Därför åker jag Vasaloppet – sanningen
avI dagens papperstidning skriver jag om varför jag åker loppet samt om mina förberedelser…
…här har ni texten, håll till godo:
Det började som ett infall och fortsatte som ett heltidsprojekt.
Att åka Vasaloppet kräver en omfattande investering i tid och pengar.
Senaste årens snörika Stockholmsvintrar i kombination med ett mejl från Aftonbladets friskvårdsavdelning om att tidningen fått tio startplatser avgjorde saken. Jag antog en utmaning jag aldrig ens övervägt. I bakhuvudet ringde förstås det direktsända STV-hånet från komikern Magnus Betnér för några år sedan om att vi sportjournalister sitter med handen i chipspåsen och gnäller på vältränade atleter. Nu ska han få se att en småfet och halvsvettig fotbollskrönikör också kan om han vill.
Projektet inleddes i januari och jag som aldrig stått på ett par längdskidor – undantaget några staplande försök som barn – har sedan dess kört 23,5 mil. Lägg därtill alla gymbesök och en snowboardvecka i Chamonix och vi är totalt uppe i drygt hundra träningstimmar i januari-februari.
Jag tror att det har varit nödvändigt. Det är först senaste dagarna jag känner att flåset från åren som elitfotbollsspelare är tillbaka och att jag kan se fram emot att göra en bättre tid än Sportbladets redaktionschef Janne Flash (8.54) snarare än att fokusera på ren överlevnad.
Som journalist har jag förmånen att slippa en del av de kostnader som är förknippade med Vasaloppet. Boende, resor och startavgift fixar min arbetsgivare. Den som börjar från scratch och inkluderar köp av utrustning måste snåla för att komma under en slutnota på 15 000 kronor.
– Jag hade kunnat ta med familjen till Aruba i två veckor för de pengarna, som min kolega Erik Niva fnös härom lunchen.
Själv ska jag svettas – eller frysa – i nio timmar mellan Sälen och Mora och taktiken är klar: till Evertsberg (47 kilometer) tänker jag försöka hålla en förbränningspuls på cirka 150 slag/minuten. Därefter full kraftöverföring i varje enskilt stavtag.
UTRUSTNING
Mössa
Dubbla. En i polyester närmast skallen som andas – en tjockare utanpå. Jag tar så klart min specialdesignade LAUL-mössa.
Handskar
Här styr temperaturen. Är det riktigt kallt kör jag i mina tjocka snowboardhandskar. Jag har fan inte tänkt frysa om händerna i alla fall.
Midjeväska
Midjeväska, magväska, ormväska…kärt barn har många namn. För alla som älskar magväskan är Vasaloppet en frizon – sista bastionen det accepteras på. Kvar att införskaffa. Här lägger jag iPhonen och diverse förnödenheter.
Stavar
Här blev jag blåst. Säljaren tog fram ett par för 1700 kronor. ”Så dyra?” sa jag. Då tog han fram ett par för 2200 kr. Jag slog till på de för 1700 och fick senare veta att du får ett par bra för en femhundring…
Dräkt
Sportbladets rosa kroppsstrumpa så klart. Ingen aning om det är bra kvalitet men en Onepiece ska aldrig underskattas, framför allt inte en rosa. Jag blir livsfarlig även på partyt efteråt.
Underställ
Dubbla lager och vindtäta kalsonger. Eller kalsonger och kalsonger…min storlek var slut så jag fick gå på en dam-large i stället. Lite tillspetsat kan jag alltså säga: ”Vasaloppet here I come – i trosor…”.
Pjäxor
Finns två typer. Jag kör Salomonbindningar som bara fäster i skidan på ett ställe. Har fungerat bra under träningsåken.
Skidor
Har lånat ett par Fischer av en tjejkompis och besökte nyligen en skidaffär för att testa det så kallade ”spannet” mot min vikt. Inga problem. Ett kvitto på att formen är god.
Valla
Så länge inte Larry Poromaa är inblandad ska det nog gå bra. Här tar jag hjälp av expertis i Sälen dagen innan (Christer Majbäck). Skulle det vara varmt när vi vaknar drar jag på lite klister och täcker med burkvalla.
Färdkost
Ett företag som säljer diverse energiprodukter har redan mejlbombat mig med förslag på olika brygder och bars. Den traditionella blåbärssoppan skippar jag och laddar med Dimor och majsvälling för att undvika en bajschock.
Teknisk utrustning
IPhonen är laddad med en 4,5 timmar lång spellista. Räknar med att den går två varv. Min Melodifestivalfavorit Me and my drum med Swingfly är givetvis med.
SÅ FÖLJER NI MIG
Bästa sättet är via aftonbladet.se. Reportern Carina Bergfeldt kommer att LIVErapportera från redaktionen, hon är i telefonkontakt med mig i spåret var tionde minut för updates och att svara på eventuella frågor om hur det är där ute. 07.45 söndag drar vi igång. Jag kommer också att filma LIVEklipp som läggs ut direkt i rapporten.
Utöver det kan ni gå in på Vasaloppets hemsida och beställa en SMS-tjänst. Mitt startnummer är 11135. Tjänsten kostar 30 kronor och det ni gör är att SMS:a VASA VL 11135 till 72777.
Det finns en app till iPhone där det går att följa upp till sex åkare. Den kostar 28 kronor.