Startsida / Inlägg

Någon skräll måste det väl bli?

av Robbie Lauler

Det blir ju alltid det.

Frågan är bara i vilken match.

Inte Apoel-Real Madrid och inte Marseille-Bayern München. Och även om Chelsea är favorit så vete fan om det så stor skräll om Benfica skulle ta det.

Milan-Barcelona?

Tja, låt oss hoppas på Zlatan i alla fall. Hur stort hade inte det varit?

Apropå Zlatan har det snurrat en diskussion om att svenska sportjournalister inte vågar kritisera honom, samt om Zlatan är en bra förebild eller inte. TV4:s Anna Brolin var vass i SVT:s Debatt mot Yrsa Stenius och Stina Lundberg Dabrowski.

Vad jag tycker?

Att idrottsmannen Zlatan Ibrahimovic är något av det bästa vi haft i förebildsväg i det här landet. Den resa han gjort och de drömmar han skapat för barn, ungdomar och vuxna saknar motstycke. Lägg därtill en idrottsman som lyckas höja läskunnigheten bland befolkningen, det kan inte vara vanligt.

När det gäller människan Zlatan ska man, som med alla människor, vara försiktig att döma. Ibland gör vi rätt, ibland gör vi fel. Zlatans unkna kommentar till en kvinnlig tv-journalist i söndags – ”Gå hem och laga mat” – var förstås inte okej. Det var att förnedra någon för dennes kön och sådana problem har kvinnor i sportvärlden nog av som det är.

Innebär det att Zlatan är en dålig förebild? Han var det där och då, han har varit det tidigare, han kommer kanske vara det igen. Men den som sätter sig för att bygga plus/minus-högar inser snart att plushögen växer snabbare.

Betyder det att Zlatan kan göra vad han vill bara för att han är den idrottshjälte han är? Nej, och där kommer journalistiken in. Vi har ett ansvar att granska idrottsstjärnornas gärning, vare sig det är snygga mål, onödiga utvisningar eller taskiga kommentarer. De senaste veckorna har jag läst artiklar i varenda dagstidning om målen, utvisningen och kommentaren. Inget har undanhållits, inget har tystats ned. Jag har läst kritiska inlägg och krönikor från Simon Bank, Olof Lundh och Daniel Kristoffersson för att nämna några.

Jag ser en normal och fungerande journalistisk bevakning. Att enskilda journalister sedan har olika tonlägen är inte skäl nog att dra hela kåren över en kam.

Tyvärr verkar det som att Yrsa Stenius och Stina Lundberg Dabrowski inte varit tillräckligt pålästa när de drog igång den här debatten. Som så ofta när folk utifrån ska diskutera sportjournalistik. Ni som läst Sportbladet lite noggrannare vet ju att vi har diskuterat Zlatans plus och minus i tolv år nu.

…Yrsas resonemang om att Zlatan bör fråntas kaptensbindeln har varit uppe tidigare, hon är ett par år sen på bollen. Jag minns att jag själv var ute och for i det ärendet på den tiden jag var ung och ilsk

…i dagsläget ser jag ingen dock anledning att ifrågasätta Erik Hamréns val av lagkapten, tvärtom.

Vår blivande storstjärna, John Guidetti, hamnade i sitt första mediala blåsväder i går efter att konkurrenten publicerat utdrag ur en längre Café-intervju.
– Hur kan Tobias Hysén ens mäta sig med mig? Han spelar i allsvenskan, brorsan. Allsvenskan kan ju inte vara större än holländska ligan, säger Guidetti i intervjun och fortsätter:
– Jag är trea bland anfallarna just nu, bakom Zlatan och Elmander. Toivonen har inte presterat lika bra den senaste tiden. 

Jag tolkade uttalandena som illa genomtänkta och onödiga. Guidetti backade snabbt och menade att de brutits ur sina sammanhang, att det handlade om jargong.

Så kan det förstås vara.

…Hysén bryr sig kanske inte så mycket, han är inte typen, men jag är nyfiken på vad Ola Toivonen egentligen tycker och tänker.

Jag är inte ensam om mitt tips att Malmö FF vinner årets allsvenska. Bank & Niva är med på båten. MFF blir kanske rent av favoriter inför säsongen? Det vet vi efter den allsvenska upptaktsträffen i Helsingborg 27 mars då journalister, tränare och sportchefer röstar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB