Startsida / Inlägg

Det var ju kuken men…

av Robbie Lauler

Ibland blir det nästan precis som man hade tänkt sig.

Jag tippade visserligen 2-2 och just 2-2 hade varit ett rättvist resultat sett till målchanserna även om Ukraina var det skickligare och smartare laget. Nu blev det 2-1 i stället – ständigt detta 2-1-resultat som Sverige alltid tycks förlora öppningsmatcher med i mästerskap som sedan går åt helvete.
 
Det har inte gått åt helvete riktigt ännu men jag måste erkänna att jag kom att tänka på Glenn Hyséns gamla kommentar från VM 1990 vid slutsignalen:
– Det var ju kuken också men nu kan man i alla fall bli kanon på midsommar.
 
Jag vet inte om Glenn sa så ordagrant men ni minns andemeningen. Sveriges EM kan vara över redan på fredag, med stor sannolikhet är det slut 19 juni och då hinner vi hem till midsommar allihopa.
 
Hela uppladdningen har handlat om att Sveriges backlinje och försvarsspel är den svaga punkten, tre av fyra försvarare gjorde mästerskapsdebut i går. Att Sverige skulle släppa in mål var givet, frågan var hur många Sverige kunde göra framåt?
 
Zlatan Ibrahimovics nummer tio-roll har diskuterats, Zlatan var bra i går, men som matchen utvecklades borde han ha spelat högre upp i planen, närmare målet. Nu fick Markus Rosenberg stångas med ukrainska mittbackar om långbollar och det är inte hans starka sida.
 
Det var inte Erik Hamréns enda taktiska misstag.
 
Petningen av Anders Svensson var ett felbeslut, Ola Toivonen en chansning som inte gick hem och med facit i hand vete fan om Mikael Lustig var redo för fotboll på den här nivån.
 
Det här handlar inte bara om att vara efterklok, det här är precis de saker som har diskuterats senaste veckorna och ibland blir det ganska exakt som man har tänkt sig – minus ett inforcerat 2-2-mål i 92:a minuten.
 
L L L L L
Andrij Sjevtjenko. Vilken jävla hjälte, vilken ljudvolym på Olympiastadion när han gjorde mål och mål igen och slutligen byttes ut. Det var mitt i allt mäktigt att få uppleva.
 
L L L L
De flesta svenska spelare tog sig tid efteråt och svarade på frågor efter bästa förmåga. Det var mycket bra. Men Elmander gick rakt förbi (”I morgon”), Mellberg var i ett annat universum och Zlatan viftade undan alla följdfrågor.
 
L L L
Mixade zonen. Ett svettigt kaos där vi journalister står och trängs efter matcherna i jakt på citat från spelarna. Rå men hjärtlig stämning bland oss svenskar men en sak är säker – det är inte alla i Ukraina som använder deodorant…
bild.JPG
 
L L
Visst har man rätt att vara besviken efter en förlust men var det inte dåligt av Zlatan och Mellberg att gå rakt av planen utan att tacka de 12 000-13 000 svenskar som hade försökt göra sig hörda på Olympiastadion?
 
L
Erik Hamrén.
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB