Startsida / Inlägg

Äntligen – krigsreferenser

av Robbie Lauler

Fotbolls-EM spelas i Ukraina, ändå har krigsreferenserna lyst med sin frånvaro.
Fram till i går.

Ukraina och Sverige möts ju här i Kiev i kväll, bara 30 mil från Poltava där Karl XII gick på pumpen för drygt 300 år sedan. Men uttrycket ”som svenskarna vid Poltava” (Как шведы под Полтавой) lever kvar vilket betyder ungefär att man står helt handfallen och maktlös.

I går dök ämnet upp när Ukrainas förbundskapten Oleg Blokhin höll presskonferens på Olympiastadion. Den förste journalist som fick ordet ställde ingen fråga, han knallade fram till podiet och överlämnade en 500 sidor tjock tegelsten om just slaget vid Poltava som han tyckte att Blokhin skulle studera så här dagen före match.
– Då blir det inte mycket sömn, sa förbundskaptenen bistert och avböjde vidare frågor i ämnet.
Men de ukrainska journalisterna lät sig inte nöjas och till slut tröttnade Blokhin på riktigt:
– Jag vill inte prata om arméer, Poltava eller politik! Det är en fotbollsmatch vi ska spela i morgon.

Själva ägnade vi kvällen åt att diskutera vilka spelare Erik Hamrén ställer i främsta ledet. Blir det verkligen Lustig till höger och Granqvist bredvid Mellberg? Vågar Hamrén spela Ola Toivonen som vänsterytter? Ska Anders Svensson bänkas? 

Jag bad två reportrar och två krönikörer på Sportbladet att skriva ner sin elva, la till min egen och det blev fyra olika varianter. Bara Simon Bank och Fitness-Wagner lämnade in exakt likadana. Vi får se om någon prickade helt rätt – det förtjänar i så fall en liten hyllning.

Om några timmar flyttar Sverige in på sin nya hemmaarena för den första av tre gruppspelsmatcher – ska vi säga 2-2? Det brukar ju ta ett tag att finna sig helt tillrätta…

L L L L L
Olympiastadion är en dröm för spionerande journalister. Tyvärr hade Erik Hamrén nog kalkylerat med det för även om den stängda träningen gav några svar fick vi långt i från alla vi ville ha…

bild.JPG

L L L L
Zlatans Ibrahimovics presskonferens inför världspressen. Inte för att den gav så mycket nyhetsmässigt men lagkaptenen bjöd på långa utläggningar och var en god ambassadör för svensk fotboll. Ett proffs numera.

L L L
Ukrainsk tv visade i natt hela Sveriges öppningsmatch från EM 2004, 5-0 mot Bulgarien. Kanske inte någon klockren uppladdning för de ukrainska fansen men jag njöt av Micke Nilssons yviga och kolsvarta man.

L L
Erik Niva klev av flyget i tron att han landat i Kiev. Men på grund av en storm hade planet gjort en u-sväng och återvänt till Charkiv (varifrån de lyfte). Först i transitbussen insåg Niva att han var tillbaka på ruta ett.

L
Knallade ner till fanzonen för att känna på pulsen. Träffade svenska fans och frågade ”Var är Glenn?” och fick till svar ”Där inne”. Tyvärr stängde insläppet klockan tolv och vi fick vända hemåt. Men det såg ut att vara fullt ös.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB