Startsida / Inlägg

Zlatans framtid i Barca – ett drama i flera akter

av Robbie Lauler

Utbytt med halvtimmen kvar efter en blek insats i Champions League. Igår kväll petad ur startelvan. Zlatan Ibrahimovic har det jobbigt just nu.

Jag kämpade mig igenom hela Villarreal-Barcelona (1-4) för att se om det blev ett inhopp åtminstone. Det blev det – när det var sex minuter kvar av ordinarie speltid. Bojan Krkic, 19, som startade i stället för Zlatan, gjorde en bra insats och ett fint mål. När han byttes ut fick han först en kram av Zlatan, sedan ett sådant där gött brottningstag om huvudet av Pep Guardiola. Jag tolkar situationen som att Bojan startar nästa match också – eller vad tror ni?

Värt att notera: under sina nio minuter på planen sprang Zlatan mer än han gjorde totalt under båda matcherna mot Inter. Han är så klart medveten om att nu blåser det snålt. Som jag varit inne på tidigare kommer Zlatans framtid att diskuteras en hel del i några månader. Vi lär få läsa fler uttalanden av Mino Raiola.

Den här artikeln ska ni läsa om ni är intresserade av agentsoppan kring Oliver Cabrera och Örebro SK.

Många frågar sig hur allsvenska klubbar kan dribbla bort sig i händerna på skumma agenter som framkommit efter TV4:s granskning. När man läser intervjun med ÖSK:s sportchef Lennart Sjögren framgår det tydligt att klubbarna är högst delaktiga.

Bakgrunden: en agent får inte representera två parter (klubb plus spelare) vilket Cabrera ska ha gjort. Kärnfrågan gäller om det skett med eller utan ÖSK:s vetskap?

Egentligen finns bara två alternativ: antingen har ÖSK känt till allt. Eller så har den aktuella spelaren, Roni Porokara ljugit.

Lennart Sjögren slår nästan knut på sig själv när han svarar på frågorna från Nerikes Allehandas reporter. Sjögren säger att han tror på Porokaras förklaring – att ”Cabrera överlåtit till en israelisk agent att företräda Roni i Israel”. 

Men – hur kan Cabrera överlåta detta om han inte är Ronis agent? Och Roni har bevisligen signerat ett papper där det tydligt står att Cabrera är hans agent. Hur kan det bevisas och visas tydligare, Lennart?

Då återstår bara att Porokara ljugit sin klubb rakt upp i ansiktet hela vintern. På vilken arbetsplats skulle det accepteras? Men Sjögren svarar alltså:
– Jag kan inte avgöra det. TV4:s dokument är inte ett formellt agentavtal utan en fullmakt där Cabrera överlåter åt en israelisk agent att företräda Roni i Israel. Roni kan ha trott att en sådan företrädare behövdes på plats och att Cabrera som ÖSK:s representant förmedlar detta.
– Och när vi frågat Roni så kan ju sanningen för honom då fortfarande vara att Cabrera inte företrädde honom i Israel. Det skulle ju den israeliske agenten göra.

Sedan kliar Sjögren sig i huvudet och säger:
– Jag förstår faktiskt inte vad Oliver Cabreras namn gör på den där fullmakten. Roni hade kunnat skriva det direkt med den israeliske agenten.

Men Lennart Sjögren! Det är ju förutsättningen för att Cabrera i så fall skulle kunna få betalt från båda sidor. Det vet du mycket väl.

Som jag varit inne på tidigare är inte Oliver Cabrera ensam i den här soppan. Vi har att göra med ett systemfel som klubbar och förbund inte velat ta tag i.

Infostrada Sports är ett företag som levererar statistik bland annat till Sportbladet. Här några smånördiga detaljer inför dagens fem allsvenska matcher:

* Trelleborg är enda nuvarande allsvenskt lag som har plusstatistik i allsvenska bortamatcher mot Malmö FF.

* AIK är obesegrat i 14 raka Stockholmsderbyn – Djurgården bekämpar ett Råsundaspöke efter nio raka derbyn mot AIK och Bajen utan seger.

* Jonas Henriksson möter sin favoritmotståndare Örebro. Häckens lagkapten har gjort sex allsvenska mål mot ÖSK.

* Blir Kalmar första laget någonsin att inleda med fem raka kryss på bortaplan?

* Mjällby kan bli endast andra laget genom tiderna att hålla tätt mot Blåvitt i fem allsvenska matcher på raken.

* HIF kan ta sin sjunde raka bortaseger mot GAIS. Ifall serieledarna lyckas, tangeras ett allsvenskt rekord.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB