Startsida / Inlägg

Grattis Erik

av Robbie Lauler

Härom veckan blev jag kontaktad av några glada grabbar som ligger bakom Facebook-sidan ”Vi som älskar Erik Niva”. De ville göra en intervju med mig för att få lite fart på sajten.

Sagt och gjort.

I går kväll läste jag på aftonbladet.se att Erik vunnit Guldpennan – och det är inget dussinpris mina vänner – men om detta hade han inte sagt ett ljud, trots att vi satt mittemot varandra hela dagen i går på redaktionen. Det enda Erik tjattrade om var att han ”gått om” mig i antal followers på Twitter. 

Eftersom förberedelsetiden därmed har varit knapp nöjer jag mig med att rekapitulera intervjun från ”Vi som älskar Erik Niva”-sidan som en personlig hyllning till den man som antagligen kommer att bli den mest framgångsrika journalist man fick äran att arbeta tätt intill.

I går mindes vi Sócrates, i dag hyllar vi Erik Niva.

Håll till godo:

Vad är Eriks styrkor som journalist?
– Hans förmåga att paketera nördigheten i ett sammanhang som gör det intressant att läsa och lyssna till även för gemene man. Det är en snudd på oslagbar kombination om du ska vara expert inom ett område och göra journalistik av det. Han är fyndig i både tal och skrift, en snabbtänkt debattör med pedagogisk skicklighet. Det gör att han behärskar alla situationer han kastas in i. Sedan är han beredd att lägga ned den tid och kraft som krävs för att ha den position han har. Allt sammantaget gör det honom unik inom svensk sportjournalistik.

Beskriv Erik som person.
– Han är en sådan där snubbe som man vill stöta och blöta med. Det är kul att berätta något för Erik för att höra hans reaktion på det, oavsett det gäller fotboll, livet eller Asta Kask. Lite som en flickvän man är stolt över: man vill visa upp honom för farsan och sina polare. Han är en bredare samtalspartner än vad man kan tro, det är inte bara fotboll, Erik har nog fler intressen än många andra fotbollsexperter i form av musik, historia och politik. Sedan kan han vara lite upp-och-ner i humöret och är ganska karriärinriktad. Å andra sidan är det sistnämnda nästan en förutsättning i vår bransch. 

Kan Erik odla ett lika maffigt fyfan-vad-ful-du-är-skägg som du?
– En gång kom han till en tv-inspelning och upptäckte att han hade glömt att raka sig på någon vecka. Då slet han upp en eldriven ur bakfickan och tog väck sina sju glest placerade strån. Svaret är alltså nej. Växtligheten på Erik Nivas haka är mer deprimerande än förbjudna zonen i Tjernobyl strax efter explosionen i reaktor fyra. Jag vet att det sitter som en liten tagg i honom att troligtvis aldrig kommer kunna odla ett mer respektingivande utseende. 

Till sist: berätta något Erik inte vill ska komma allmänheten till kännedom?
– Han har vunnit ett pris för sin kinesiska keramiksamling.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB