Startsida / Inlägg

Är det bättre att missa två klara straffar än en?

av Robbie Lauler

Det tog tio år men nu har jag cyklat genom Stockholm i solnedgång; från miss Modin i söder till Solna i norr.

Om jag vore mer poetiskt lagd hade jag kanske kunnat beskriva känslan men jag tror ni vet vad jag menar – det varma blir kallare, det torra lite fuktigare och medan du startade i ljus råder ett behagligt kvällsmörker när du är framme. 

En cykeltur genom Stockholm kan få vem som helst att glömma sina bekymmer, om så för en kort liten stund.

Det finns nog en och annan AIK:are som hade mått bra av en sådan cykeltur i kväll. Bojan Djordjic till exempel. Bestulen på en solklar straff. Bittert för Bojan som var bästa gnagaren i förlustderbyt mot Djurgården. Domaren Stefan Johannesson hade nog också behövt komma ut i Stockholmsnatten – men bör kanske hålla sig undan Solna.

…vad Toni Maanoja ska göra vet jag inte men han får ta på sig båda Djurgårdens mål; först den slarviga insparken som gav dubbelhörnan, sedan tappade han närmsta hörnet vid Johan Oremos friläge. Här räcker nog inte en cykeltur, snarare en enkelbiljett till Cinderella. Alla vet hur ett lag påverkas av att spela med en målvakt som tar felbeslut i match efter match.

Djurgården överraskade med en stundtals positiv fotboll. Kasper Hämäläinen har jag länge lyft här på bloggen, i dag imponerade även Kennedy Igbonanike och periodvis Hrvoje Milić, (såg ni passningen i ”fel läge” som friställde Hämäläinen?). Lägg därtill Sharbel Touma och Dif skulle kunna ha en virvlande offensiv om man får alla bitar på plats.

…det var ett underhållande derby, hyfsat tempo, men tittar man på försvarsspelet och antalet individuella misstag är det få spelare som får mer än knappt godkänt i betyg.

AIK är på väg att sätta sig i en riktigt besvärlig situation, men det är inte första gången ett mästarlag gör det påpekar Olle_N:

1959 Djurgårdens IF SM-guld.
1960 Djurgårdens IF åker ur

1969 IFK Göteborg SM-guld.
1970 IFK Göteborg åker ur.

2009 AIK SM-guld.
2010 ? ? ? ? ?

Bjuder man på mål i matcher mot likvärdigt motstånd samtidigt som truppen inte håller i konkurrensen mot de sex-sju främsta lagen, då ligger man där man ligger i tabellen.

Eller som sportchefen/tränaren Björn Wesström sa i oktober 2009:
– Vi får hela tiden höra: ”Ni har inte ställts inför några prövningar, det svåra är när det går dåligt”. 
– Nej, säger jag. Det svåra är att se till att det aldrig går dåligt. Visst är det jättesynd om Andrée Jeglertz, men va fan – se till att det inte går dåligt. 

Elfsborg kan i morgon vara tolv poäng efter Helsingborg. Det är så klart inte omöjligt att hämta igen tolv pinnar på 20 matcher men glöm inte att Malmö FF (stabila 2-0 mot Trelleborg i kväll) och Örebro (stabila 2-0 mot Häcken i kväll) också ligger före i tabellen och inte kommer ge bort något gratis. 

Halmstad har tagit 14 poäng i årets allsvenska. På lagets tre matcher på konstgräs har det blivit tre förluster och 0-10 i mål. I kväll 0-1 mot BP. Kanske något att fundera på? John Guidetti har nu två raka matcher utan poäng, men passade ändå på att fira Swirgsdauzskaousas självmål med en tolkning av Brian Laudrups gamla ”Brasilien”-målgest. Guidetti var visserligen sista BP:are på bollen men det får han knappast några poäng på – eller ger sådant assistpoäng? Ärligt talat vet jag inte. Det borde ge assistpoäng.

En annan fråga: har domaren (läs; Johannesson) gjort en bättre insats om han missar två klara straffar i stället för en? Djurgården skulle väl också haft straff i slutskedet av derbyt men Johannesson friade och det är möjligen rättvist – men är det rätt?

0-0 mellan Gefle och Kalmar och jag måste säga att Kalmar-tränaren Nanne Bergstrand verkar ha börjat inse vad det handlar om; att i det läge man befinner sig vara nöjd med de poäng man lyckas ta. 

Den insikten bör även IFK Göteborg – på kvalplats – ta med sig ut på planen mot Mjällby.

…Kalmar blev för övrigt första laget i allsvenskans historia att inleda med fem raka kryss på bortaplan. Om det nu är ett rekord att vara stolt över.

Alla får rösta på vad de vill, tjäna hur mycket pengar de vill och göra vad fan de vill med sina pengar. Men den som konsekvent raljerar över första maj, byggnadsarbetare och tågresor i andra klass samtidigt som han gärna skrävlar om dyra hotellvistelser och nobla sittningar ska nog inte gny alltför mycket om han får sig en knäpp på näsan.

…just när det gäller tågresorna håller jag i och för sig med lite grand. Familjevagnen kan vara ett helvete.

Nog anade man att Liverpool inte skulle sätta några käppar i hjulet för Chelsea och därmed ge Manchester United chansen till en ny titel – men riktigt så generös som Steven Gerrard finns ingen anledning att vara.

…framspelningen till Dider Drogba borde han definitivt ha assistpoäng på.

Het match i Italien också mellan Lazio och Inter. Det blev 2-0 till Inter – vilket jublande Lazio-fans firade, allt för att inte värsta rivalen Roma ska vinna ligan. Broder Birro konstaterar:
”Det påminde om Västtyskland-Österrike 1982 när de kunde spela på resultat, där 0-0, tog båda länderna vidare. Det blev en pardoi på fotboll. Båda fick vidare och efter det ändrade FIFA reglerna”

…det är inte ”Båda fick vidare” jag hänger upp mig på. Ej heller den märkliga kommateringen vid 0-0. Jag köper till och med att han plötsligt blandar in lite franska (”pardoi”) i texten. Sådant kan hända.

Men att påstå att denna match – en av världens mest berömda och kända matcher i fotbolls-VM – mellan Västtyskland-Österrike slutade 0-0, då kan man inte ha bidragit med mycket i en På Spåret-seger.

…har Broder Birro möjligtvis hört talas om Horst Hrubesch?

Det finns många märkliga sammanslutningar och föreningar i vårt land men frågan är om inte det ”paramilitära nätverket varghatare” tar priset. Utrustade med laser och vapen från andra världskriget försöker de kort och gott ha ihjäl så många vargar som möjligt. 

Hade varit fint att se Fotbollskanalen Europa i kväll, tyvärr ligger programmet numera så sent att det till och med krockar med porren på C+.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB