Startsida / Inlägg

En dag för vila och eftertanke

av Robbie Lauler

Och på den sjunde dagen fick vi tid för vila, eftertanke och tidningsläsning.

Fotbollsspelare hävdar gärna att de inte läser det som skrivs men jag undrar jag…de brukar vara uppdaterade på det mesta, speciellt dagen efter match. Vad tyckte Bank? Finns det någon artikel mormor kan klippa ut? Vad fick jag för betyg?

Som journalist tittar man förstås på vad konkurrenterna fått ihop för att sedan konstatera att ens egen tidning var mer rätt på’t (konstigt vore ju annars).
Till exempel har jag svårt att begripa hur G-P kunde dela ut tre fyror (Elm, Toivonen och Zlatan) och fyra treor (Granqvist, Safari, Källström, Larsson) efter att Sverige nätt och jämnt lyckats besegra Island i en träningsfajt.
I Sportbladet fick majoriteten av spelarna tvåor (godkänt) och vi delade bara ut en fyra (Zlatan) även om Rasmus Elm var där och nosade. Markus Rosenberg fick en femma men den satte tryckfels-Nisse, ”Rosi” skulle haft ++.

I efterdyningarna till landskamper dyker det gärna upp ett och annat halvsvajigt påstående också, som att Zlatan har spelat ”nummer tio” hela säsongen i Milan. TV4:s Serie A-expert Jesper Hussfelt intygar dock på Twitter att Zlatan har spelat ”nia” i princip varenda match i Milan – men med frihet att vandra.
Vidare förvånades Hussfelts kollega Olof Lundh över att det dröjt så länge innan Erik Hamrén testade Zlatan som ”tia” i landslaget och det kan jag förklara varför.

Lars Lagerbäck coachade ju Zlatan i landslaget i åtta år utan att vid något tillfälle fundera på att använda honom som släpande forward. Inte heller i något av klubblagen har Zlatan haft den utgångspositionen men för Lundh är det jordens självklarhet att en av världens bästa nior ska spela tia.
Att Zlatan är bra i landslaget även i en mer tillbakadragen anfallsroll är bara överraskande för de som inte begriper diskussionen fullt ut – han är en fantastisk fotbollsspelare i en fantastisk form. Zlatan hade inte gjort bort sig bredvid Olof Mellberg heller. Vad det egentligen handlar om är var på planen Zlatan gör mest nytta och ju längre från motståndarens mål, desto mer slöseri med hans mest unika egenskaper.

Islandsmatchen är egentligen ett väldigt bra exempel. Zlatans två avgörande insatser – volleymålet och förarbetet till Ola Toivonens 2-0 – har en sak gemensamt: att en Zlatan i form befann sig nära motståndarens mål.
Inte att han stod som ”nummer tio” på taktiktavlan.

L L L L L
Jag evakuerades från ett X2000 till ett annat utanför Gnesta då strömmen dog. Tack SJ för den missade tv-inspelningen. Men träffade Glenn Hysén på nya tåget. Hans första fråga: ”Hur fan kunde ’Tobbe’ bli matchens lirare?”.

L L L L
”Sedan har vi ju inte familjerna där så det blir längre mellan sexet om man säger så”. Erik Hamrén är befriande öppen i den ständigt återkommande mästerskapsfrågan – har spelarna sexförbud eller ej?

L L L
Dags att summera EM-lägrets första vecka som varit bra. De skadade spelarna mår bättre, träningarna håller hög kvalitet och Lagerbäck är besegrad – men försvarsspelet är fortfarande för darrigt för högre betyg.

L L
Ludvig Laul. Välkommen till världen, lille man.

L
Svenska Fotbollförbundet ”censurerade” webb tv-intervjun med Hamrén som ska gå på deras officiella sajt från svaren om sex och kärlek. Hade inte hänt på Lagrells tid.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB