käka gott. Man vill ju dricka gott också:

Skärmavbild 2015-05-26 kl. 09.56.35

Och man måste ju beundra tyskarnas humor när de döper en cola till fritzkola. Den smakade förvisso rätt lite cola, men Helmut Dahlo köpte för säkerhets skull med sig en extra flaska att arkivera hemma.

På reseprogrammet stod besök i givna semesterparadis som Templin (som en gång hyste Europas största flygbas), resterna av det bortsprängda Karinhall, raketfabriken i Penemünde, Sassnitz och Stralsund. Och givetvis Hitlers gamla sommarstuga i Prora:

Skärmavbild 2015-05-26 kl. 09.55.37

Okej, sommarstuga kanske inte är det rätta ordet. Komplexet i Prora började byggas något år före krigsutbrottet 1939 och tanken var att det sammanlagt 4 500 meter långa torpet skulle innehålla 10 000 lägenheter och inhysa dubbelt så många gäster. Gästerna skulle få bo där i tio dagar vilket ger att en halv miljon människor skulle kunna njuta av havsutsikten varje år. Nu blev det inte så. Kriget kom, tyskar, ryssar och östtyskar tog i tur och ordning över torpet och förvaltade det som militära anläggningar av olika slag fram till 1990. Sedan 1992 har allmänheten tillträde och sedan 2008 har man försökt rusta upp byggnaderna och förvandla dem till något vettigt, typ lägenheter, museum, vandrarhem och restauranger. Men det är som ett lapptäcke. Framför AndyPandy ser man tydligt gammalt och vandaliserat möta nytt och fräscht. Och så ser det ut längs hela längan, såvitt vi kunde se.

Well, efter att ha bytt ut currywürstarna mot smørrebröd…

Skärmavbild 2015-05-26 kl. 09.56.01

… med lax och…

Skärmavbild 2015-05-26 kl. 09.54.25

… schnitzel med paprika&tomatsås fanns det bara en sak kvar att göra. Packa ihop och åka hem. Fabulous Feffe – vår man i Königsberg, såg till att bara ta med sig det allra mest nödvändiga hem:

Skärmavbild 2015-05-26 kl. 09.55.08

Jag en idiot

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Tänkte att det var ett riktigt pucko som per pressmeddelande meddelande informerade om att havets produkter är glutenfria. Vad annars? tänkte jag. Till mitt försvar ska sägas att jag läste ämnesraden om ”Okunskap bland allmänheten om havrens gluteninnehåll” som ”havens gluteninnehåll.” Ja, ni fattar. Det är jag som är puckot. Men så läste jag lite mindre oogrant:

Skärmavbild 2015-05-20 kl. 23.41.11

Ekochippe på G

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Skärmavbild 2015-05-20 kl. 09.43.02

I dagarna inleds ett testprojekt att odla ekologisk potatis för chipstillverkning, i Sverige. Förhoppningen är att Estrella som står bakom försöket ska kunna lansera chips gjorda på svenskodlad ekologisk potatis i slutet på september. Odlaren heter Per-Johan Påhlstorp och driver Pålstorps gård utanför Sjöbo. 

Orsaken till att få har odlat ekologisk potatis för chips i Sverige är enkel – jämfört med konventionell odling är det väldigt arbetsamt och svårt att lyckas. Utan bekämpningsmedel är det i det svenska klimatet med mycket regn inte fråga om huruvida odlingen angrips av bladmögel utan när odlingen angrips av bladmögel. Vid ekologisk odling gäller det dessutom att hålla ogräs borta genom enträget manuellt arbete och sedan hoppas på att potatisen vuxit sig tillräckligt stor och fin innan bladmöglet angriper.

 

Smygstart på VM

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Det är ju bara en månad kvar nu till VM i Grill och BBQ. Och för den som inte kan hålla sig finns chansen att tjuvstarta det hela:

”Dagen före VM, fredagen den 12 juni kl. 16-22, kommer vi att smygöppna området tillsammans med The Barn, Harrys och Texas Longhorn.

Hela evenemangsområdet kommer vara klart senast kl. 16:00 och då öppnar våra tre restauranger på området. En möjlighet att ta en after work, mingla med de andra sponsorerna och ladda inför det kommande världsmästerskapet.  Tävlingarna startar kl. 10:00 lördagen den 13 juni och på söndagen den 14 juni kl. 17:00 koras svenska mästarna, nordiska mästarna och världsmästarna i Grill & BBQ. Sedan är det bara att ladda om inför Grill & BBQ SM 2016.”

Men jösses va snyggt!

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Det är här jag skulle kunna säga att ”jag kunde inte ha gjort det bättre själv”. Men det kan jag inte. Det här nämligen resultatet av mitt, Barracuda-Roger och Foto-Björnens hemliga projekt. Kommer i affär på onsdag 13/5.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 09.56.19

Salta med det rosa

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet
Saltfamiljen växer  

Saltfamiljen JOZO innehåller sedan tidigare ett brett utbud av bordssalt, mineralsalt och havssalt. Nu kompletteras premiumsortimentet med det naturligt rosa Himalayasaltet.
– Vi ser fram emot att presentera en nyhet som inte funnits representerad i vårt sortiment tidigare, dessutom en färggrann sådan, säger Magnus Lagerberg, försäljningschef Retail för AkzoNobel Salt Specialties i Sverige. 

Himalayasaltet har en mild smak som passar bra till alla typer av matlagning. Som namnet avslöjar bryts det i gruvor belägna i pakistanska Himalaya. Saltet bildades för flera miljoner år sedan och platserna där saltet idag bryts var för länge sedan täckta av hav.

Saltet är naturligt mineralrikt och skiftar i rosa nyanser utan att innehålla tillsatta färgämnen. Färgen kommer istället från järnoxid som berget har delat med sig av under miljontals år. Saltet är fritt från tillsatser och innehåller inget antiklumpmedel.

Skärmavbild 2015-05-07 kl. 11.02.31
Sida 2 av 41
  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB