Startsida / Inlägg

Det är över nu, ”Svennis”

av Robbie Lauler

Lagerbäck-regimen tar över Nigeria och jag ser det som det slutgiltiga beviset på att ”Cirkus Svennis” dagar är räknade. Inte för att det nigerianska förbundet gör ett dåligt val med Lars Lagerbäck och Roland Andersson, tvärtom, utan för att två anonyma svenskar borde varit sista namnen på listan i sådana här sammanhang.

Dels är gamla ökenrävar som Bruno Metsu (farit runt på arabiska halvön en hel del) och Ratomir Dujkovic (Ghanas ex-förbundskapten) välkända namn i regionen, dels borde ”Cirkus Svennis” givetvis legat högst upp.

Problemet är att Sven-Göran Eriksson inte längre är det namn han en gång var. Inte ens Nigeria kan egentligen ha smält särskilt högt för ”Svennis” med tanke på dennes meritlista men…det är nya tider nu: ”Cirkus Svennis” samlade ihop sitt sällskap, resten till Nigeria för att förhandla men förnedrades av två anonyma svenskar. Du skulle tagit Sverige när du hade chansen, ”Svennis”. Jag är rädd att sista tåget har lämnat stationen och att agenten Athole Still får spela Gyllene Tider i privatplanet tillbaka till England. Tack för allt.

Till och med Glenn Hoddle var före på listan enligt vad en talesman för nigerianska förbundet, Ademola Olajre, nu bekräftar för Press Association Sport:

– Previously Bruno Metsu was ahead, Glenn Hoddle took over on wednesday, but in the end it was Lagerback, who was interviewed last, who won it. He has now signed a five-month contract to take Nigeria to the World Cup.

…om det inte är så att ”Svennis” tackat nej på grunden av cashen, den möjligheten måste du alltid gardera med när det gäller ”Sfinxen från Torsby” som han en gång kallades i en bok.

Nu får vi i stället en kulturkrock det kommer att skrivas nya böcker om. Åk ner direkt, Erik Niva. Lagerbäck ska tydligen vara stationerad i Nigeria från och med mars. På onsdag ser han träningsmatchen mot Kongo. Lagerbäck hade problem att hantera svensk media och problem med bångstyriga individualister, nu kommer hans gamla erfarenheter vara som en ljummen sommarbris mot vad som väntar. Herregud vad roligt detta kan bli. Är det försent att ackreditera sig till VM?

…ni som följt bloggen vet att jag tidigare kallade Lagerbäck för Gråskallen (fram till att resultaten började vända)…vad ska man nu hitta på…Svartskallen, kanske?

…nej, det är för lågt till och med för mig. I stället säger jag grattis till Lasse Lager som han kallas av förbundsvänner.

Liten kuriosa: vår tidigare förbundskapten kan nog få utrymme för sin fras ”den där nummer sju”…om inte ska det bli roligt att höra honom ropa på Ebenezer Ajilore att balansera bättre.

Jag har inte riktigt koll på reaktionerna i Nigeria men under artikeln på Fifas hemsida (som jag länkar till ovan) sågas valet redan av 75 procent. Kollyg från England väljer dock att ge Lasse Lager sitt fulla stöd:

– Now we have a coach with full knowledge of Nigeria football, a coach who identity our problems and who have not just ideal but, solutions to our football. Now Nigerians, support him and stop suggestion who to be assistant. Every Nigerian want good performance from Super Eagle, good result and most importantly winning every matches so let us support him. Up Nigeria Up Super Eagle.

…kan meddela Kollyg att Roland Andersson – a.k.a the Gazelle – kommer att bli assisterande förbundskapten. Dessutom är jag nyfiken på resonemanget att Lagerbäck inte bara har ”all kunskap om nigeriansk fotboll” utan även ”identifierat lösningarna” på lagets alla problem.

…Lagers första match i VM blir alltså mot Maradonas Argentina. Just det har möjligen inte landat riktigt ännu.

Har precis varit på en TV-inspelning för svenskaspel.se:s OS-program. Vi pratade inte så mycket vinteridrott, mer fotboll. Anders Timell var programledare, en bra och trevlig sådan. Tempot var högt, frågorna smattrade, där har Laul Calling kanske något att lära.

…det roliga är att programmet även visas på konkurrentens webb. Hur kul tycker de det är att jag sitter och viftar med en Laul Kalling som jag kuppade in som present till Timell i inledningen av programmet?

Vi får se vad branschpressen säger, läggs ut i morgon söndag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB